Flotylla Rzeczna 1939

Wszelkie tematy związane z PMW

Moderatorzy: crolick, Marmik

Adek77

Re: Flotylla Rzeczna 1939

Post autor: Adek77 »

p11c pisze:Jak widac jest działko 40 mm i wieża Ursus. Wieża ta ma 3 otwory strzelnicze jedno na działko a 2 na karabiny ale tylko jeden karabin > wieza jest jedno osobowa wiec bez sensu byłyby 2 karabiny na jednego strzelca. Jest tez za mała aby umieścic tam wiekszy karabin niż 7,92 mm . z drugiej strony wieża jest ścieta ( jest tam własnie 2 stanowisko dla karabinu do strzelań przeciwlotniczych. Strzelec przekłada poprostu karabin z jednego otworu do drugiego.
Wież URSUS miała 4 otwory strzelnicze po 45 stopni od osi symetri Nieuchwytnego po 2 na strone . Oczywiście jako pierwszy wariant i rzeczywiście tak został zboudowany a potem ją zastąpiono nową. http://www.starefotki.hitowy.pl/flotwis.html przed fotkami.
TS
Awatar użytkownika
Mitoko

Post autor: Mitoko »

p11c pisze:Hmmm chyba Boforsa wymieniona na Vickersa :) bo o ile mi wiadomo to tam był Bofors a w twoim cytacie jest Vickers. Więc rzeczywistego Boforsa wymieniono na wyimaginowanego Vickersa. Mysle że ktoś przeczytał. że w DUŻEJ FLOCIE były 40 mm Vickersy i przez analogie dał je tutaj. Podobnie zresztą jak z 12 mm nkm-em umieszczonym w wierzy która ledwo mieściła 7,7 m ckm.
Cytat jest z tamtej strony.
Vickers nie był wyimaginowany, był tam (zamiast Hotchkissa) i zmieniono go na Boforsa.
A wieżyczka mieściła spokojnie 7.92 mm.
Adek77 pisze:
p11c pisze:Jak widac jest działko 40 mm i wieża Ursus. Wieża ta ma 3 otwory strzelnicze jedno na działko a 2 na karabiny ale tylko jeden karabin > wieza jest jedno osobowa wiec bez sensu byłyby 2 karabiny na jednego strzelca. Jest tez za mała aby umieścic tam wiekszy karabin niż 7,92 mm . z drugiej strony wieża jest ścieta ( jest tam własnie 2 stanowisko dla karabinu do strzelań przeciwlotniczych. Strzelec przekłada poprostu karabin z jednego otworu do drugiego.
Wież URSUS miała 4 otwory strzelnicze po 45 stopni od osi symetri Nieuchwytnego po 2 na strone . Oczywiście jako pierwszy wariant i rzeczywiście tak został zboudowany a potem ją zastąpiono nową. http://www.starefotki.hitowy.pl/flotwis.html przed fotkami.
TS
Bardzo mnie interesuje skąd ten rysunek, bo taka wieżyczka wydaje się totalnie nieużyteczna i raczej przypomina kazamatę.
Wykopany z DWS za żądanie prawdy
Adek77

Orginalny fragment rysunku z Państwowej stoczni Modlinskiej. oznaczony jako Nr2 (n250050) wykonany Państowe zakłady Inzynierii wawa ul. królewska 35 skala 1:25 format pewnie A0, Nieuchwytny . Jest to wersja ostateczna, bo wcześniej wykonano również kilka wariantów np. z zaokrągląną rufą itp itd.
TS
Awatar użytkownika
Mitoko

Chyba niezupełnie ostateczna, bo za chorobę nie zgadza się ze zdjęciami - raczej obstawiałbym uproszczenie dla towaru z "zewnątrz" stoczni
Adek77

ja z orginalnymi dokumentami z natury nie dyskutuje, ale zawsze jakaś pani wanda co nie chciała niemca mogła nie przybić pieczątki "Nieaktualny" jak jest na masie różnych projektów. Dla ciekawostki PROJEkT z inna rufą http://www.starefotki.hitowy.pl/flotwis.html pozdr TS
Awatar użytkownika
Mitoko

I zwróć uwagę, że tu masz jeszcze inną wieżyczkę - niby bardziej podobna do Ursusa, ale nadal w dużym uproszczeniu.

