Nowości wydawnicze: OKRĘTY (w tym numery specjalne)
- pothkan
- Kontakt:
Re: Nowości wydawnicze: OKRĘTY (w tym numery specjalne)
Fetyszyści... 

A ja proponuję pospawać.
Obie strony medalu są wszak równie ciekawe.
Jeśli popatrzeć na kształt nitu i to co się z nim dzieje podczas montażu, to coś w tym jest.pothkan pisze:Fetyszyści...

Ale może już to skończmy zanim wątek nawet do psycholi przestanie się nadawać
Historia jest najlepszą nauczycielką życia, bo
Jeszcze nigdy, nikogo, niczego nie nauczyła.
Miłośnicy okrętów.pothkan pisze:Fetyszyści...
Też tak uważam.Colonel pisze:A ja proponuję pospawać.
Niby tak, ale jak się pospawa skutecznie - czytaj wystarczająco dokładnie żeby zadowolić obydwie strony - to wychodzi toto strasznie duże. Patrz choćby książka Lacroixa o japońskich krążownikach.Colonel pisze:A ja proponuję pospawać.
Raptem tylko krążowniki i tylko japońskie ( a więc niezbyt liczne ) i tylko II wojenne a pozycja ponad 900 stron.
Strasznie ciężko się czyta, bo ręce mdleją od noszenia.
Koniec końców z czegoś trzeba zrezygnować ( czy ograniczyć ), żeby ograniczyć temat do rozsądnych rozmiarów ( na artykuły 10-12 częściowe to nawet FOW'owcy narzekali - osobiście nie wiem czemu ).
I wtedy pozostaje wojna - niciarzy z przebiegowcami.
Jakoś tak mi się widzi, że niciarze są w liczebnej mniejszości

Nie chodzi o podział pomiędzy tymi lubiącymi się w nitach (lub w pochyleniu płyt pancernych) a tymi którzy lubią sobie poczytać. Moim zdaniem taki tekst gdzie opisano okręty od strony technicznej jest tekstem dużo gorszym jakościowo od całościowej prezentacji. Jaka jest sztuka w przepisaniu tabelki z danymi do tekstu? Ja jeszcze rozumiem, że autor napisze co z tego wynika. Tzn. zastosowanie turbin tego i tego typu było spowodowane tym, a tym… a niosło ze sobą takie skutki. Niestety autorzy coraz częściej ograniczają się tylko do stwierdzenia prostych faktów bez cienia myśli. Dobry autor potrafi się zmieścić w wyznaczonym przez redakcję limicie i napisać mądry tekst.
Patrząc na całkiem pokaźną liczbę autorów jest to nie tyle sztuka, co rzecz nie do przeskoczenia...deglock pisze:Nie chodzi o podział pomiędzy tymi lubiącymi się w nitach (lub w pochyleniu płyt pancernych) a tymi którzy lubią sobie poczytać. Moim zdaniem taki tekst gdzie opisano okręty od strony technicznej jest tekstem dużo gorszym jakościowo od całościowej prezentacji. Jaka jest sztuka w przepisaniu tabelki z danymi do tekstu? Ja jeszcze rozumiem, że autor napisze co z tego wynika. Tzn. zastosowanie turbin tego i tego typu było spowodowane tym, a tym… a niosło ze sobą takie skutki. Niestety autorzy coraz częściej ograniczają się tylko do stwierdzenia prostych faktów bez cienia myśli. Dobry autor potrafi się zmieścić w wyznaczonym przez redakcję limicie i napisać mądry tekst.

