Trałowce francuskie
- jareksk
Trałowce francuskie
Z poduszczenia Mcwatta jako zaczyn do dyskusji: minimalna ilość informacji o służbie, brak zdjęć i na dodatek dwie nazwy tej samej klasy Elan czyli Commandant Bory. A rysunków to już chyba się nie obejrzy
O trałowcach innych krajów multum o Francuzach prawie zero. Jakie przyczyny ?
Fax et tuba
- mcwatt
Ponoć nie były nigdy właściwie wykorzystywane jako trałowce, bardziej jako okręty eskortowe (mówię o tym konkretnym typie). Nie mogę znaleźć żadnego rysunku, zdjęć jest niewiele i część słaba. Czy była jakaś publikacja po polsku na ich temat? Może ktoś ma namiary na jakieś publikacje albo chociaż jakiś skanik mógłby zrobić?
O Francuzach w ogóle jest mało wiadomości, a już o mniejszych jednostkach to totalne dno (przynajniej w j. polskim).
O Francuzach w ogóle jest mało wiadomości, a już o mniejszych jednostkach to totalne dno (przynajniej w j. polskim).
- mcwatt
-
Andrzej J.
Tak samo w Les flotte de combat z lat 1938-1960 (te pierwsze lata gorsze, bo mniejszy format, potem w I połowie (?) lat 40. przeszli ja leżący układ A4. Cos chyba jest po bibliotekach CMM, CBW, trochę mają tez koledzy (Adam, Tadeusz,...)
Andrzej J.
Andrzej J.
Ostatnio zmieniony 2004-09-05, 13:56 przez Andrzej J., łącznie zmieniany 1 raz.
- stryju68
Dla zainteresowanych wysyłam rysunek ELAN

i jeszcze okręt tego typu w służbie niemieckiej, SG-16

Sami Francuzi sklasyfikowali te okręty jako: "avisos-dragueurs", czyli na nasze chyba najbardziej trafne będzie : eskortowiec-trałowiec". Faktycznie nic mi nie wiadomo o użyciu tych okrętów jako trałowców. Za to jako eskortowce odnosiły nawet pewne sukcesy. Np. "La Curieuse" zatopił przez taranowanie włoski OP "Provana"
Pozdrowionka
i jeszcze okręt tego typu w służbie niemieckiej, SG-16
Sami Francuzi sklasyfikowali te okręty jako: "avisos-dragueurs", czyli na nasze chyba najbardziej trafne będzie : eskortowiec-trałowiec". Faktycznie nic mi nie wiadomo o użyciu tych okrętów jako trałowców. Za to jako eskortowce odnosiły nawet pewne sukcesy. Np. "La Curieuse" zatopił przez taranowanie włoski OP "Provana"
Pozdrowionka
- stryju68
-
Andrzej J.
- stryju68
-
karolk