Przez większą część roku jestem abstynentem z konieczności (dyżurny kierowca), więc jeżeli piwo to tylko bezalkoholoweIron Duke pisze:Nie licząc piwka w barze ?

Przez większą część roku jestem abstynentem z konieczności (dyżurny kierowca), więc jeżeli piwo to tylko bezalkoholoweIron Duke pisze:Nie licząc piwka w barze ?
Nabyłem i przeglądam. Zdjęcia śliczne, szczególnie podobają mi się perełki "niepocztówkowe" z działu Miasto (dzielnice itd.). Niestety, gorzej z podpisami - gdzieniegdzie analiza leży. Identyfikacja bywa niedokładna (np. holownik "Gdynia", gdzie GDYNIA to port macierzysty), a datację w wielu miejscach można łatwo zawęzić (widoczne statki, samochody, budynki). Bywa też błędna - np. zdjęcie datowane na 1976, a na drugim planie widać... Poloneza.miczman pisze:Długo czekałem i nareszcie jest! Album fotografii Janusza Uklejewskiego.
http://maszoperia.org/ksiazki/147-asasa ... 29171.html
Generalnie: podpis do większości zdjęć sprowadza się do oczywistego opisu (dla gdyniomaniaków i tak znanego z samego zdjęcia) i przybliżonej datacji (np. lata 60.). Czasem rzeczywiście nie da się jej zawęzić... ale wtedy aż się prosi o dwa-trzy zdania komentarza, może jakichś ciekawostek co do przedstawionych obiektów... Gdzieniegdzie białe pola wokół fotografii biją po oczach. Inna sprawa, że to bolączka wielu albumówmiczman pisze:Szkoda, lecz album i tak nabędę. Właśnie dla zdjęć. Po kiepskim opisie ze strony wydawcy wnioskowałem, że redakcja wydawnictwa może być kiepska i niestety tak się stało.
Zdjęcia wydarzeniowe są w większości CAF-owskie. Tam opis był sporządzany na bieżąco. Fotograf po zrobieniu zdjęcia komponował opis, często bardzo obszerny. Z tego ekipa w CAFie robiła podpis do zdjęcia, który potem był przedrukowany w gazecie. Potem autor dostawał odbitkę z nadrukowanym podpisem. Czasem dokładny opis spotyka się na stykówkach.pothkan pisze:... Aha, ze zdjęciami "wydarzeniowymi" jest lepiej, ale tam dość wyraźnie widać, że te były opisywane na bieżąco (zapewne przez ich Autora?).
Z amazona angielskiego mam tylko informację, że będzie dostępny po 25 grudnia 2011r.Czy może wiadomo Kolegom, kiedy ukaże się najnowszy Weyers?