Katapulta samolotu Arado 196 PROŚBA O POMOC

Okręty Wojenne lat 1905-1945

Moderatorzy: crolick, Marmik

Maciek_66

Katapulta samolotu Arado 196 PROŚBA O POMOC

Post autor: Maciek_66 »

Jestem modelarzem lotniczym, obecnie planuję budowę Arado 196. Kupiłem również żywiczną katapultę do niego, która wygląda tak:

Obrazek

Niestety nie mogę znaleźć materiałów, które pomogłyby mi w tym projekcie. Nie bardzo wiem, jak ta katapulta wyglądała, twórca modelu coś tam wymyślił, ale nie wszystko wygląda wiarygodnie. Chyba rolki wózka są błędne, nie bardzo wiem, co zatrzymywało wózek na końcu katapulty (pewnie były jakieś zderzaki?), brak wysuwanych podpór pod pływakami. Chciałbym skonfrontować ten zestaw z rzeczywistym obiektem i ewentualnie coś poprawić. Ktoś na innym forum mi podpowiedział, że to jest wersja katapulty z "Admiral Hipper". Podobne były na pokrewnych okrętach, różniły się podstawą.

Problem polega na dobraniu odpowiedniego malowania samolotu i zgrania go z wersją katapulty. Znalazłem zdjęcie Arado na "Admiral Hipper":
Obrazek

Widać podpory pod pływakami, ale na zdjęciu nie bardzo widać jak one wyglądały. Nie bardzo też widać, jak wyglądała podstawa. Oznaczenia samolotu zgodne są chyba z poniższą malowanką - 6W+AN:
Obrazek
Na zdjęciu jest jednak godło. Jakie?

Czy ktoś znający się na okrętach mógłby mi pomóc? Ja się nie upieram przy "Admiral Hipper", może być wersja z innego okrętu, jeśli będzie do tego w miarę pełne malowanie samolotu i da się przerobić podstawę. Będę wdzięczny za każdą pomoc.

Pozdrawiam
Maciek Żywczyk
Ostatnio zmieniony 2012-01-09, 11:01 przez Maciek_66, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Halsey

Re: Katapulta samolotu Arado 196

Post autor: Halsey »

Maciek_66 pisze: Na zdjęciu jest jednak godło. Jakie?
Witam.
Być może takie jak poniżej.
Pozdrawiam.
Załączniki
5bfg196.jpg
5bfg196.jpg (43.83 KiB) Przejrzano 2173 razy
Do you fear death?
Do you fear that dark abyss?
All your deeds laid bare,
all your sins punished?
Maciek_66

Re: Katapulta samolotu Arado 196 PROŚBA O POMOC

Post autor: Maciek_66 »

Liczyłem na większy odzew. Czy nie ma materiałów dotyczących tej kwestii? Może jednak ktoś coś wie o tych katapultach...
ODPOWIEDZ