CELOWO piszę bardzo ogólnie - chodzi o przybliżoną wartość (rząd wielkości).
Nie potrafię tego w żaden sposób policzyć...

Dla prózni to się łatwo liczyGrzechu pisze:Jaki pułap osiągają pociski wystrzelone z dużej armaty na duży dystans, na przykład z 406 mm na 25 km?
Nie, nie chodzi mi o żaden konkretny przypadek. Tak mi się to nasunęło przy okazji lektury postów o kątach upadku pocisków i przebijalności pancerzy burtowych i pokładowych...Radosław K. pisze:Czyżby chodziło o baterię Schleswig-Holstein z półwyspu Helskiego , bo jedynie tam zainstalowano w pobliżu, w czasie wojny takie działo.
Bardzo łatwo! Pod warunkiem, że zna się odpowiednie wzoryGość pisze:Dla prózni to się łatwo liczy
generalnie biorąc z Helu do Tczewa w linii prostej jest mniej jak 20 Mm, więc większość cieżkich dział spokojnie z Helu do Tczewa doniesieRadosław K. pisze:Czyżby chodziło o baterię Schleswig-Holstein z półwyspu Helskiego , bo jedynie tam zainstalowano w pobliżu, w czasie wojny takie działo .
Według opowieści zapalonego przewodnika pana xx z Helu podobno swoim zasięgiem miało strzelać aż do Tczewa (?) . Proszę znawców o komentarz.
x to donośnosc a y wierzcholkowa toru. W prózni masa pocisku bylaby bez znaczenia.Grzechu pisze: Przy okazji: co to jest 'x'? Masa? Odległość? Sorry, że idę na łatwiznę - pewnie mi to wyjdzie przy bliższej analizie wzoru w domu, ale to dopiero po południu.
Przybliżenie rzędu 2-5 km jest zupełnie wystarczające! Wielkie dzięki!
Biedaku....karolk pisze:generalnie biorąc z Helu do Tczewa w linii prostej jest mniej jak 20 Mm, więc większość cieżkich dział spokojnie z Helu do Tczewa doniesieRadosław K. pisze:Czyżby chodziło o baterię Schleswig-Holstein z półwyspu Helskiego , bo jedynie tam zainstalowano w pobliżu, w czasie wojny takie działo .
Według opowieści zapalonego przewodnika pana xx z Helu podobno swoim zasięgiem miało strzelać aż do Tczewa (?) . Proszę znawców o komentarz.
Tyle zapewne miał cały nabój a nie pocisk o który było pytanie.Andrzej J. pisze:Popularny HE tracer miał wg Naval Weapons of WW2 Campbella 17,75 cala = 451 mm.