Nowości wydawnicze: KSIĄŻKI

Dokumenty, książki, artykuły prasowe, internetowe, ikonografia, filmy...

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
Marmik

Re: Nowości wydawnicze: KSIĄŻKI

Post autor: Marmik »

No i teraz pytanie: czy to oznacza, że było to zaspokojenie ambicji Sutowskiego, Sołkiewicza i Kuźmickiego?
To co dla innych jest brzegiem morza, dla marynarza jest brzegiem lądu.
szafran

Post autor: szafran »

A to akurat mnie średnio interesuje. Ważne, że moja osobista chęć zdobywania wiedzy jest ograniczona.
Awatar użytkownika
Peperon

Post autor: Peperon »

Panowie, jeśli można.
Źle się stało, że nakład książki był taki, a nie większy. Podejrzewam, że gdyby jakikolwiek "przeciek" poszedł na FOW, to ilość chętnych podniosłaby nakład co najmniej o połowę. Przypomnijmy sobie co było po zapytaniu pana Gerlacha, czy informacji o wydaniu pracy pana Glocka.
Chyba, że o bardzo niski nakład chodziło.
Wtedy wszystkie dywagacje są... nic nie warte.
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
Awatar użytkownika
Marmik

Ależ ja jak najbardziej zgadzam się z Tobą. Powiem więcej, b-a-r-d-z-o źle się stało, że książka nie trafiła na rynek (choćby taki szczątkowy), zwłaszcza w sytuacji gdy dokonuje się wodowania książki, ale nie wiem dlaczego tak się stało, więc nie snuje teorii o ambicjach autorów, a tym bardziej nie wkładam wszystkich trudnodostępnych publikacji niskonakładowych do szuflady z napisem "problemy z ego".
Awatar użytkownika
miczman

Post autor: miczman »

Jeśli przypuszczenie wysnute na bazie doświadczeń w staje się u ciebie stwierdzeniem i uporczywie się nim zasłaniasz podczas gdy inne argumenty jakoś nie docierają proponuję tą sprawę rozwiązać w taki oto sposób. Mimo, iż nie mam złotych pasków na rękawie ani wielu literek przed nazwiskiem bo raptem trzy podejmę się wyzwania i chętnie się zapoznam z tą publikacją. Proszę tylko abyś podał mi, w której księgarni mogę ją dostać. Po jej przeczytaniu natychmiast napiszę, iż moje przypuszczenie było nieprawdziwie, jeśli będą ku temu przesłanki.

ps. Szkoda mi, że nie chcesz merytorycznie podyskutować o słabości rynku wydawniczego a zajmujesz się jedynie moim przypuszczeniem ale cóż zawsze warto walczyć bo i beton w końcu skruszeje.
Awatar użytkownika
Marmik

W skrócie, bo obawiam się, że zaczynasz ad personam. Nie mam wielu literek przed nazwiskiem i nigdy się nimi nie chełpiłem, bo i nie ma czym. Nie mam wielu złotych pasków i nigdy nie podnosiłem takiego argumentu w żadnych dyskusjach. Nigdy nie traktowałem adwersarzy w jakiś szczególny sposób ze względu na wiek, więc Twój atak ad personam (który wcześniej wydawało mi się, że nie był skierowany do mnie) jest poniżej krytyki.
Ja jak najbardziej chce dyskutować merytorycznie, ale Twoje hipotezy o ambicjach nie mają z merytoryczną dyskusją kompletnie nic wspólnego. Przeczytaj je jeszcze raz. Może przyznasz mi rację. Zarzucasz mi, że z Twojego przypuszczenia robię twierdzenie? Wskaż proszę, w którym miejscu tak czynię. Starałem się dobierać słowa, więc kiedy mowa jest o hipotezie to jest to hipoteza, czyli Twój osąd, podejrzenie co do ambicji autorów, a nie udokumentowane twierdzenie. Na jednym kazusie oparłeś hipotezę, co próbowałem nie tyle podważyć, co zachęcić Cię do przemyślenia owej hipotezy pod katem tego, czy aby nie opiera się na zbyt małym zbiorze danych, a odnosi się do zbyt dużego zbioru publikacji, a co gorsza... intencji ich autorów. Przy czym mam tu na myśli nie tylko wspomnianą książkę, co podkreślałem przy KAŻDYM poście!
Przyznaję, że ostry ton mojej wypowiedzi mój raczej zniechęcać niż zachęcać do refleksji, a rolą moderatora jest łagodzenie, a nie zaognianie. No cóż, jestem tylko człowiekiem. Tak czy owak, rozważ przeczytanie wszystkiego od początku i spróbuj też przypomnieć sobie poruszanie tego zagadnienia przed laty.

O słabości rynku wydawniczego dyskutowaliśmy wielokrotnie w w innych wątkach. Co więcej, sam wysuwałem zarzuty co do pewnych działań lub braku działań. Zająłem się tylko Twoim przypuszczeniem, bo oprócz ubolewania nad powtórzeniem się sytuacji problematycznego dostępu, tylko je zawarłeś w swoim komentarzu. Przeczytaj go ponownie.
Nad pierwszą częścią tego komentarza nie dyskutowałem, bo podzielam Twoje zdanie. Drugą część komentarza uważam za niesmaczną, ale Ty tego najwyraźniej nie chcesz dostrzec. Więc jakie argumenty do mnie nie docierają? No jakie?

