Działa HMS Incomparable

Okręty Wojenne lat 1905-1945

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
de Villars
Kontakt:

Działa HMS Incomparable

Post autor: de Villars »

Czy są znane planowane charakterystyki dział 20 calowych (508 mm) jakie miały się znaleźć na HMS Incomparable? Znalazłem tylko, ze pocisk miał ważyć ponad 4000 funtów, ale nic ponadto. Ciekawe jak z szybkostrzelnością – podejrzewam że nie rewelacyjnie, biorąc pod uwagę osiągi armaty 457 mm z Furiousa pewnie nie więcej niż 1 strzał na minutę, a może mniej?
Si vis pacem, para bellum
http://springsharp.blogspot.com/
Awatar użytkownika
AvM

Re: Działa HMS Incomparable

Post autor: AvM »

Dr. Baxton , ten od Big gun Monitors pisze ksiazke o planach i budowie floty (chcialoby ise napisac "battleships") liniowej kolo WS
Awatar użytkownika
Maciej3

Post autor: Maciej3 »

Trudno mi powiedzieć, czy Incomparable było w ogóle brane serio pod uwagę przez kogokolwiek poza Fisherem. Raczej wątpię.
To rodzi konsekwencje co do parametrów dział i innych takich - było za wcześnie by w ogóle mówić o jakiś konkretach. Jeśli by jednak brać pod uwagę stosunek masy pocisków do kalibru dział u Brytyjczyków to powinien on ważyć coś koło dwóch ton, ale to duuuuże przybliżenie.
A szybkostrzelność i inne takie bardziej zależą od konstrukcji wieży, zamka, wind itd, niż samego kalibru działa. Także ja tam uważam, że wszelkie dokładne dane na ten temat to raczej przypuszczenia czy wymysły nić konkrety oparte na dokumentach.
Ale może się mylę.
Historia jest najlepszą nauczycielką życia, bo
Jeszcze nigdy, nikogo, niczego nie nauczyła.
Colonel
Kontakt:

Post autor: Colonel »

de Villars pisze:Czy są znane planowane charakterystyki dział 20 calowych (508 mm) jakie miały się znaleźć na HMS Incomparable?
A skąd by miały te charakterystyki sie wziąć, jeśli te działa nie były nigdy projektowane - to tylko pomysł Fishera, nigdy głębiej nie rozpracowany.
ODPOWIEDZ