syjek pisze:
Czterydziesty ósmy numer czasopisma "MODELARSTWO OKRĘTOWE" ukaże się ok. 7 października 2013.
(...)
- Plany modelarskie w skali 1:300 brytyjskiego pancernika HMS "RODNEY" wg stanu i w kamuflażu z 1942 roku.
Hej.
Swego czasu popełniłem model Rodney'a
A że w wydanych onegdaj Planach Modelarskich zgadzała się zasadniczo liczba wież postanowiłem zrekonstruować sylwetkę okrętu właśnie na rok 1942.
Efektem była umieszczona w sieci relacja z budowy modelu wraz z dokładnym opisem jakim materiałem źródłowym (zdjęcia, dostępne plany tudzież własne widzimisie) posłużyłem się przy umieszczeniu nieomal każdego elementu. Nic, tylko korzystać, bo żadnych praw nie sobie nie zastrzegłem.
Nota bene - na
http://www.modelwarships.com jeden z modelarzy przyznał się do korzystania z moich wypocin i to mimo bariery językowej.
Dlatego informacja, że wreszcie ktoś postanowił wykreślić poprawne plany "brzydala" bardzo mnie ucieszyła.
Niestety - radość prysła kiedy pierwsza część planów trafiła w moje łapki...
Już na pierwszy rzut oka zauważyłem błędy, pozwolę sobie pokazać tu tylko kilka z bezpośredniego sąsiedztwa głownej nadbudówki, :
- brakujący element na ścianie bocznej:

- kształt gniazd działek plot (na planach okrągłe, na zdjęciach kwadratowe), ich lokalizacja (na zdjęciu górne gniazdo jest wysunięte z obrysu nadbudówki) oraz osłony armat 120mm (na planach mają ścięte narożniki)
- uskok osłony między działkiem plot a osłoną zapasowego stanowiska dowodzenia

Jest tego znacznie więcej
Ktoś powie - drobiazgi....
Fakt - drobiazgi.
Ale jeżeli drobiazgi są nieistotne, to po co było kreślić nowe plany ?
W dotychczasowych liczba wież się zgadzała...
Pozdrowionka
ZzB