Czy Nevada mogła zakorkować Pearl Harbor
Czy Nevada mogła zakorkować Pearl Harbor
Czy coś takiego jak na załączonym szkicu było możliwe, a jeżeli tak, to na jak długo i z jakim skutkiem?
- Załączniki
-
- Nevada.jpg (294.69 KiB) Przejrzano 4951 razy
Do you fear death?
Do you fear that dark abyss?
All your deeds laid bare,
all your sins punished?
all your sins punished?
Re: Czy Nevada mogła zakorkować Pearl Harbor
Trzeba by obliczyć jakie było zastępcze pole przekroju otworów przez które wlewała się woda i jaka jest objętośc potrzebna, by dziób zarył w muł. Następnie z prawa ciągłości strugi obliczyć potrzebny na to czas. A wtedy będziemy wiedzieć, z prostych zależności fizycznych, czy czasu byłoby dość, by pancernik znalazł się na pozycji oznaczonej kółeczkiem. Od tego możnaby, IMHO, zacząć. 
Duże koty zjadam na przystawkę.
No i jeszcze należy pomyśleć o pozycji, w której by zabąbelkowała. Inaczej przecież wyciąga się wrak stojący na równej stępce, a inaczej leżący na burcie lub "do góry nogami"
Pisząc inaczej mam na myśli stopień trudności.

Pisząc inaczej mam na myśli stopień trudności.
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
Ja tam panie prosty człowiek jestem, te jak im tam pola i strugi to nie dla mnie. 
Nevada jest holowana - w promocji od midgeta dostaje 2 torpedy extra - zalana część kotłowni plus rozerwanie i pożar zbiorników z ropą - hole zerwane, holowniki nie dają rady podejść ponownie - dryf ukierunkowany prądem i wiatrem - BULBULBUL.

Nevada jest holowana - w promocji od midgeta dostaje 2 torpedy extra - zalana część kotłowni plus rozerwanie i pożar zbiorników z ropą - hole zerwane, holowniki nie dają rady podejść ponownie - dryf ukierunkowany prądem i wiatrem - BULBULBUL.
- Załączniki
-
- Nevada1.jpg (54.74 KiB) Przejrzano 4843 razy
Do you fear death?
all your sins punished?
all your sins punished?
Przy okazji wali fikoła tak, jak Oklahoma i robi się ciekawie.
Ludzkość dzieli się na trzy części.
... A do tego wywracając się wybucha jak Barham czy Yamato.Peperon pisze:Przy okazji wali fikoła tak, jak Oklahoma i robi się ciekawie.

Do you fear death?
all your sins punished?
all your sins punished?
Potrzebna jest bardzo dokladna mapa dna 
Wyciągnięcie jej zapewne było by kłopotliwe, jeśli wogóle możliwe.Peperon pisze:Przy okazji wali fikoła tak, jak Oklahoma i robi się ciekawie.
Usuniecie wraku metodą wybuchową, wydaje sie wtedy rozsądnym wyjściem udrożnienia zatoki.
-
No nie wiem… ja tam bym wolał ciąć w miarę „poukładany” nieuszkodzony kadłub niż poskręcaną kupę złomu… do tego w warunkach wyjątkowo słabej widoczności, dużej wilgotności i niezawygodnym wdzianku ówczesnego nurka. Osobiście wybrałbym metodę „na Littorio”