Jaki sens jest nie podać dokładnych tabel z danymi przy opisie okrętu?
Jaki sens jest w ogóle zajmować się okrętami, skoro nie podaje się ich danych, nie rozpisuje ich możliwości itd.?
Bitwy morskie są ciekawe i powinny być traktowane na równi z analitycznymi tekstami opisowymi, a nie je zdominować.
Natomiast zgadzam się w pełni co do stwierdzenia cyt. "Ja jeszcze rozumiem, że autor napisze co z tego wynika.
Tzn. zastosowanie turbin tego i tego typu było spowodowane tym, a tym… a niosło ze sobą takie skutki".
No właśnie.
Jak opis techniczny ma się sprowadzać do przepisania danych z tabelki, albo opisania tego co się widzi na rysunku ( załączonym do publikacji zresztą ), to faktycznie po co on?
No chyba, że w opisie zwróci się uwagę na jakąś ciekawą rzecz.
Ale jeśli opis będzie traktował - tu zastosowano taki to sposób pochylenia pancerza żeby uzyskać to i tamto kosztem tego, bo nie ma nic za darmo i zawsze trzeba z czegoś zrezygnować żeby uzyskać coś innego.
W efekcie uzyskano kompromis ( czyli rozwiązanie z którego każdy jest niezadowolony ), który dawał to i tamto, to wtedy opis techniczny ma sens.
A jak jeszcze będzie z jakimś, choćby pobieżnym, porównaniem jak to było gdzie indziej ( albo jak mogło być i co by się zyskało i jakim kosztem ) to już super.
I za taki solidny opis ja jestem w stanie sporo zapłacić.
Za wypisanie dat kiedy to okręt popłyną skąd dokąd ja nie zapłacę, bo mnie to nie interesuje.
Ale za analizę gdzie tam co trafiło i co zepsuło i jak to się miało do założeń projektowych czy też wad wykonawczych - to zapłacę jeszcze więcej.
Ale to ja.
Natomiast widzę, że jednak zwolenników dat i przebiegów, tudzież listy dowódców jest więcej.
Szkoda
Jak opis techniczny ma się sprowadzać do przepisania danych z tabelki, albo opisania tego co się widzi na rysunku ( załączonym do publikacji zresztą ), to faktycznie po co on?
No chyba, że w opisie zwróci się uwagę na jakąś ciekawą rzecz.
Ale jeśli opis będzie traktował - tu zastosowano taki to sposób pochylenia pancerza żeby uzyskać to i tamto kosztem tego, bo nie ma nic za darmo i zawsze trzeba z czegoś zrezygnować żeby uzyskać coś innego.
W efekcie uzyskano kompromis ( czyli rozwiązanie z którego każdy jest niezadowolony ), który dawał to i tamto, to wtedy opis techniczny ma sens.
A jak jeszcze będzie z jakimś, choćby pobieżnym, porównaniem jak to było gdzie indziej ( albo jak mogło być i co by się zyskało i jakim kosztem ) to już super.
I za taki solidny opis ja jestem w stanie sporo zapłacić.
Za wypisanie dat kiedy to okręt popłyną skąd dokąd ja nie zapłacę, bo mnie to nie interesuje.
Ale za analizę gdzie tam co trafiło i co zepsuło i jak to się miało do założeń projektowych czy też wad wykonawczych - to zapłacę jeszcze więcej.
Ale to ja.
Natomiast widzę, że jednak zwolenników dat i przebiegów, tudzież listy dowódców jest więcej.
Szkoda

