Japońskie okręty podwodne

Okręty Wojenne lat 1905-1945

Moderatorzy: crolick, Marmik

Łyzio

Japońskie okręty podwodne

Post autor: Łyzio »

Witam wszystkim,
czy ktoś z szanownych forumowiczów mógłby wskazać jakieś opracowania omawiające wojnę podwodną na Pacyfiku w czasie II WŚ?
Zdecydowanie interesują mnie przede wszystkim pracę poświęcone działaniom japońskich okrętów. Za wszelkie informacje będę wdzięczny.
Mogę być opracowania po angielsku, niemiecku, ewentualnie rosyjskie...
Obrazek
Jacek Drećka

Re: Japońskie okręty podwodne

Post autor: Jacek Drećka »

Witam! Proponuję sięgnąć po "Okręty Wojenne" nr 102 z trzecią częścią artykułu o japońskich op typu Junsen. W bibliografii wymieniono podstawowe pozycje w tym temacie. Sporo tytułów podaje bibliografia do książki "Wojna podwodna na Pacyfiku" z serii "II Wojna Światowa" wyd. Amber z 2000 roku. Pozdrawiam!
MiKo
Admin FOW

Post autor: MiKo »

Zenji Orita - I-Boat Captain
Norman Polmar - Submarines of the IJN 1904-1945
Shinano

Post autor: Shinano »

MiKo pisze:Zenji Orita - I-Boat Captain
Norman Polmar - Submarines of the IJN 1904-1945
U Polmara i Carpentera (MiKo zapomniał dopisać, że Polmar pisał to w zespole dwuosobowym) jest w biblografii prawie kompletny spis pozycji wartych przeczytania.

Shigure i ja publikujemy kątem w Okrętach Wojennych w języku ojczystym.
Duże koty zjadam na przystawkę.
easyred

Post autor: easyred »

A warto inwestować w The Japanese Submarine Force and World War II Boyda i Yoshidy?
Bo spotkałem się z różnymi opiniami.
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Post autor: pothkan »

Jeśli chodzi o literaturę rosyjskojęzyczną, to polecam poniższą książeczkę (250 stron):

Obrazek

Aczkolwiek, jeśli ktoś oczekuje pasjonującej narracji, to się zawiedzie. Jest to suchy zbiór faktów (zarówno dot. samych okrętów, jak i ich służby i działalności).
shigure

Post autor: shigure »

Łyzio, wszystko zależy od tego czego oczekujesz-chcesz po prostu sobie o tym poczytać-czy też poszukujesz konkretnych rzeczy. Na swym "przeżyciu" jak słusznie zauważył Miko (w zupełnie innym temacie) przeglądaj wszystko a będziesz miał pełny obraz sytuacji. Morisona też możesz dla tej pełności "zaliczyć" :lol: choć osobiście uważam że facet jest stronniczy aż do przesady czasami. Dotyczy to własnei japońskich okrętów podwodnych.
shigure

Post autor: shigure »

Briz 1997-05
Osprey New Vanguard 135 - Imperial Japanese Navy Submarines 1941-45
I-400 Japans Secret Aircraft-Carrying Strike Submarine
tak na szybkiego co mi się "rzuciło w oczy". Jest jeszcze "Madagaskar" J.W.Dyskanta w którym jest poświęcony rozdział operacjom japońskich okrętów podwodnych w tym rejonie.
Shinano

Post autor: Shinano »

shigure pisze:Briz 1997-05
Osprey New Vanguard 135 - Imperial Japanese Navy Submarines 1941-45
I-400 Japan's Secret Aircraft-Carrying Strike Submarine
tak na szybkiego co mi się "rzuciło w oczy". Jest jeszcze "Madagaskar" J.W.Dyskanta w którym jest poświęcony rozdział operacjom japońskich okrętów podwodnych w tym rejonie.
To ja dorzucę jeszcze dwie pozycje:
1) Kojinsha Japanese I-go submarines Vol 1,2 - z których korzystaliśmy (ładne zdjęcia, o działalności tyci).
2) Raporty "Naval Technical Mission to Japan" - do znalezienia w sieci - kg opisów technicznych (niekoniecznie całkiem prawidłowych)
Duże koty zjadam na przystawkę.
ODPOWIEDZ