dakoblue pisze:Nie mam
a punkt 3 ? to nie sa torpedy zapasowe?
Nie odpisałem Ci na temat okładki, a to nieładnie. Wcześniej już poruszyłem ten temat (znajdziesz go stronę lub dwie wcześniej), ale najciekawsze na fotce jest to, że torpedy są bez głowic.
A wracając do rysunku.
Torpedy oznaczone numerem 7 są ułożone na stelażach obok przewodów spalinowych.
Natomiast numer 3 są przygotowane do szybkiego przeładowania wyrzutni. Zwróć uwagę, że torpedy na prawej burcie są przygotowane dla wyrzutni bliższej dziobu, a na lewej burcie dla bliższej rufy.
Jak znajdę chwilkę to wrzucę skan rysunku pokazującego układ torped na stelażach.
I na koniec jeszcze uzupełnienie do zmian w ilości wyrzutni na krążownikach tego typu.
Jak wynika z rysunków, które posiadam, na krążowniku Maya w roku 1944 było 16 wyrzutni w czterech zespołach.
Układ wyrzutni i lokalizacja torped zapasowych taka sama jak na rysunku, który wrzuciłeś.
No ok -jest 16 wyrzutni ,4 miejsca na stelazach i 8 miejsc na szybkie przeladowanie/? to razem 28 teoretycznie?
to jak podrozowaly te torpedy / czesc musiala byc w wyrzutniach
Te torpedy na stelażach przy kominach były mocowane po dwie. Jedna nad drugą i dlatego widać tylko cztery, a jest ich osiem.
Tak więc ilość torped była następująca:
1. Na czterech stelażach - osiem torped
2. Do szybkiego przeładowania - kolejnych osiem
3. W wyrzutniach - szesnaście
Łącznie dawało to trzydzieści dwie torpedy na pokładzie.
Z tego 16 do natychmiastowego użytku, bo przecież przed bitwą głowice były na swoim miejscu.
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
Peperon pisze:Te torpedy na stelażach przy kominach były mocowane po dwie. Jedna nad drugą i dlatego widać tylko cztery, a jest ich osiem.
Tak więc ilość torped była następująca:
1. Na czterech stelażach - osiem torped
2. Do szybkiego przeładowania - kolejnych osiem
3. W wyrzutniach - szesnaście
Łącznie dawało to trzydzieści dwie torpedy na pokładzie.
Z tego 16 do natychmiastowego użytku, bo przecież przed bitwą głowice były na swoim miejscu.
ah,dzieki za wyjasnienie
to czemu sie mowi ze bylo 16 w wyrzutniach + 8 zapasowych?
dakoblue pisze:ah,dzieki za wyjasnienie
Sięgnąłem do tekstu i.... muszę zacząć od przeprosin.
Trochę mnie poniosło z tymi trzydziestoma dwoma torpedami
W tekście stoi, że w latach 1932-38 na Takao było 16 torped (8 w wyrzutniach + 8 na stelażach).
Natomiast po przebudowie miał 24 torpedy (16 w wyrzutniach + 8 na stelażach).
Za wprowadzenie w błąd przepraszam, bo nie było to moim zamiarem.
dakoblue pisze:ah,dzieki za wyjasnienie
Sięgnąłem do tekstu i.... muszę zacząć od przeprosin.
Trochę mnie poniosło z tymi trzydziestoma dwoma torpedami
W tekście stoi, że w latach 1932-38 na Takao było 16 torped (8 w wyrzutniach + 8 na stelażach).
Natomiast po przebudowie miał 24 torpedy (16 w wyrzutniach + 8 na stelażach).
Za wprowadzenie w błąd przepraszam, bo nie było to moim zamiarem.
alez nie ma za co
tylko dalej mi sie to kupy nie trzyma -mowie o rysunku.to oznacza ze niektore wyrzutnie sa puste
Problemator Ci się coś załączył. To poglądówka raczej - co gdzie mogło się znajdować. Jak dojdziesz do przekroju wieży z linią podowania i zaczniesz liczyć pociski, dopiero Ci sie wszystko pomiesza....
dakoblue pisze:...tylko dalej mi sie to kupy nie trzyma -mowie o rysunku.to oznacza ze niektore wyrzutnie sa puste
Po przeładowaniu na pewno. Ilość torped zapasowych pozwala na załadowanie tylko połowy wyrzutni.
No ale w porównaniu z krążownikami innych krajów, siłę uderzenia torpedami miał miażdżącą.
Ostatnio zmieniony 2013-03-07, 15:52 przez Peperon, łącznie zmieniany 1 raz.
MiKo pisze:Problemator Ci się coś załączył. To poglądówka raczej - co gdzie mogło się znajdować. Jak dojdziesz do przekroju wieży z linią podowania i zaczniesz liczyć pociski, dopiero Ci sie wszystko pomiesza....
chcialem tylko sie dowiedziec czy teoretycznie mogl przenosic 8 + 8+ 16 = 32 .To mogl czy nie?
Ze sznurkiem to przesadzasz. Można by je składować w skrzyniach, podobnie jak na transportowcach.
