Ile baz potrzebujemy dla "nowej PMW" ?
Ile baz potrzebujemy dla "nowej PMW" ?
Tak już któryś raz z kolei nachodzi mnie to pytanie:
Jaki sens ma utrzymywanie dla tak małej MW baz w Świnoujściu i Gdyni ?
Czy podstawą programu modernizacji MW nie powinno stać się założenie, że w Świnoujściu pozostawiamy tylko niewielki punkt bazowania (dla załadunku WL), a reszta powinna się skupić w Gdyni ?
W ten sposób chociażby niwelujemy potrzebę posiadania szeregu pododdziałów i jednostek pomocniczych.
Jaki sens ma utrzymywanie dla tak małej MW baz w Świnoujściu i Gdyni ?
Czy podstawą programu modernizacji MW nie powinno stać się założenie, że w Świnoujściu pozostawiamy tylko niewielki punkt bazowania (dla załadunku WL), a reszta powinna się skupić w Gdyni ?
W ten sposób chociażby niwelujemy potrzebę posiadania szeregu pododdziałów i jednostek pomocniczych.
Wykopany z DWS za żądanie prawdy
Re: Ile baz potrzebujemy dla "nowej PMW" ?
Ja to się w sumie zastanawiam nad sensem istnienia bazy w Gdyni, o ile w ogóle rozważamy jakieś zagrożenie z kierunku wschodniego.
To co dla innych jest brzegiem morza, dla marynarza jest brzegiem lądu.
Ja bym zostawił Świnoujście i likwidował Gdynię raczej niż odwrotnie...
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Nie znam stopnia rozbudowania bazy w Świnoujściu, ale przy tak małej flocie, to na oko Gdynia by starczyła.
Przechadzając się nabrzeżami w PW widziałem tabliczki, że inwestycja została sfinansowana ze środków NATO. Podejrzewam, że były odpowiednie zapisy zobowiązujące nas do utrzymywania tej infrastruktury przez x lat.
Świnoujście powinno iść do likwidacji. Ale jest jeden problem. Ktoś musi pilnować gazoportu.
Świnoujście powinno iść do likwidacji. Ale jest jeden problem. Ktoś musi pilnować gazoportu.
To samo zobaczyłbyś w Świnoujściu tylko, że już kilka lat temuszafran pisze:Przechadzając się nabrzeżami w PW widziałem tabliczki, że inwestycja została sfinansowana ze środków NATO.
Tamtejsze siły może i kiedyś pójdą do likwidacji ale BM lub ewentualnie w przyszłości PMB już nie tak szybko, bo nie po to NATO m.in. "prostowało" Kosę, ażeby oddawać ją miastu Świnoujście, choć przyznam, że gdyby to było robione tylko za polskie pieniądze to nie byłbym już taki pewienszafran pisze:Świnoujście powinno iść do likwidacji.
A co do BM to nie trzeba być żadnym geniuszem czy strategiem, a jedynie posiadać znajomość geografii z zakresu podstawówki, żeby wykoncypować, że w obecnym układzie polityczno - militarnym w Europie sens istnienia Świnoujścia jako BM naszej floty nie powinien podlegać jakiejkolwiek dyskusji.
Natomiast jeżeli chodzi o gazoport, to swoją drogą - moim zdaniem wystarczy IMPEL i kilku dziadków z PM-98P
Jak na razie to nieposiadamy ani jednej sensownej
Teoretycznie p rzytej wielkosci floty wystarczyl by nam 2x jednostka dowodzenia jak minstral 

- pothkan
- Kontakt:
Bluźnierca!crolick pisze:Ja bym zostawił Świnoujście i likwidował Gdynię raczej niż odwrotnie...

A tak na serio - moim zdaniem obecny stan (dwie bazy) jest optymalny.
A możesz to jakoś uzasadnićpothkan pisze:A tak na serio - moim zdaniem obecny stan (dwie bazy) jest optymalny.

- pothkan
- Kontakt:
Jedna dla każdego z dwóch węzłów portowych (Szczecin-Świnoujście, Gdynia-Gdańsk).
A co to jest Baza w gdyni
Tak tylko pytam co by sie zorientowac co Wszyscy pod tym pojeciem rozumieja to samo 

Hmmm - a czy każdy węzeł musi mieć bazę ?pothkan pisze:Jedna dla każdego z dwóch węzłów portowych (Szczecin-Świnoujście, Gdynia-Gdańsk).
Coś więcej niż Punkt Bazowaniadomek pisze:A co to jest Baza w gdyniTak tylko pytam co by sie zorientowac co Wszyscy pod tym pojeciem rozumieja to samo

znaczy sie co