- de Villars
- Kontakt:
Jeste jeszcze kwestia okrętów którym nie było dane walczyc lub walczyły bardzo mało (np. gros okrętów XIX w.). Tu musi dominować opis techniczny (byle strawnie napisany) + oczywiście geneza powstania i parę faktów z historii jednostki. Ale jeśli ktoś w takim przypadku zaczyna robić wyliczankę remontów i rejsów szkolnych na parę stron, to mi się odechciewa czytać..
Si vis pacem, para bellum
http://springsharp.blogspot.com/
http://springsharp.blogspot.com/
Tak jeszcze na marginesie - to ile w ostatnich 10 latach ukazało się opracowań ( chodzi mi głównie o artykuły nie monografie, choć to też ) które pokazywałyby przekroje podłużne, poprzeczne czy rozkład pancerza?
A o zakresach obrotu wież to już można pomarzyć co najwyżej.
Jakoś tak pierwsze "Profile Morskie" jeszcze te w formacie A4 miały takie rzeczy.
Potem już nie.
Widać wydawca poszedł po rozum do głowy.
Ale wnioski wyciągnięte z rozumu, mi osobiście nie pasowały.
Oj ciężkie jest życie nitownika....
A o zakresach obrotu wież to już można pomarzyć co najwyżej.
Jakoś tak pierwsze "Profile Morskie" jeszcze te w formacie A4 miały takie rzeczy.
Potem już nie.
Widać wydawca poszedł po rozum do głowy.
Ale wnioski wyciągnięte z rozumu, mi osobiście nie pasowały.
Oj ciężkie jest życie nitownika....
Panowie bez paniki
Nie powinno być nienaturalnego podziału na niciarzy i kronikarzy (czy jak ich tam zwać). Dla mnie dobry opis okrętu to taki, z którego dowiem się jak był zbudowany okręt i co z tego wynikało. Ale jego historia też jest ważna. Takie rzeczy jak jego "zasługi" wojenne, wpływ na inne konstrukcje w kraju i za granicą, czy sposób "dokonania żywota". Niestety coraz częściej historia w tekstach (artykułach prasowych) ogranicza się do wyliczanki typu data - wydarzenie. Cóż obchodzą czytelnika takie "ważne wydarzenia", jak przebazowanie w czasie pokoju z portu A do portu B i z powrotem, jeśli odległość między nimi wynosi 6 godzin rejsu ? Natomiast udział w walce jest często tylko odnotowany bez szerszego opisu o wkładzie w zwycięstwo lub porażkę. Również losy końcowe są tylko sygnalizowane. Najczęściej typu "wtedy, a wtedy sprzedany na złom i złomowany" bez informacji o tym jak długo to trwało lub informacji o ewentualnych pamiątkach po jednostce.
Wiem, wiem. Nie jest łatwo dotrzeć do wielu informacji. Jednak wielu z autorów pisze ciekawie i bez wymienionych wyżej braków. Dlatego chwała im za to, bo dorzucają niby bez związku z tematem takie ciekawostki, które dają smaczek ich publikacjom. Pomagają również spojrzeć na niektóre sprawy z innej strony.
Tak w małym podsumowaniu moich męczarni napiszę tak:
"Dla mnie opis techniczny okrętu jest równie warty, co jego historia. Są to dwie strony jednego medalu. Po prostu nierozerwalne."

Nie powinno być nienaturalnego podziału na niciarzy i kronikarzy (czy jak ich tam zwać). Dla mnie dobry opis okrętu to taki, z którego dowiem się jak był zbudowany okręt i co z tego wynikało. Ale jego historia też jest ważna. Takie rzeczy jak jego "zasługi" wojenne, wpływ na inne konstrukcje w kraju i za granicą, czy sposób "dokonania żywota". Niestety coraz częściej historia w tekstach (artykułach prasowych) ogranicza się do wyliczanki typu data - wydarzenie. Cóż obchodzą czytelnika takie "ważne wydarzenia", jak przebazowanie w czasie pokoju z portu A do portu B i z powrotem, jeśli odległość między nimi wynosi 6 godzin rejsu ? Natomiast udział w walce jest często tylko odnotowany bez szerszego opisu o wkładzie w zwycięstwo lub porażkę. Również losy końcowe są tylko sygnalizowane. Najczęściej typu "wtedy, a wtedy sprzedany na złom i złomowany" bez informacji o tym jak długo to trwało lub informacji o ewentualnych pamiątkach po jednostce.
Wiem, wiem. Nie jest łatwo dotrzeć do wielu informacji. Jednak wielu z autorów pisze ciekawie i bez wymienionych wyżej braków. Dlatego chwała im za to, bo dorzucają niby bez związku z tematem takie ciekawostki, które dają smaczek ich publikacjom. Pomagają również spojrzeć na niektóre sprawy z innej strony.

Tak w małym podsumowaniu moich męczarni napiszę tak:
"Dla mnie opis techniczny okrętu jest równie warty, co jego historia. Są to dwie strony jednego medalu. Po prostu nierozerwalne."
Równie ciężkie jak życie chłopa żonategoMaciej3 pisze:Oj ciężkie jest życie nitownika....
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
- pothkan
- Kontakt:
I całe szczęścieMaciej3 pisze:Natomiast widzę, że jednak zwolenników dat i przebiegów, tudzież listy dowódców jest więcej.
Szkoda

Ja osobiście jestem zwolennikiem umieszczania danych technicznych (a z innej beczki, dat budowy czy listy dowódców) w oddzielnych tabelkach, oczywiście z jak największą rzetelnością i dokładnością. Aczkolwiek nie do poziomu nitów