A na serio.
24 to było max przewidziane w normalnej eksploatacji. 16 w wyrzutniach + 8 zapasowych. Tak miały wszystkie zmodernizowane Myoko i te z Takao które przeszły modernizację przed wojną. Chokai miał na początku wojny "tylko" 16 - 8 w wyrzutniach + 8 zapasowych. Nie dam sobie łba uciąć, ale zdaje się że tak zostało aż do jego zatonięcia, bo mu wyrzutni nie wymienili.
Nie mam pewności ( a nie chce mi się grzebać w Lacroixie ) jak tam było na Maya podczas jego przebudowy tuż przed ostatnią bitwą.
Historia jest najlepszą nauczycielką życia, bo
Jeszcze nigdy, nikogo, niczego nie nauczyła.
Maciej3 pisze:24 to było max przewidziane w normalnej eksploatacji. 16 w wyrzutniach + 8 zapasowych. Tak miały wszystkie zmodernizowane Myoko i te z Takao które przeszły modernizację przed wojną. Chokai miał na początku wojny "tylko" 16 - 8 w wyrzutniach + 8 zapasowych. Nie dam sobie łba uciąć, ale zdaje się że tak zostało aż do jego zatonięcia, bo mu wyrzutni nie wymienili.
Nie mam pewności ( a nie chce mi się grzebać w Lacroixie ) jak tam było na Maya podczas jego przebudowy tuż przed ostatnią bitwą.
Macieju popatrz stronę wcześniej.
A teoretyzując to sądzę, że krążowniki typu Takao (oczywiście te z 16-stoma wyrzutniami torped) mogłyby przenosić 32 torpedy. Opisałem ten układ przy okazji "rozpędu".
W tym samym numerze Okretow jest artykul Tegetthoff-pancerniki zapomnianej floty str16-17autor pisze ze dziala Skody 150 mm L/50 K10 mialy szybkostrzelnosc 20-25 strzalow na minute a zapas amunicji 180 pociskow na lufe
Rate Of Fire 6 rounds per minute
Note: The casemate mounts on these battleships were poorly designed, as they lacked ventilation. If smoke penetrated into them, the guncrews could not function
Szybkostrzelność 150-thi 20-25 strzałów na minutę???????????
Przed I wojną, przy ręcznym ładowaniu??
To chyba jakaś literówka. Komuś się ręka omsknęła, bo nie sądzę, żeby to było na serio.
Policzmy.
1 pocisk = 45 kg, łdunek = 17 kg, razem = 62 kg.
62 kg x 20-25 = 1240 - 1550 kg
Wychodzi na to, że "standardowy austriacki marynarz" był w stanie przerzucić 1,2 do 1,5 tony amunicji w minute.
I po co ci durni Anglicy czy Amerykanie koło II wojny kombinowali z jakimiś automatami itd..
Pomijając już taką kwestię, że trzeba by ten pocisk wsadzić w lufę w ciągu 3 sekund ( a w zasadzie mniej ), poprawić łądunkiem miotającym, a jeszcze trzeba otworzyć zamek, zamknąć itd. Wszystko w niecałe 3 sekundy....
A może chodziło o szybkostrzelność baterii dział?
Artykułu nie mam, więc tak gdybam.
Historia jest najlepszą nauczycielką życia, bo
Jeszcze nigdy, nikogo, niczego nie nauczyła.
Maciej3 pisze:Szybkostrzelność 150-thi 20-25 strzałów na minutę???????????
Przed I wojną, przy ręcznym ładowaniu??
To chyba jakaś literówka. Komuś się ręka omsknęła, bo nie sądzę, żeby to było na serio.
Policzmy.
1 pocisk = 45 kg, łdunek = 17 kg, razem = 62 kg.
62 kg x 20-25 = 1240 - 1550 kg
Wychodzi na to, że "standardowy austriacki marynarz" był w stanie przerzucić 1,2 do 1,5 tony amunicji w minute.
I po co ci durni Anglicy czy Amerykanie koło II wojny kombinowali z jakimiś automatami itd..
Pomijając już taką kwestię, że trzeba by ten pocisk wsadzić w lufę w ciągu 3 sekund ( a w zasadzie mniej ), poprawić łądunkiem miotającym, a jeszcze trzeba otworzyć zamek, zamknąć itd. Wszystko w niecałe 3 sekundy....
A może chodziło o szybkostrzelność baterii dział?
Artykułu nie mam, więc tak gdybam.
to oczywiste
nie,chodzilo o szybkostrzelnosc jednego dziala
zastanawia mnie jak takie rzeczy przechodza korekte
ALF pisze:Z tego samego powodu, z którego nie zaczyna się zdania wielką literą
POWAZNIE?
jak znajduje sie cos takiego to zastanawiam sie nad wszystkimi innymi cyferkami w tekscie
tam jest chyba tez takie zdanie -"ogromne 13 metrowe kominy" -ogromnosc to rzecz wzgledna ,czy 13 metrowy komin jest ogromny na te czasy?
mi jakos sie wydaje ze liczac od pokladu to te kominy sa wyzsze niz 13 m