Za kilka lat Polska będzie bezbronna na morzu?

Wszelkie tematy związane z PMW

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
Marmik

Re: Za kilka lat Polska będzie bezbronna na morzu?

Post autor: Marmik »

Wicher pisze:Nie rozumiem Cię zupełnie - czego Ty oczekiwałeś, że się stanie od końca marca po dziś dzień? Że będziesz miała na wodzie połowę nowych, zapowiadanych jednostek?
Erystyka. Mógłbyś wskazać gdzie w moich wypowiedziach jest choćby cień oczekiwań tego formatu?
Wicher pisze:Od wstępnej koncepcji po rozwinięcie planu, "uszycia" wymagań taktyczno-technicznych, wpisanie tego w budżet, zorientowanie się w rynku na zasadzie "na ile nas stać" a nie "co jest dobrego", itd, itp, szczególnie w mega zbiurokratyzowanych strukturach polskich urzędów centralnych, musi trochę czasy upłynąć.
Oczywiście stanie się to w zaciszu gabinetów i nikt nie dowie się dlaczego tak, a nie inaczej. Oby tylko ktoś nie zapytał, bo będzie problem z odpowiedzią. Gorzej gdy zapyta następny rząd. Nie dostanie odpowiedzi to anuluje "plany".
Wicher pisze:Ty nie widzisz poprawy sytuacji, ja widzę. Nie chcę się z tego powodu kłócić ani tym bardziej przerzucać dygresyjkami.
Ja nie widzę poprawy sytuacji, bo jej nie ma. Nie sądzę, by coś nieistniejącego było powodem do kłótni. No chyba, że udowodnisz, że coś czego nie ma... jest.

Ja już nawet nie oczekuję jakiejś synergii, ja chciałbym po prostu poznać rzeczową argumentację dlaczego tak, a nie inaczej.
To co dla innych jest brzegiem morza, dla marynarza jest brzegiem lądu.
Awatar użytkownika
wottek

Post autor: wottek »

Z dzisiejszej koszernej ;-)

Gazeta Wyborcza – Z Paryżem na Brukselę
François Hollande przyjechał do Warszawy ocieplić stosunki Francji z Polską. I to mu się udało. (…) Z prezydentem Francji przyjechali także m.in. prezesi wielkich firm energetycznych takich jak EDF czy Areva, która b uduje reaktory atomowe. Hollande'owi towarzyszą też szefowie firm zbrojeniowych (MBDA i DCNS). (…) DCNS interesuje partnerstwo z przemysłem polskim. Bardzo dobrą okazją jest program budowy okrętów podwodnych – powiedział prezes stoczni DCNS Patrick Boissier. Zapewnił, że w razie wyboru oferty DCNS możliwy byłby transfer technologii nie tylko do produkcji okrętów, ale także do utrzymania ich w sprawności oraz w kolejnych projektach eksportowych. Z kolei Lutz Bertling, prezes międzynarodowej grupy Eurocopter, która powstała jako firma francusko-niemiecka i wchodzi w skład europejskiego koncernu lotniczego EADS, powtórzył zapewnienie, że jeśli polska armia wybierze śmigłowce EC725, w ich produkcję zostaną włączeni polscy wytwórcy.
Awatar użytkownika
Marmik

Tym właśnie różnią się politycy innych państw od polskich polityków. Z tamtymi latają prezesi firm, które chcą ubić interes, a z naszymi... rodzina?
Co do francuskiego lobby na rzecz energii atomowej to stwierdzam, że urobili jak ciasto zarówno wierchuszkę (może nawet i kupili), jak i samorządy. Nie trzeba było wiele, kilka komunałów, parę wycieczek zagranicznych. Najgorsze jest to, że społeczność lokalna ma to... no wiadomo gdzie. Reasumując, zarówno w kwestii energetyki, jak i zbrojeń (jak i pewnie w wielu innych kwestiach) mamy dokładnie to na co zasłużyliśmy, czyli urabianie ciasta, a potem lanie na nie ciepłym moczem.
Awatar użytkownika
ALF
Kontakt:

Post autor: ALF »

Marmik pisze:Tym właśnie różnią się politycy innych państw od polskich polityków. Z tamtymi latają prezesi firm, które chcą ubić interes, a z naszymi... rodzina?
A u nas to przypadkiem nie to samo? ;)
Pozdrawiam
Jacek Pawłowski
IKOW 1885-1945
Awatar użytkownika
Marmik

:lol:
marek8

Post autor: marek8 »

Raczej problemem jest zbyt duża jeżeli nie dominująca w naszej polityce liczba osób dobrze radzacych sobie w "lokalnym" terenie ale nie mających za bardzo pojęcia co do ciut szerszej polityki dodatkowo jeszcze połączona ze zbyt dużą ilością "uczepionych państwowego źródła" firm.
Daje to efekt takiej bardzo "gospodarskiej polityki" :( gdzie można ulec pokusie zatrzymania się na pewnym bardzo prostym etapie zarządzania - bo po co się narażać na nieznane gdy już interesy własne (szeroko rozumiane) zabezpieczone... Raczej tu dopatrywałbym się problemu - bo w takiej kombinacji każde działanie nawet luźnej "reformy" napotyka na większy lum mniejszy opór lub tylko bierną obojętność... A co do porównań z zagranicą... no coż tam po prostu jest wiecej graczy na rynku co "zmusza" do innych konfiguracji i wziecia się do roboty :aniol: .