Wyjątkiem są jednostki, których los zakończył się na pochylni (albo wręcz na biurku projektanta) - w takim wypadku oczywiście kwestiom technicznym będzie poświęcona większość tekstu. Ale i wówczas musi zostać poruszona geneza, czy osoba projektanta.
Myślę również, że warto czasem czynić małe dygresje - np. o znaczeniu nazwy okrętu, o życiu osób z nim związanych (np. wspomniany projektant, ale może też być np. zastępca dowódcy, który 30 lat później zostanie admirałem), czy wspomnieć o poprzednich/kolejnych jednostkach noszących taką samą nazwę.
Nazwiska dowódcy. Brrrr.
Osoba projektanta?
Może i tak, ale jakoś ja osobiście wolę to co wynikło z projektu, a nie to z kim i kiedy się żenił projektant, albo jakie tam szkoły kończył i z jakim wynikiem.
Tak - jakoś nie dojdziemy do porozumienia
Osoba projektanta?
Może i tak, ale jakoś ja osobiście wolę to co wynikło z projektu, a nie to z kim i kiedy się żenił projektant, albo jakie tam szkoły kończył i z jakim wynikiem.
Tak - jakoś nie dojdziemy do porozumienia

Stąd niedościgłym wzorem jest Pan Krzysztof Gerlach łączący znakomicie technikę (bez wchodzenia w hermetyczną, inżynierską terminologię), z działaniami wojennymi oraz wadami i zaletami okrętów wynikającymi z ich konstrukcji.
Tak naprawdę (przynajmniej z mojego punktu) ważna jest historia działań, przebieg bitew itd., reszta jest tłem pomagającym to zrozumieć. Projekty i teorie na których powstały, to tylko teorie, bo rzadko kiedy założenia te sprawdzały się w realnych działaniach wojennych, a tu nierzadko większe znaczenie miał przypadek (szczęśliwe/pechowe trafienia), postawa dowódcy, wyszkolenie załogi, pogoda itd. niż zalety/wady okrętów wynikające z ich konstrukcji. Stąd znacznie ciekawsze są okręty w rodzaju Warspite czy też Renown, z bogatą historią, strzelające nie raz do realnego przeciwnika niż "super" amerykańskie pancerniki które co najwyżej uganiały się za jakimś tam niszczycielem, a ostatecznie skończyły jako kanonierki ostrzeliwujące Japonię.
Oczywiście autor który zna temat i znakomicie potrafi połączyć historię działań, z konstrukcją okrętów, rzutująca na ich wady i zalety, a także na przebieg bitwy tylko zyskuje uznanie. Natomiast totalnie nudne są dla mnie okręty które od wejścia do służby do złomowania nie spotkały się w boju z nieprzyjacielem. Może i miały ciekawą konstrukcję, tylko co o niej pisać, skoro nie została zweryfikowana w boju?
Tak naprawdę (przynajmniej z mojego punktu) ważna jest historia działań, przebieg bitew itd., reszta jest tłem pomagającym to zrozumieć. Projekty i teorie na których powstały, to tylko teorie, bo rzadko kiedy założenia te sprawdzały się w realnych działaniach wojennych, a tu nierzadko większe znaczenie miał przypadek (szczęśliwe/pechowe trafienia), postawa dowódcy, wyszkolenie załogi, pogoda itd. niż zalety/wady okrętów wynikające z ich konstrukcji. Stąd znacznie ciekawsze są okręty w rodzaju Warspite czy też Renown, z bogatą historią, strzelające nie raz do realnego przeciwnika niż "super" amerykańskie pancerniki które co najwyżej uganiały się za jakimś tam niszczycielem, a ostatecznie skończyły jako kanonierki ostrzeliwujące Japonię.
Oczywiście autor który zna temat i znakomicie potrafi połączyć historię działań, z konstrukcją okrętów, rzutująca na ich wady i zalety, a także na przebieg bitwy tylko zyskuje uznanie. Natomiast totalnie nudne są dla mnie okręty które od wejścia do służby do złomowania nie spotkały się w boju z nieprzyjacielem. Może i miały ciekawą konstrukcję, tylko co o niej pisać, skoro nie została zweryfikowana w boju?
Ostatnio zmieniony 2011-10-03, 22:26 przez Adam, łącznie zmieniany 1 raz.
Ot to, to, strzał w dziesiątkęAdam pisze:Stąd znacznie ciekawsze są okręty w rodzaju Warspite czy też Renown, z bogatą historią, strzelające nie raz do realnego przeciwnika niż "super" amerykańskie pancerniki które co najwyżej uganiały się za jakimś tam niszczycielem, a ostatecznie skończyły jako kanonierki ostrzeliwujące Japonię.