Myślę, że dalszą cześć tej jakże już offtopowej dyskusji możemy przenieść na PW.
Awatar użytkownika
miczman

Jeśli idzie o wiek to nie ja raczyłem poruszyć tą kwestię pierwszy. Zresztą paski, gwiazdki, literki, mundury, sutanny to tylko metafora, nie zaś wytykanie. Szczególnie Tobie bo przyznam, że nie interesuje mnie to wcale. Staram się mieć krytyczne spojrzenie mimo tych właśnie dystraktorów w postaci różnych wyznaczników statusu. Niestety doświadczenia z różnymi autorami mam jakie mam. Nie będę przeczył, iż owa trójka mogła dostać rykoszetem lecz niestety nawet nie mam jak tego sprawdzić.
szafran

Wspomniana książka może być albo najlepszą albo najgorszą pozycją dotyczącą polskiej floty podwodnej. Niestety mało kto będzie mógł wydać opinię na ten temat.
Awatar użytkownika
Marmik

miczman pisze:Jeśli idzie o wiek to nie ja raczyłem poruszyć tą kwestię pierwszy.
A kto raczył pierwszy poruszyć tę kwestię?
miczman pisze:Zresztą paski, gwiazdki, literki, mundury, sutanny to tylko metafora, nie zaś wytykanie.
Więc kompletnie, ale to kompletnie nie rozumiem po co się tu dwukrotnie pojawiła. Naprawdę trudno zrozumieć o co tak naprawdę Ci chodziło.
szafran pisze:Niestety mało kto będzie mógł wydać opinię na ten temat.
No dobra, żeby oszczędzić dalszych enigmatycznych wpisów deklaruje, że spróbuje dotrzeć do tej publikacji, przeczytać, wydać opinie i jeszcze napisać czy jest szansa na druk na życzenie (pewnie nie tańszy niż licytowanie na Allegro) lub wersję elektroniczną.
Awatar użytkownika
JB

Post autor: JB »

Zachęcony reklamą nowej książki o Wiśle, takimi jak np.
...Nowy album o Wiśle z niepublikowanymi zdjęciami...
wybrałem się do Muzeum Powstania Warszawskiego na jej promocję. Można rzeczywiście znaleźć w niej kilka ładnych fotografii starych statków, głównie ze zbiorów Archiwum Państwowego m.st. Warszawy. Jednak autorzy (przez litość nie wymienię ich nazwisk) książki "Królowa Wisła" piszą niewiarygodne bzudry jesli chodzi o statki Flotylli Wislanej i Pińskiej. Pal licho, że do motorówek uzbrojonych zaliczają kuter parowy KILIŃSKI oraz statki ŁOKIETEK I WARNEŃCZYK, może są tylko humanistami i nie odróżniają silnika od maszyny parowej. Ale stwierdzenia (na stronie 91 i 93), że:
...Najważniejszym statkiem rzecznym flotylli pińskiej była korweta "Gawron"...
, czy pisząc o Oddziale Wydzielonym rzeki Wisły:
...Pozostałe jednostki zostały samo zatopione 10 września, z wyjatkiem ścigacza KU-30 samo zatopionego przed kapitulacją Modlina. W tym czasie Płocka broniły trzy statki rzeczne: "Minister", "Wawel" i "Stefan Batory" oraz siedem uzbrojonych motorówek...
wołają o pomstę do nieba. Gdybym nie widział na własne oczy to bym nie uwierzył. Na moją próbę dyskusji o błędach w ksiące jeden z autorów stwierdził, że wszystko jest w porządku, bo korzystali z dokumentów.
Cóż to kolejni "nawiedzeni" i "wszechwiedzący" grafomani.
JB
Awatar użytkownika
AvM

Post autor: AvM »

JB pisze:Z
...Najważniejszym statkiem rzecznym flotylli pińskiej była korweta "Gawron"...
, czy pisząc o Oddziale Wydzielonym rzeki Wisły:
.
JB
Nalezy przrniesc to do dyskusji o GAWRONIE .
Cuzyli super sposob, GAWRONA przeniesc w przeszlosc :)
Ale czy nie odwroci to przebiegu IIWS.
szafran

Mam nadzieję, że nie łamię regulaminu ale jest okazja (z której skorzystałem) kupić książkę "Działania sił morskich po drugiej wojnie światowej Studia przypadków." za 40 PLN w Dedalusie.

http://dedalus.pl/p/19/12459/dzialania- ... echna.html
Awatar użytkownika
Grzechu

Post autor: Grzechu »

szafran pisze:Mam nadzieję, że nie łamię regulaminu ale jest okazja (...)
Nawet jeśli, to masz moje podziękowania :)

W dziale Historia powszechna dostępne są też między innymi: biografia Unruga, wspomnienia Nowotnego, komplet nowych Miniatur Morskich i inne.
A w Historii Polski - 2, 3 i 4 tom Księgi statków polskich.
Ceny są bardzo atrakcyjne.
Republika marzeń...
Awatar użytkownika
Marmik

Eeeeee... jakiego regulaminu :shock: :wink: .

Kurcze, a ja swoją kupiłem okazyjnie za 96 złotych.
Pewnie leżaki magazynowe, co przy tym nakładzie (chyba 1500 egz) i cenie mogło się zdarzyć.
Za te pieniądze zdecydowanie warto.
Awatar użytkownika
miczman

Praca co prawda zeszłoroczna ale chyba jej tu nie było. http://kiw.ug.edu.pl/pl/315-peter-von-d ... 1475-.html
Czytał może ktoś?
ODPOWIEDZ