Czy są opublikowane dok. dot. akcji konwojowych polskich okr

Wszelkie tematy związane z PMW

Moderatorzy: crolick, Marmik

saper132

Czy są opublikowane dok. dot. akcji konwojowych polskich okr

Post autor: saper132 »

Witam. Mam takie pytanko ponieważ jak dotąd przynajmniej nie mogłem znaleźć nic w tym temacie. Zastanawiam się czy są jakieś dzienniki lub raporty dotyczące konwojów jakie prowadziły polskie okręty na zachodzie. Dokładniej chodzi mi o jakieś nie wiem jak to nazwać "kalendarium" który okręt kiedy i gdzie płynął w jakim celu. Domyślam się że takie informację mogą być zawarte w dziennikach działań bojowych poszczególnych okrętów ale czy jest szansa dotrzeć do takich materiałów? Od jakiegoś czasu poszukuję materiałów dot. działań polskiej marynarki wojennej w latach 1939-1945 i zgromadziłem już kilka relacji i zdjęć ale jest to jednak trudny temat to ogarnięcia dlatego zwracam się do was o pomoc. Jeśli ktoś posiada jakieś relacje albo inne dokumenty w formie elektronicznej byłbym bardzo wdzięczny za ich udostępnienie.
Pozdrawiam i z góry dziękuję
Awatar użytkownika
ramm
Kontakt:

Re: Czy są opublikowane dok. dot. akcji konwojowych polskich

Post autor: ramm »

Prosisz o materiały, a ja proszę Ciebie o udostępnienie nam swoich zdjęć :clever:
☠Rock Honor Ojczyzna☠
saper132

To niby żaden problem tylko muszę je zeskanować to wstawię choć skanera brak a po pracy już się nie chcę nigdzie chodzić ale postaram się coś ogarnąć. A o materiały proszę ponieważ planuję w niedalekiej przyszłości wykonać stronę dot. PMW dlatego potrzebne są też materiały. Interesuję się PMW a że pochodzę z półwyspu Helskiego (Jastarnia) to coś muszę wiedzieć o swoim regionie.
Pozdrawiam
ObltzS

Post autor: ObltzS »

Witaj saper !

Dwa linki do "przetrzepania" (na zbliżające się długie jesienne wieczory) :
http://www.uboat.net/allies/warships/ty ... =Destroyer
http://www.warsailors.com/convoys/index.html

O ile dysponujesz już informacjami o nr konwojów eskortpwanych m. in. przez okręty PMW, to być może linki te okażą się pomocne.

Pzdr. - ObltzS
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

Post autor: crolick »

Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
saper132

Cześć dziękuję wam bardzo za linki. Od jakiegoś czasu interesuję się PMW i planuję stworzyć stronę dot PMW ponieważ jest to bardzo ciekawy temat a nie ma jeszcze strony internetowej na ten temat z tym że chciałbym się za to zabrać profesjonalnie więc to trochę potrwa ale będę gromadził informację i opracowywał powoli. Na początek opracuję część tematów i wtedy ogarnę stronę ponieważ myślę że na razie nie ma sensu tworzyć strony dla kilku artykułów.
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za pomoc
Marek T

Post autor: Marek T »

crolick pisze:Przede wszystkim: http://www.convoyweb.org.uk/index.html
Nie zabrałem się za to na serio, ale - wyrywkowo - miałem niejakie kłopoty z dopasowaniem niektórych konwojów do informacji z Piaskowskiego.
saper132

Ogólnie to teraz zbieram informację ale systematycznie zamierzam je opracowywać. Trochę ciężki temat ale systematyka to klucz do sukcesu. Będę zbierać informację i je opracowywać w gotowe materiały to kiedyś się uda stworzyć stronę www. Te konwoje to ciężki temat do opracowania ale ciekawy więc będę szukać konwojów z udziałem polskich okrętów.
Pozdrawiam
MiKo
Admin FOW

Post autor: MiKo »

Jak grzebałem w raportach HMAS Australii, to takie znalazłem, może się komu przyda
Załączniki
Burza.jpg
Burza.jpg (293.52 KiB) Przejrzano 5660 razy
Marek T

Post autor: Marek T »

Dzięki, na pewno się przyda.
ODPOWIEDZ