Raczej nie można zapominać na czym w przepastnej historii Rzeczypospolitej polegała koncepcja szlacheckiego "raju" :) Czy aby jego istotą nie było przypadkiem nic nie robienie ? :bije: pokryte za to dużą ilością deklaracji o szczytnych misjach różnej treści? :cisza:
Awatar użytkownika
wottek

Post autor: wottek »

Co prawda artykuł napisany na bazie ostatnich doniesień, ale warto podlinkować.
Niszczyciele kupimy w Niemczech, okręty podwodne wybudują nam Francuzi

Kod: Zaznacz cały

http://biznes.trojmiasto.pl/Niszczyciele-kupimy-w-Niemczech-okrety-podwodne-wybuduja-nam-Francuzi-n63498.html
thomson

Post autor: thomson »

NDR otrzymał pierwszą partię rakiet. Wczoraj trafiły do Siemirowic.
Dziadek

Post autor: Dziadek »

Pocztą pantoflową dostałem dzisiaj takiego linka:

Płakać się czy śmiać? Z takim stanem wiedzy społeczeństwa i z takim PijaRem, rzeczywiście niedługo będziemy bezbronni na morzu...
Awatar użytkownika
Wicher

Post autor: Wicher »

Hehe! To jest ten materiał, który tak zdenerwował naszego Thomsona (patrz jego wpis na forum ORP Orzeł) :D
Za dzień, za dwa, za noc, za trzy choć nie dziś...
Za noc, za dzień doczekasz się, wstanie świt...
Dziadek

Post autor: Dziadek »

Racja Wicher! Dawno nie zaglądałem do wątku o Orle i nie dziwie się, że Thomson dostał palpitacji serca, bo przyznam, że najpierw się śmiałem oglądając ten materiał (bo myślałem, że ktoś sobie jaja robi) ale potem doznałem szoku i... No właśnie brak słów...
Awatar użytkownika
Wicher

Post autor: Wicher »

No słów brak nad podejściem do pracy tej panny, totalny brak przygotowania, nie mówiąc już o wiedzy.
Ale ja się z tego jedynie śmieje bo jest z czego - mój ulubiony fragment to pytanie:
Jak jesteście 16, 18 godzin pod wodą to macie jakieś okna, szyby, widzicie coś co się dzieje na zewnątrz czy to jest po prostu coś zamkniętego tak jak statek kosmiczny?
:hahaha:
Za dzień, za dwa, za noc, za trzy choć nie dziś...
Za noc, za dzień doczekasz się, wstanie świt...
szafran

Post autor: szafran »

Pracując w szkole nie takie rzeczy słyszałem i czytałem. Ale ta pani przebiła skutecznie wszystkich :lol:
Awatar użytkownika
polsteam
Kontakt:

Post autor: polsteam »

Dziadek pisze:Pocztą pantoflową dostałem dzisiaj takiego linka:

Płakać się czy śmiać? Z takim stanem wiedzy społeczeństwa i z takim PijaRem, rzeczywiście niedługo będziemy bezbronni na morzu...
takie rzeczy trzeba od razu download'ować i u siebie archiwizować :)

materiał usunięto...
Awatar użytkownika
Orlik

Post autor: Orlik »

A tymczasem powstała Rada, która będzie nam "radzić", żeby budować okręty:
http://www.defence24.pl/powstala-rada-budowy-okretow/

Osobiście bym wolał, aby powstała instytucja, która zamiast "radzenia" zajęłaby się zwykłą analityczną pracą, uzasadniającą takie, a nie inne rozwiązania techniczne, organizacyjne i finansowe związane z odbudową MW. Bo z biadolenia nad kondycją MW i wołania o wsparcie dla przemysłu stoczniowego wielkiego pożytku nie będzie. Póki co, kilku ludzi za zamkniętymi drzwiami dostaje zadanie wymyślenia MW za pięć trzecia, żeby już pięć po trzeciej meldować o efektach i udawać, że wiedzą co robią. :(
Ostatecznie nie kadłub, działa, czy torpedy, ale ludzie decydują o wartości okrętu.
Marek T

Post autor: Marek T »

Orlik pisze:A tymczasem powstała Rada, która będzie nam "radzić", żeby budować okręty ...
... do RBO zgłosili się między innymi obecni na posiedzeniu inauguracyjnym posłanki i posłowie Sejmu RP: Dorota Arciszewska Mielewczyk, Michał Jach oraz Andrzej Jaworski ...
Nie wiem, kim jest Nr 2, ale Nr 1 i Nr 3 nie napawają mnie optymizmem.
ODPOWIEDZ