Hel

Okręty Wojenne lat 1905-1945

Moderatorzy: crolick, Marmik

dakoblue

Hel

Post autor: dakoblue »

Bylem sobie ja wczoraj na Helu .Nabylem bardzo fajna i szczegolowa mapke "Fortyfikacje polwyspu Helskiego"
ale mam pytanie ,kto jak i dlaczego wysadzil stanowisko nr1 baterii Laskowskiego w 1946 ?i jak to jest ze ono bylo wczesniej 100 m w glebi ladu? przesunela sie linia brzegowa?
Obrazek
Obrazek
dakoblue

Re: Hel

Przy baterii Schlezwig-Holstein znalazlem taki smietnik,coz to za czubki? :)
Obrazek
dakoblue

odnosnie baterii Schlezwig-Holstein
ktos wie w jaki sposob osbyl sie transport wiez i luf do Pas de Calais ? sa jakies dostepne zdjecia z demontazu?
personel czesciowo przeplynal na "Marie Olivia"?
MiKo
Admin FOW

Post autor: MiKo »

Trzeci od lewej to pocisk 406 mm z baterii S-H z wziernikiem dla obserwatora, któy do pewnego czasu miał korygować ogień.

Istnieje legenda, że stanowisko nr 1 wyleciało w powietrze po zapruszenia ognia przez jakiś menelików (podobno była tam jeszcze amunicja).
dakoblue

MiKo pisze:Trzeci od lewej to pocisk 406 mm z baterii S-H z wziernikiem dla obserwatora, któy do pewnego czasu miał korygować ogień.

Istnieje legenda, że stanowisko nr 1 wyleciało w powietrze po zapruszenia ognia przez jakiś menelików (podobno była tam jeszcze amunicja).
jak to z wziernikiem dla obserwatora?
siedzial w srodku?
szafran

Post autor: szafran »

Przedwojenne stanowisko nr 1 działa 152,4 mm znajdujące się najbliżej Zatoki, zostało wysadzone w powietrze przypadkowo, w niewyjaśnionych okolicznościach już po wyzwoleniu Helu - podobno jesienią 1946.
Wiosną 1954 roku w czasie budowy stanowisk dla 27 BAS - baterii 4x100mm, saperzy Marynarki Wojennej pod dowództwem por.Tadeusza Bieńka rozerwali trotylem lufe i pozostałości działa Bofors 152,4mm bo zasłaniało ono linię ognia nowobudowanej baterii:
"Wysadzanie zacząłem od działa, zakładając pierwsze ładunki od strony wylotu lufy. Stopniowo rozrywałem działo na mniejsze kawałki. W miarę przesuwania się do komory zamkowej trzeba było zwiększać wielkość ładunku. Ze względów bezpieczeństwa, z uwagi na duży rozrzut odłamków prace te zakończyłem. Pozostałą po pracach minerskich komorę zamkową działa, przy pomocy traktora odciągnięto na plażę, a pozostałe lżejsze części rozerwanej lufy odwieziono do składnicy złomu w Pucku. Za pieniądze uzyskane ze sprzedaży złomu kupiono niezbędne materiały do dekoracji marynarskiej świetlicy (firany, kotary, obrusy itp.). Po usunięciu działa można było wyrównać betonowe rumowisko, aby nie zasłaniało przedpola i umożliwiało prowadzenie ognia przez baterię 27 BAS."
(Cyt. według opowiadania T.Bieńka w Helskiej Blizie Numer 16 (182) 24.09.2004)
http://hela.com.pl/laskowski.htm
dakoblue

no tak
w kilku miejscach widzialem te "niewyjasnione okolicznosci"
Marek T

Post autor: Marek T »

Kiedy w latach 80tych zwiedzałem skansen przy Kasynie Oficerskim w Helu usłyszałem, że w jednym z dział Niemcy pozostawili pocisk. Podczas cięcia tego działa pocisk eksplodował. Były ofiary śmiertelne, a elementy znajdujące się w skansenie są właśnie pozostałością tego działa.

