Za kilka lat Polska będzie bezbronna na morzu?

Wszelkie tematy związane z PMW

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
Marmik

Re: Za kilka lat Polska będzie bezbronna na morzu?

Post autor: Marmik »

A ja zaproponuję krótko: BASTA! To chyba nie forum satyryczne. Wydaje mi się, że wyczerpaliśmy element "rozrywkowy".
To co dla innych jest brzegiem morza, dla marynarza jest brzegiem lądu.
Awatar użytkownika
Peperon

Post autor: Peperon »

Zgadzam się z Tobą. Poczekajmy czy będzie o co toczyć boje.
Są obietnice budowy lub zamówień nowych okrętów, ale co z tego wyjdzie ?
Pożyjemy, zobaczymy.
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
Adam

Post autor: Adam »

marek8 pisze:Co do nazw naszych Tarantul to jednak faktem jest, że nazw nie zmieniły - czy znane są może jakieś choćby i nieoficjalne uzasadnienie tej decyzji?

Mam gdzieś w pamięci wywiad z lat 90. z jednym z dowódców naszej Marynarki który tłumaczył, że zmiana nie ma sensu, bo to koszty, a okręty raczej nieprzyszłościowe, za to następne miały być nazwane, o ile dobrze pamiętam, "zadzierzyście". Plany okazały się planami, a nasze Tarantule z nazwami pachnącymi socrealizmem spokojnie wpłynęły w XXI wiek ;)
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Post autor: pothkan »

Wicher pisze:Mnie się wydaje, że jest nazwą pewną choć jeszcze nie oficjalną. Świadczą o tym m.in. konkursy na stronie MW czy ich profilu na FB gdzie migaczem nadawano alfabetem Morse'a "ORP Ślązak" i zachęcano do odczytania przekazu. Ciężko by było teraz się wycofać z tej nazwy.
Przynajmniej jest zgodna z tradycją :-)
domek

Post autor: domek »

szafran pisze:Może załogi zrozumiały, że Górnik, Rolnik, Hutnik i Metalowiec wcale nie muszą kojarzyć się z minionym ustrojem?

PS Może ORP Poseł? Jednostka ciągle stojąca w porcie, kosztująca grube miliony i do niczego nie przydatna?
A to nieposzlo o noszenie tej nazwy na czapce :?:
Awatar użytkownika
wottek

Post autor: wottek »

Ciekawe skąd mają takie informacje:
Newseria już wcześniej informowała, że MON podjął wstępną decyzję dotyczącą zakupu okrętów podwodnych. Dwa okręty typu 214 mają zostać wyprodukowane w niemieckiej stoczni HDW do 2020 roku. Budzi to sprzeciw innych kontrahentów, m.in. Holendrów i Francuzów. Ci ostatni zarzucają Polsce, że wyboru dokonano z pominięciem procedur przetargowych. Jacek Kotas uważa, że błędem jest wybór partnera, który sprzedaje nam całościowy produkt bez dostępu do technologii.
http://wgospodarce.pl/artykuly/1117-mar ... zentacyjne
Waldek K

Post autor: Waldek K »

Holendrzy? A nie chodzi przypadkiem o Hiszpanów? Też na H... . Już samo to podważa wirygodność tego artykułu.
„Przed wydaniem ogromnych pieniędzy na obronę, trzeba stworzyć dla ludzi taki poziom życia, którego sami będą chcieć bronić.”
– Carl Gustaf Mannerheim
oskarm

Post autor: oskarm »

Dla mnie najlepszy jest ten tekst:
Według nieoficjalnych informacji, oferta francuska umożliwia np. stronie polskiej wynegocjowanie w pakiecie dodatkowego uzbrojenia okrętów podwodnych, będącego uzupełnieniem tarczy obronnej promowanej przez prezydenta oraz transfer technologii.
Przeciwlotnicze okrety podwodne? :cojest:
szafran

Post autor: szafran »

Mistral na maszcie do zwalczania śmigłowców i samolotów patrolowych.
oskarm

Post autor: oskarm »

Uff od razu poczulem sie bezpieczniej, gdy dowiedzialem sie, ze OTMy tez beda mogly byc uzupelnieniem tarczy. Tylko czy wyposarzenie plot OHPow, to nie bedzie overkill? :czarodziej:
Waldek K

Post autor: Waldek K »

