ORP BŁYSKAWICA / Muzeum Marynarki Wojennej

Wszelkie tematy związane z PMW

Moderatorzy: crolick, Marmik

Marek T

Re: ORP BŁYSKAWICA / Muzeum Marynarki Wojennej

Post autor: Marek T »

szafran pisze:1. Przecież dzieci mają miejsce na swoją edukację w Ośrodku Kultury Morskiej CMM.

2. Oj chyba się nie doczekam tych tysięcy eksponatów (czapki, broń, mundury).
ad1. Każde muzeum ma prowadzić lekcje muzealne. A że niektórym udaje się od tego wyłgać, to inna sprawa ... MMW też będzie to musiało robić.

ad2. Jakich tysięcy? Teraz będą mieli problem, jak zrobić dwie atrakcyjne wystawy - w MMW i na BŁYSKAWICY.
Adiutant Ziuka

Post autor: Adiutant Ziuka »

Witam.
miczman pisze:Zdjęcia obrazują nędzę jaką chcą nam w MMW wcisnąć.
No tak... Fajnie by było wstawić kilka okrętów... Ale... To przecież początek...
miczman pisze:Tyle lat czekania i dostajemy smutne gabloty pod ścianą, pognieciony materiał oraz armatę stojącą na podłodze. Moim zdaniem to "nieco" za mało.
Gdyby tak Kolega wzbogacił zbiory o kilka nieznanych fotorafii, gadżetów czy może... ster z jakiegoś okrętu, to ekspozycja byłaby ciekawsza...

A tak mamy miernotę... Jak wyżej pisane teksty...

Pozdrawiam. Darek 'Adiutant' Miładowski
szafran

Post autor: szafran »

Lekcje muzealne - jak najbardziej ale nie kosztem powierzchni wystawienniczej.

Eksponaty - ostatnio słuchałem dwóch wystąpień o muzeach i jeżeli Muzeum Wojska w Białymstoku i Muzeum II WŚ mają po kilkanaście tysięcy eksponatów to pewnie MMW też tyle posiada w swoich zbiorach.

Przy okazji ja mam lekką ręką 150 nakryć głowy a to tylko kilka lat mojej działalności. MMW jest starsze i ma większe możliwości w pozyskiwaniu eksponatów.
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

Post autor: crolick »

szafran pisze:MMW jest starsze i ma większe możliwości w pozyskiwaniu eksponatów.
Zdziwiłbyś się jakie ceny ludzie dyktują jak się do nich zgłasza wojskowe muzeum państwowe po zakupów "fantów". Niektórym chciwość chyba przesłania zdrowy rozsądek...
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
szafran

Gdyby tak Kolega wzbogacił zbiory o kilka nieznanych fotorafii, gadżetów czy może... ster z jakiegoś okrętu, to ekspozycja byłaby ciekawsza...
Można przekazać im jakieś eksponaty ale po co jeżeli nie będą w stanie ich poprawnie opisać?
Waldek K

Post autor: Waldek K »

Szafran, przecież Marek T napisał, że eksponaty są poprawnie opisane...

Koledzy chyba trochę przesadzają... . Skoro, jak pisze Marek T mieli bardzo skromny budżet, to chyba nie jest najgorzej. Chyba nie można tego muzeum porównywać z placówkami mającymi lepsze "umocowanie" personalne, czy polityczne (np. Muzeum Powstania Warszawskiego). Dla mnie i tak najważniejszy eksponat (nie licząc Błyskawicy oczywiście) stoi na zewnątrz. Batory został sprowadzony z Helu i pięknie odnowiony, a to wszystko za śmieszne pieniądze. Powinna też cieszyć renowacja i skompletowanie Oerlikona, jak stał pod chmurką dobrze nie wyglądał. Miejmy nadzieję, że kolejne mniejsze eksponaty zostaną poddawane takiej renowacji i przenoszone do środka.
Warto by też pozwolić dotykać i "kręcić" eksponatami, przynajmniej niektórymi. Nic tak nie uczy i bawi, jak możliwość wycelowania działka w nielubianego kolegę z klasy, albo panią. Skoro ma być edukacyjnie, to czemu nie? :cfaniak:
„Przed wydaniem ogromnych pieniędzy na obronę, trzeba stworzyć dla ludzi taki poziom życia, którego sami będą chcieć bronić.”
– Carl Gustaf Mannerheim
Marek T

