Dopiero dzisiaj doczytałem opis.tom pisze:Wejdź na internetowe wyjaśnienie terminu KM - tam masz i o tymPeperon pisze: W dziale napęd mamy w opisie jednostki PSe (HP). Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić owe PSe ?.
Niestety, ale najpoważniejszy "knot" w opisie bitwy krążowników Harwooda z AGS wychwyciłem na końcu. Co pisze o "Exeterze" w momencie, gdy musiał się z bitwy wycofać? Cytuję: "brakowało mu amunicji do rufowych wież". Pozostało mu kilkanaście pocisków do dziobowych, z których mógł prowadzić ogień do przeciwnika".
To tak jakby ktoś tworzył historię walki "z własnej głowy" na nowo.
Po pierwsze - obie wieże dziobowe "Exetera" zostały unieruchomione trafieniami pocisków (wieża "B" już po ósmej salwie jaką oddała) i nie mogły wcale prowadzić ognia (więc ilość pocisków dla nich, jaka została nie miała tu znaczenia).
Ale jakim cudem (według opisu) "Exeter" miał wtedy rufowe WIEŻE (w liczbie mnogiej?) .Przecież na rufie była tylko jedna dwudziałowa wieża kal. 203 mm. A ogień ostatecznie przerwała dlatego, bo w jej dolnej kondygnacji pojawiła się od przecieków woda i ustał do niej dopływ prądu.
Czyli nadal mamy do czynienia z >radosną twórczością< Mirosława S.