ORP BŁYSKAWICA / Muzeum Marynarki Wojennej

Wszelkie tematy związane z PMW

Moderatorzy: crolick, Marmik

Marek T

Re: ORP BŁYSKAWICA / Muzeum Marynarki Wojennej

Post autor: Marek T »

Andrzej Ciszewski pisze:... O tyle może to być istotne, że jeżeli pomalowano ją w lipcu w ADD, to prawdopodobieństwo, że była to wersja ,,jaśniejsza". jest duża. Ale jeżeli w październiku to chyba jednak w ciemniejszych odcieniach.
Według mnie zależy od tego, czy zaraz po zakończeniu remontu przewidziano, że ma iść na Morze Śródziemne. Jeżeli tak, to najprawdopodobniej od razu dostała kamuflaż Dark Disruptive. Jeżeli nie - to można dalej się zastanawiać.
Andrzej Ciszewski

Post autor: Andrzej Ciszewski »

W gruncie rzeczy, o to mi właściwie chodziło. Muszę popracować nad bardziej zwięzłą i syntetyczną wypowiedzią.
Andrzej Ciszewski

No, niestety, amnezja daje znać o sobie. O ile sobie przypominam, to sam już o tym kiedyś pisałem ,że po remoncie w Coves zakończonym latem 42r Błyskawica w dalszym ciągu występowała w poprzednim kamuflażu tzn. Admiralty Light Disruptive for A class. (Wtedy mylnie go nazwałem WWA.) To zdjęcie było wtedy ( a myślę, że pozostało w dalszym ciągu) podstawą do takiej sugestii.
Z ubolewaniem przyznaje się do samokrytyki z racji nieprzemyślanego wpisu.

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
maqui

Post autor: maqui »

Witam szanownych kolegów. Mam pytanie a zarazem i prośbę, czy któryś z was jest może w posiadaniu dobrej jakości zdjęcie ORP Grom idący całą naprzód na próbach???? nie wiem czy wiecie o którym mówię - byłbym wdzięczny za jego podesłanie.
Pozdrawiam
Marek T

maqui pisze:Witam szanownych kolegów. Mam pytanie a zarazem i prośbę, czy któryś z was jest może w posiadaniu dobrej jakości zdjęcie ORP Grom idący całą naprzód na próbach???? nie wiem czy wiecie o którym mówię - byłbym wdzięczny za jego podesłanie.
Pozdrawiam
Najlepiej zwrócić się do Beken of Cowes. Właśnie oni robili te zdjęcie.
http://www.beken.co.uk/
Awatar użytkownika
ramm
Kontakt:

Post autor: ramm »

W EOW 24 są te zdjęcia strona 32 i 33 i w tym wątku znajdziesz jedno

http://fow.az.pl/forum/viewtopic.php?f= ... m&start=48
☠Rock Honor Ojczyzna☠
flynavy

Post autor: flynavy »

Obrazek
Awatar użytkownika
ALF
Kontakt:

Post autor: ALF »

Wygląda bojowo :)
Pozdrawiam
Jacek Pawłowski
IKOW 1885-1945
Adam

Post autor: Adam »

Czy to pierwszy raz w muzealnej karierze Błyskawicy kiedy remontowana jest w innej stoczni niż SMW?
Marek T

Adam pisze:Czy to pierwszy raz w muzealnej karierze Błyskawicy kiedy remontowana jest w innej stoczni niż SMW?
Nie, kiedyś była dokowana w "Naucie", około 1987 r.
Dwa albo trzy razy.
Waldek K

Post autor: Waldek K »

Błyskawica wróciła na Skwer Kościuszki
http://www.mon.gov.pl/pl/artykul/12285
„Przed wydaniem ogromnych pieniędzy na obronę, trzeba stworzyć dla ludzi taki poziom życia, którego sami będą chcieć bronić.”
– Carl Gustaf Mannerheim
Awatar użytkownika
Peperon

Post autor: Peperon »

Waldek K pisze:Błyskawica wróciła na Skwer Kościuszki
http://www.mon.gov.pl/pl/artykul/12285
A oto wzmiankowany w tekście komandora Adamczaka order
DSC00005.JPG
DSC00005.JPG (49.52 KiB) Przejrzano 12680 razy
Jakość może nie najlepsza, bo z komórki.
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
Andrzej Ciszewski

Te kolorki ma jakby bardziej sympatyczne, niż kiedyś w tym samym malowaniu. Szkoda, że już nigdzie nie popłynie, bo na dawnych szlakach i w portach zrobiła by furorę.
Awatar użytkownika
Peperon

Post autor: Peperon »

Andrzej Ciszewski pisze:Te kolorki ma jakby bardziej sympatyczne, niż kiedyś w tym samym malowaniu. Szkoda, że już nigdzie nie popłynie, bo na dawnych szlakach i w portach zrobiła by furorę.
Tak się wydaje, ale to są te same kolory co na zdjęciach, które wrzucałem wcześniej. Data wykonania lipiec 2011.
Acha, jeszcze jedno. Może to być wpływ komórki (SE 510i) i wykonania zbliżenia - 2x. Wcześniejsze robiłem SE G 502.
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
Andrzej Ciszewski

Mam pytanie do specjalistów z dziedziny uzbrojenia. Chodzi o lufy Boforsów dział p-lot zainstalowanych na Błyskawicy w czasie wojny. W sierpniu 1940r Bofors nr 1 (pierwszy od dziobu) miał lufy chłodzone powietrzem tzn bez płaszcza wodnego ,czyli nie jak w jak w standardzie. Czy mogła by to być tak prozaiczna przyczyna , jak brak odpowiednich luf w GB w tym czasie. Zainteresowanych odsyłam do zdjęcia na str 43 EOW 25, gdzie ewidentnie ( zdj na dole po lewej str) występuje taka wersja działka.
Andrzej Ciszewski

W dostępnej literaturze istnieje pogląd, że dodatkowe działo zamontowane na Błyskawicy w miejsce wt podczas remontu zakończonego w październiku 1940r to działo 102 mm MkV na podstawie HA MkIII. Druga znana mi wersja jest taka, że mogło to być jedno z dział 12-pdr / 20cwt QF HA Mk I, I *, IB, IC, I * C, IE, SIE, II, III, IV, IVA. Przeszukując zasoby Internetu, nie natknąłem się niestety nigdzie potwierdzenie tej informacji. Nie jest to na pewno wersja stosowana na Garlandzie, ani Burzy. O ile z całą pewnością można stwierdzić na Garlandzie było działo 3 calowe QF HA Mk ? na podstawie IV A to w przypadku Błyskawicy zarówno podstawy jak i samego działa nie udało mi się zidentyfikować. Być może ktoś z Kolegów przeglądających to forum ma jakieś informację na ten temat?.
ODPOWIEDZ