Być może jest to kolejna morska opowieść, ale warto o niej przypomnieć.
dakoblue

a co z linia brzegowa?zmienila sie?to stanowisko bylo bardziej w glebi ladu kiedys?
Awatar użytkownika
Maciej3

Post autor: Maciej3 »

dakoblue pisze:a co z linia brzegowa?zmienila sie?to stanowisko bylo bardziej w glebi ladu kiedys?
To na pewno.
Tłumaczono mi kiedyś, że Hel jest tak naprawdę strukturą dość płynną, która się ciągle zmienia. Z jednej strony morze nanosi piasek, z drugiej zabiera i całość się przesuwa i zmienia i to dość szybko ( jak na warunki geologiczne oczywiście )
Może bredzę, ale coś mi się ćmi, że nawet kilka razy ( raz? ) po II wojnie porządny sztorm zrobił z kawałka Helu wyspę. Przerwanie zasypano piachem.
Historia jest najlepszą nauczycielką życia, bo
Jeszcze nigdy, nikogo, niczego nie nauczyła.
Awatar użytkownika
ALF
Kontakt:

Post autor: ALF »

Uzupełnianie plaż trwa cały czas. Jak byłem 2 lata temu, to na plażach leżały rurociągi transportujące piach.
Pozdrawiam
Jacek Pawłowski
IKOW 1885-1945
Awatar użytkownika
Marmik

Post autor: Marmik »

Maciej3 pisze:
dakoblue pisze:a co z linia brzegowa?zmienila sie?to stanowisko bylo bardziej w glebi ladu kiedys?
Tłumaczono mi kiedyś, że Hel jest tak naprawdę strukturą dość płynną, która się ciągle zmienia. Z jednej strony morze nanosi piasek, z drugiej zabiera i całość się przesuwa i zmienia i to dość szybko ( jak na warunki geologiczne oczywiście )
Może bredzę, ale coś mi się ćmi, że nawet kilka razy ( raz? ) po II wojnie porządny sztorm zrobił z kawałka Helu wyspę. Przerwanie zasypano piachem.
Tak, linia brzegowa zmienia się, co dość dobrze jest widoczne m.in. właśnie na przykładzie Helu i to bez żadnego sztucznego przerzucania piasku. Ogólnie na cyplu troszkę podebrało (zresztą w Jastarni jest dość podobnie co widać na przykładzie schronu bojowego Sęp). Przy czym choć prawdziwe pływy na Bałtyku są minimalne to w niektórych charakterystycznych punktach można zauważyć zmiany poziomu wody na skutek nawiewania wody (co przy morzu półzamkniętym jest normalne).
Co do Helu to pamiętam, że miejsce u nasady falochronu portu rybackiego było niegdyś (tak ze ćwierć wieku temu) wykorzystywane do skakania z falochronu do wody, a dziś jedyne kąpiele jakie tam można zobaczyć to kąpiele słoneczne osób leżących na ręcznikach i kocach.

Co do "przerywania" półwyspu to takie okresowe zdarzenia miały miejsce kilka razy na dekadę, przy czym trwały nie dłużej niż 1-2 doby, a czasami nawet krócej. Osobiście wspominam jeden przypadek przedzierania się przez zalany półwysep. Głębokość brodzenia autobusu (osobówki nie dawały rady) to pewnie jakieś pół metra i gdzieś tyle było w najgłębszym miejscu. Był to rok około 1991. Później jakoś nie maiłem okazji oglądania tego zjawiska, ale mieszkańcy Kuźnicy i Chałup pewnie mogliby o tym książkę napisać. Na tym najwęższym odcinku w zasadzie stale prowadzone są prace związane z umocnieniem zarówno północnego (głównie) jak i południowego brzegu półwyspu.
To co dla innych jest brzegiem morza, dla marynarza jest brzegiem lądu.
Adam

Post autor: Adam »

Po początku lat 90. już chyba nigdy nie doszło do przerwania półwyspu, bo regularnie jest on umacniany i nawet największy sztorm nie daje rady. Wcześniej, w czasach dobrobytu polegającego na braku wszystkiego, na umacnianie półwyspu regularnie brakowało środków, stąd od czasu do czasu morze pokazywało co potrafi. Zresztą w czasach współczesnych to przerwanie nigdy nie było "kompletne" bo półwysep zawsze "wisiał" na nasypie kolejowym ;)
Natomiast linia brzegowa na wybrzeżu piaszczystym (plaże) ulega ciągłym, dynamicznym zmianom - w jednych miejscach ubywa, w jednych dodaje, w jednych mniej, w innych więcej, tyle, że rzadko udaje się to zaobserwować, nawet ludziom mieszkającym nad morzem.
ODPOWIEDZ