A nie jest niczym niezwykłym, że w takich projektach nie bawiono się w dokładne rysowanie elementów dostarczanych z zewnątrz, o ile to nie było niezbędne.
Adek77

Ja widze to co widzę, a nie chce zobaczyć. Projektów mam około 5 i każdy ma inną wieże. (Kazdy rysunek był kreślony a nie Crt+C) pożniej powielany. Kończąć powiem tak, dokument to dokument a jego wartość określamy my.
Awatar użytkownika
Mitoko

Czyli niejako potwierdzasz to o czym mówię - na rysunku ważne było aby wieżyczka miała odpowiedni kształt i wymiary.

I to w niczym nie obniża wartości d-tu, bo to w pełni uzasadniona praktyka.
p11c

Post autor: p11c »

Jak tak czytam to przyznaje racje Mitoko. Chocby dla tego ze nie bylo sensu budwania takiej wieży. Zreszta na rysunku nie ma zaznaczone gdzie bylo dzialko a gdzie karabin. Oraz nie ma otworu strzelniczego do opl. Ale jestem generalnie pod wrazeniem rysunkow Adek77. Do tej pory czytalem wszedzie, że nie zachowaly sie żadne plany a tu az 5 i to dotyczace jednej jednostki. Mam pytanie i prosbe do Adek77.Nie moge odczytac danych na rysunku. Chodzi mi o stopke. Data rysunku, kto rysowal itd, Moze daloby sie zrobić jakiś skan
Adek77

Wiekszośc rysunków to format A0 i koszt jego skanowania jest dość wysoki. W kolejności czekaja 120 z gryfa ale to pewnie po świętach. Ja mając "zbędne środki" skanuje po 10 Arkuszy. Informacje z tabelki podałem powyżej, tylko zmianił sie numer rysunku. Nazwiska sa raczej małoczytelne (reczne podpisy) bo to kopia B&W a nie Gray. Ale coś zawsze da sie odczytać. Jak ponownie wyciągnę rysunki zeskanuje sama tabelkę, a jest to utrudnonie bo jest ich od cholery.
Pozdr TS .
p11c

Mam jeden , wydaje mi sie dość ciekawy temat. Mianowicie Polskiego Ślizgowca MB-3 Pana inżyniera Michała Bohatyrewa .
Czy tę jednostkę zaliczyć do flotylli rzecznej czy do jednostek lotnictwa morskiego. Z tego co wiem to jednostka operować miała na wodach śródlądowych ale z drugiej strony wyprodukowana była przez wytwórnię lotniczą no i sama przypominała bardziej samolot niż okręt . W załączeniu przesyłam zdjęcie modeliku
Załączniki
MB3 a.jpg
MB3 a.jpg (70.94 KiB) Przejrzano 11431 razy
Awatar użytkownika
Mitoko

Wrócę do tematu - Adziu - czy mógłbyś wrzucić (lub podrzucić) rysunek CKU - chodzi mi konkretnie o część z wieżą działka
Awatar użytkownika
SmokEustachy
Kontakt:

Post autor: SmokEustachy »

Teraz sie weźcie za liczenie IZ
p11c

MITOKO mam pytanie troszke z innej beczki. Czy możesz coś wiecej powiedzieć na temat tego Łosia na pływakach ? Może jakiś liknk na forum lub chocby wiekszą fotke ?
W załączeniu przesyłam ciekawe rysunki KU-30 ( pochodzą z innego forum ) Podobno na wiosne 39 r. rozpoczęto budowę 2 poprawionych jednostek.
Załączniki
ku30_001.jpg
ku30_001.jpg (75.79 KiB) Przejrzano 11251 razy
Awatar użytkownika
Mitoko

p11c pisze:MITOKO mam pytanie troszke z innej beczki. Czy możesz coś wiecej powiedzieć na temat tego Łosia na pływakach ? Może jakiś liknk na forum lub chocby wiekszą fotke ?
Masz na myśli to
Obrazek

i to
Obrazek

?? :D :D :D

Pierwszego większego nie wrzucę, bo właśnie przerzucam komp - więc musiałbym poszukać
p11c

Fajne :) czy to fotomontaż czy autentyk ? widziałem jeszcze p11 c na pływakach i żubra a sam robię model PZL 15 na pływakach. Wodnosamoloty to bardzo ciekawy temat, szkoda ze juz nie ma tego forum. A moze ktoś wie coś na temat samolotów Flotylli Pińskiej. Wiem że były projekty okrętów do przewożenia wodnosamolotów ( taki niby lotniskowiec rzeczny ) ale czy były jakieś jednostki ?
ODPOWIEDZ