Flotylla Rzeczna 1939

Wszelkie tematy związane z PMW

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
ALF
Kontakt:

Re: Flotylla Rzeczna 1939

Post autor: ALF »

miała służyć do stawiania min zagrodowych (wz.08 lub 'rybka'). Znajdował się na niej również magazyn materiałów wybuchowych i środków dymotwórczych Flotylli
Z tego by wynikało, że na czas W miała być stawiaczem min, na czas pokoju magazynem Flotylli... dobrze kombinuję?
Pozdrawiam
Jacek Pawłowski
IKOW 1885-1945
p11c

Post autor: p11c »

Może i dobrze, Choć z drugiej strony po co by były wtedy krypy ? i co zrobić z tymi materiałami wybuchowymi jak wybucha wojna ?? przenieś na ląd ? to czemu nie trzymać od razu ich na lądzie ?
Albo podczas ćwiczeń? wywalamy mat. wybuchowe i ładujemy miny ??
Ogólnie jaki sens byłby w używaniu okrętu flagowego jako magazynu broni ??
Powiedz ALF na zdrowy rozsądek :
Okręt minowy nie woziłby min, bo woziłby materiały wybuchowe i dymne dla innych okrętów ??
Awatar użytkownika
ALF
Kontakt:

Post autor: ALF »

Na zdrowy, to w czasie pokoju nie ma sensu wozić min, zwłaszcza jak nie mieszczą się pod pokładem. Natomiast zapasy środków chemicznych i materiałów wybuchowych pewnie bez problemu się mieściły, skoro jeszcze pełniła dodatkowo funkcję flagową.
Pozdrawiam
Jacek Pawłowski
IKOW 1885-1945
p11c

Mogło to mieć sens np przy jakiś ćwiczeniach daleko od bazy bo na codzien okrety staly obok kryp w porcie w Pińsku i tam były wszystkie materiały. Owszem jest to logiczne. Powiedzmy ze jestem częściowo przekonany
Marek T

Post autor: Marek T »

p11c pisze:Zna ktos może wage miny typu R. samej i z wózkiem ??
http://www.weu1918-1939.pl/kmw/sprzet/r ... rybka.html - 12 kg / 30 kg (mina)
http://odkrywca.pl/miny-rzeczne-typu-rybka,267143.html - 12 kg / 30 kg (mina) + 18 kg (wózek) + ? kg (minlina)
http://www.saper.etel.ru/mines-4/mina-rybka.html - 12 kg / 100 kg (całość)

MĄTWA - z racji swego niebezpiecznego ładunku - zazwyczaj bazowała z dala od innych jednostek Flotylli.
Marek T

p11c pisze:... pamiętajmy że były to 2 rożne jednostki : K-5 przemianowana na Mątwe i K-5 po 36 roku stanowiąca magazyn dla Mątwy ...
Coś przegapiłem?
p11c

mała wymiane zdań na temat jednego wyrazu :)
Mianowicie dlaczego okręt flagowy minowcós był klasyfikowany jako baza magazynowa :)
Marek T

Marek T pisze:Dyskant J.W. - Flotylla Rzeczna Marynarki Wojennej 1919-1939 ("Bellona", 1994 r.).
Nieoficjalne pełniła rolę jednostki flagowej Grupy Gazowo-Minowej.
p11c

wiem, dla uproszczenia nazywam ja okrętem flagowym :)
My generalnie dyskutujemy co ona konkretnie robiła.

A tak swoją drogą skoro mina typu R ważyła 100 kg ( jest to na tej stronie rosyjskiej ) to 160 min waży 16 ton. Niezły ładunek jak na 80,6 tonowy okręcik :)
Jeśli trałowce miały po 4-6 in to czy to możliwe aby mątwa nawet podczas wojny zabrała 160 min,
p11c

OK idziemy po kolei ( WARSZAWA, HORODYSZCZE, PIŃSK, TORUŃ) czym one się różniły ?
po czym można je rozpoznać ? które były wydobyte i używane przez Rosjan ?
O czym warto wiedzieć czego nie ma w dotychczasowych opracowaniach ?
Awatar użytkownika
Chemik

Post autor: Chemik »

p11c pisze:OK idziemy po kolei ( WARSZAWA, HORODYSZCZE, PIŃSK, TORUŃ) czym one się różniły ?
Skoro po kolei to może po pierwsze zaczniesz sam szukać w internecie odpowiedzi?
Nie rozumiem tego że po raz kolejny oczekujesz aż ktoś za ciebie odwali "czarna robotę"
Pierwsze kroki powinieneś skierować do wyszukiwarek: forumowej i google.
a poza tym czy zajrzałeś do strony RyszardaL, podejrzewam, że nie
p11c