Post autor: Marek T »

Awatar użytkownika
polsteam
Kontakt:

Post autor: polsteam »

szafran pisze:MMW jest starsze i ma większe możliwości w pozyskiwaniu eksponatów.
... ale mniej entuzjazmu, pasji i determinacji zapewne...
Awatar użytkownika
miczman

Post autor: miczman »

Adiutant Ziuka pisze:
Tak to się jakoś złożyło, iż bardzo dobrze znam zbiory fotograficzne (kilka tysięcy świetnych fotografii, przede wszystkim z okresu przedwojennego ale nie tylko) tej placówki jeszcze ze studiów, dodatkowo tą wiedzę pogłębiłem całkiem niedawno. Zaręczam, że nie istnieje potrzeba mojej donacji jakiejkolwiek fotografii albo innego obiektu na rzecz MMW. Tak się jakoś składa, że jestem z Gdyni i leży mi na sercu aby istniało porządne i fachowe Muzeum Marynarki Wojennej więc w przeciwieństwie do ciebie nie zadowala mnie pomarszczony materiał i gabloty. No i nic mi nie wiadomo o tym, żebyśmy byli kolegami.
polsteam pisze: ... ale mniej entuzjazmu, pasji i determinacji zapewne...
To może emerytura? Dla niektórych czas najwyższy.
szafran

Ja też mam gdyńskie korzenie i leży mi na sercu dobro MMW. Pamiętacie krytykę pod adresem MW odnośnie promocji? Jakoś udało się ich przekonać, że warto otwierać się na społeczeństwo.
Awatar użytkownika
miczman

Bo stagnacja to najgorsza rzecz, a w tej placówce mieliśmy z nią do czynienia zdecydowanie za długo. Jak na razie odpuszczę sobie zwiedzanie, dychę można lepiej wydać. Choćby w knajpie obok :)
szafran

Ja czekam na informację kiedy jest dzień bezpłatnego zwiedzania cobym faktycznie mógł oszczędzić 10 PLN na wycieczkę do Dęblina :-)
Awatar użytkownika
miczman

Jak będzie w piątek to dasz radę zwiedzić i sąsiednią placówkę. Z tego co pamiętam szykuje się tam wystawa związana z gdyńskim portem.
Awatar użytkownika
ALF
Kontakt:

Post autor: ALF »

Chemik pisze:Muzeum Marynarki Wojennej[/u][/i][/b] i to iż jest dostępny stosowny na tę okoliczność repertuar, dziwią mnie te "zające" piejące pieśni typu "Ułani, Ułani" :lol:
Była Pomorska Brygada Kawalerii? Była, to co się dziwisz? ;)
Pozdrawiam
Jacek Pawłowski
IKOW 1885-1945
Awatar użytkownika
Chemik

Post autor: Chemik »

ALF pisze:
Chemik pisze:Muzeum Marynarki Wojennej[/u][/i][/b] i to iż jest dostępny stosowny na tę okoliczność repertuar, dziwią mnie te "zające" piejące pieśni typu "Ułani, Ułani" :lol:
Była Pomorska Brygada Kawalerii? Była, to co się dziwisz? ;)
Jak mawiał jeden facet w żółtym berecie: "Polska to dziwna kraj" :lol:
szafran

Jak dla mnie działania MMW utrwalają słabą pozycję MW w Siłach Zbrojnych
- na otwarciu MMW pieśni lądowe
- eksponaty MMW do Muzeum Lotnictwa

Wiadomo coś o sklepiku muzealnym?
ODPOWIEDZ