Polecam artykuł M. Dury w najnowszej nTW. Wynika z niego, że MON opracowując finalną wersję planów modernizacji MW skorzystał z części uwag autora kierowanych do kilku ważnych osób. Poza tym autor piętnuje rozwlekanie procesu zatwierdzania kolejnych dokumentów (np. dot. wymagań na o.p.) utajnianie wszystkiego co się da i brak oficjalnych informacji dot. zamierzeń modernizacyjnych i uzasadnienia podejmowanych decyzji. Nie szczędzi przy tym ostrych słów. Wylicza też, że na skutek "niemocy" decyzyjnej, nie uda się dotrzymać zakładanych terminów dostawy pierwszych okrętów, zwłaszcza o.p., a także wydać w tym roku planowanych 900 mln zł. W sumie całość jest bardzo ciekawa, a ja wyliczyłem tylko kilka spraw.
„Przed wydaniem ogromnych pieniędzy na obronę, trzeba stworzyć dla ludzi taki poziom życia, którego sami będą chcieć bronić.”
– Carl Gustaf Mannerheim
Awatar użytkownika
Wicher

Post autor: Wicher »

Czytałem. Nie robi na mnie wrażenia takie "pokrzykiwanie" jakie jest w treści artykułu. Po pierwsze dlatego, że w końcu rzeczywiście coś się zaczyna dziać w sprawie modernizacji MW a nie jak wcześniej, gdy kończyło się jedynie na przytaknięciu głową decydentów. Po drugie dlatego, że na miejscu spraw pilnuje były dowódca MW, admirał Łukasik, w ostatnich latach mający chyba największą siłę przebicia w Warszawie.
Dziwię się, że Pan Dura się dziwi, że się utajnia co się da (choć osobiście tego tak nie postrzegam) - wystarczyło, że pojawiła się informacja o niszczycielach min a już mieliśmy konferencje zwoływane przez takich "ekspertów" spraw wojenno-morskich jak Brudziński czy Napieralski. Głos idzie do mediów, pro-pacyfistyczne media (niby w imieniu społeczeństwa) zaczynają pytać, a politycy jak to politycy, boją się spadających słupków bardziej niż utraty przez wojsko siły i mogą zacząć wycofywać się z projektów.
A, że są opóźnienia i długi okres zatwierdzania spraw - Panowie, przecież to Polska! - czy kiedykolwiek tu było inaczej? :wink:
Za dzień, za dwa, za noc, za trzy choć nie dziś...
Za noc, za dzień doczekasz się, wstanie świt...
Awatar użytkownika
Marmik

Trochę dziwi mnie Twój post Wichrze. Ministerstwo zbyło podatników kilkoma prezentacjami w powerpoincie i obietnicami, których realizacji jakoś nie widzę. Dotychczas podatnik nie poznał racjonalnego uzasadnienia któregokolwiek z zakupów. Zresztą ciężko to zrobić osobno, więc trzeba kompleksowo, czego oczywiście też nie zrobiono. W poprzednich wersjach "planów" w ciągu kwadransa zostały wytknięte błędy. A przecież nad tymi planami podobno pracowali eksperci. W tej sytuacji nie dziwią mnie komentarze nawołujące do likwidacji MW, jakie czasami czytam w różnych miejscach sieci.
Co do Twojego "po pierwsze" to nie bardzo widzę co się zaczyna dziać, a co do Twojego "po drugie" to od razu poczułem się "lepiej" :faja: .
Awatar użytkownika
Wicher

Cóż, najwyraźniej mamy inne spojrzenie na sprawę. Który z nas prędzej się rozczaruje (pozytywnie bądź negatywnie) takim a nie innym obrotem sprawy - czas pokaże :)
Awatar użytkownika
Marmik

Barrack Obama dostał Nobla za mówienie o pokoju. Może kierownictwo MON też dostanie jakąś nagrodę za mówienie o budowie okrętów.
Awatar użytkownika
Wicher

Nie rozumiem Cię zupełnie - czego Ty oczekiwałeś, że się stanie od końca marca po dziś dzień? Że będziesz miała na wodzie połowę nowych, zapowiadanych jednostek?
Od wstępnej koncepcji po rozwinięcie planu, "uszycia" wymagań taktyczno-technicznych, wpisanie tego w budżet, zorientowanie się w rynku na zasadzie "na ile nas stać" a nie "co jest dobrego", itd, itp, szczególnie w mega zbiurokratyzowanych strukturach polskich urzędów centralnych, musi trochę czasy upłynąć. Cierpliwości - w momencie ogłoszenia potrzeby pozyskania wielozadaniowych myśliwców, też na drugi dzień nie miałeś F-16 na płycie lotniska.

Zgadzam się z Tobą w tym co piszesz od dawna, że brak jest koncepcji jakiej MW potrzebujemy, jak ją najlepiej wykorzystać w synergii z innymi służbami itd ale w powyższym przypadku Twój pesymizm mnie po prostu dobija. Ty nie widzisz poprawy sytuacji, ja widzę. Nie chcę się z tego powodu kłócić ani tym bardziej przerzucać dygresyjkami.
ODPOWIEDZ