No i dałeś Chemik czadu. Po takim wystapieniu nikt nie chce nic napisać bo wyjdzie na to , że jest dyletantem :(
A mnie w tym wypadku nie chodziło o to co juz napisano, ale o to czego jeszcze nie napisano. Bo przypuszczam, że jest jeszcze sporo osób którzy chciali by cos dodać ale uważają , że nie warto zaczynać nowego tematu dla jakieś małej informacji czy zdjęcia a ja chcialem im to umożliwić. Sprowokować do jakiegos nowego spojrzenia a nie do powielania tego co juz wiadomo
Awatar użytkownika
Chemik

Post autor: Chemik »

p11c pisze:No i dałeś Chemik czadu. Po takim wystapieniu nikt nie chce nic napisać bo wyjdzie na to , że jest dyletantem :(
Słuchaj, ja jestem dyletantem w sprawach floty wojennej... :-D
Ale aby Ci pomoc to trzeba wiedzieć co ty wiesz, wielokrotnie zwracałem się o pomoc do szanownych Kolegów i częstokroć ją otrzymywałem (za co wielki szacunek i dzięki) :)
Monitory "gdańskie" były jak się nie mylę dwukrotnie przebudowywane, sprecyzuj/zawęź pytanie lub przedstaw swoje wątpliwości lub to co wiesz...
Awatar użytkownika
RyszardL

Post autor: RyszardL »

p11c pisze:OK idziemy po kolei ( WARSZAWA, HORODYSZCZE, PIŃSK, TORUŃ) czym one się różniły ?
po czym można je rozpoznać ? które były wydobyte i używane przez Rosjan ?
O czym warto wiedzieć czego nie ma w dotychczasowych opracowaniach ?
Co by tu napisać, żeby nie zełgać? :?
Z tymi monitorami było tak, że w 1939 roku wszystkie były po przebudowie.
"Pińsk" i "Horodyszcze" były praktycznie jednakowe. Oba miały rozbudowaną kazamatę na pokładzie z wieżyczkami ckm na obu końcach. "Toruń" miał kazamatę piętrową. To znaczy, na właściwej pokładowej dobudowano następną z dalmierzem i punktem obserwacyjnym zarazem. Wątpliwości budzi "Warszawa". Nikt chyba nie dysponuje jakimś konkretnym zdjęciem, na którym widać by było przebudowaną nadbudówkę. Jedynym źródłem, i tu zachęcam Cię do działania, jest odnaleźć takie zdjęcie (jeżeli jest) w źródłach rosyjskich. Jeżeli zdjęcie zostało wykonane zaraz na początku po wydobyciu lub wymianie uzbrojenia na rosyjskie, to jest szansa, że na burcie zachowała się jeszcze polska nazwa. Tak było z monitorem "Toruń", który widać w rosyjskiej kronice filmowej. Rosjanie nie przebudowali żadnego monitora, a jedynie wymienili uzbrojenie, stąd łatwiej będzie zidentyfikować. Są opinie, że "Warszawa" wyglądała tak samo, jak "Toruń", ale pewności nie ma żadnej. Inni twierdzą, że miała kazamatę, jak "Pińsk". Fajnie by było, gdyby Ci się udało dołożyć cegiełkę do naszej wspólnej wiedzy.
Nie stracisz czasu szukając odpowiednich materiałów, ponieważ Rosjanie wszystkie wcielili do swojej pińskiej flotylli i dotrwały one do wojny z Niemcami. Zatem mamy okres czasu od października 1939 do czerwca 1941, w którym to okresie mogli zrobić zdjęcia i nakręcić filmy. Sporo tego zrobili, jak sądzę.
Powodzenia :wink:
UWAGA!
Od 2024 konto prowadzone przez Żonę RyszardaL (Małgorzatę).

====================

http://www.flotyllerzeczne.aq.pl/
http://www.biuletyn2008.republika.pl
"Demokracja to najgorszy z ustrojów - rządy hien nad osłami" Arystoteles
p11c

Moze i zrobili ale nic nie znalazlem :( Przeszukalem całą mase literatury ZSRR i nic . A generalnie nie chodzi mi o to co mozna znalesc w googlach ale o to co nie mozna znaleść.
Awatar użytkownika
RyszardL

Post autor: RyszardL »

p11c pisze:Moze i zrobili ale nic nie znalazlem :( Przeszukalem całą mase literatury ZSRR i nic . A generalnie nie chodzi mi o to co mozna znalesc w googlach ale o to co nie mozna znaleść.
Ano właśnie. Ci, co zjedli zęby na temacie RMW też pewnie szukali uparcie i znaleźli tylko to, co się dało znaleźć.
Nie wierzę, żeby coś było aż tak bardzo ukrywane przez te wszystkie lata, bo i po co.
UWAGA!
Od 2024 konto prowadzone przez Żonę RyszardaL (Małgorzatę).

====================

http://www.flotyllerzeczne.aq.pl/
http://www.biuletyn2008.republika.pl
"Demokracja to najgorszy z ustrojów - rządy hien nad osłami" Arystoteles
ODPOWIEDZ