Zdjęcia okrętów PMW
Re: Zdjęcia okrętów PMW
"MOTŁAWA" - baza pływająca .
"16 grudnia 1948 roku w skład marynarki wojennej weszła baza pływająca MOTŁAWA, przebudowana z lichtugi morskiej. Przeznaczona pierwotnie na koszary dla załóg okrętów podwodnych, z czasem przekształcona została w okręt sztabowy stacjonujący na Helu. Była najbardziej chyba utajnionym okrętem naszej marynarki wojennej."
"16 grudnia 1948 roku w skład marynarki wojennej weszła baza pływająca MOTŁAWA, przebudowana z lichtugi morskiej. Przeznaczona pierwotnie na koszary dla załóg okrętów podwodnych, z czasem przekształcona została w okręt sztabowy stacjonujący na Helu. Była najbardziej chyba utajnionym okrętem naszej marynarki wojennej."
Ostatnio zmieniony 2011-03-16, 09:36 przez szaser630, łącznie zmieniany 1 raz.
- pothkan
- Kontakt:
E tam, od razu "utajnionym". Po prostu nieznanym.szaser630 pisze:Była najbardziej chyba utajnionym okrętem naszej marynarki wojennej."
Mam pytanie do Kolegów na Forum . Czy ktoś dysponuje może zdjęciami naszych okrętów w doświadczalnym kamuflażu z końca lat 80-tych ? Wówczas , po jednym z każdego typu okrętów wymalowano w łaty . Kolorami głównymi był zielony i niebieski oraz ich dwie mieszanki .
Ostatnio zmieniony 2011-03-09, 17:37 przez szaser630, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie mam zdjęcia, natomiast osobiście widzialem okręt desantowy pomalowany w ten sposób. Były dwa kolory: trawiasta zieleń i granat.
Okręt wchodził po portu MW wejściem północnym, a ja byłem w Basenie Pomorskim. Mogłem go zobaczyć przez lunetę, ale na zdjęcie było za daleko.
Potem dowiedziałem się, że kamuflażem pomalowano okręt desantowy, trałowiec i ścigacz o.p.
Okręt wchodził po portu MW wejściem północnym, a ja byłem w Basenie Pomorskim. Mogłem go zobaczyć przez lunetę, ale na zdjęcie było za daleko.
Potem dowiedziałem się, że kamuflażem pomalowano okręt desantowy, trałowiec i ścigacz o.p.
Pomalowanym trałowcem był ORP "Orlik" / 613 / i w tym kamuflażu została na nim opuszczona bandera i poszedł na złom . Pomalowany był jeszcze kuter rakietowy i chyba jakiś kuter ZOP z Kołobrzegu .
Nigdzie nie zachował się schemat tego malowania? Nawet taki "z pamięci"?
Za dzień, za dwa, za noc, za trzy choć nie dziś...
Za noc, za dzień doczekasz się, wstanie świt...
Za noc, za dzień doczekasz się, wstanie świt...
Przyznam, że nie słyszałem o tym, a sporo moich znajomych mniej więcej w tym okresie na nich służyło. Spróbuję zrobić małe dochodzenie, bez włażenia w archiwa.Marek T pisze:Potem dowiedziałem się, że kamuflażem pomalowano okręt desantowy, trałowiec i ścigacz o.p.
To co dla innych jest brzegiem morza, dla marynarza jest brzegiem lądu.
Mam takie zdjęcia ODSa w kamuflażu ale czarno-białe. Ze względu na "umowę" jaką zawarłem z autorem zdjęć niestety nie mogę ich opublikować. Dla mnie jest to dowód na istnienie tego kamuflażu. Osobiście go niestety nie widziałem. Jak przez mgłę pamiętam gdzie było kolorowe takie zdjęcie. Postaram się go odszukać jeśli to tego czasu ostatecznie moja piwnica nie zostanie zalana 

Kamuflaż takowy miały ODS, Osa i blaszak. Czy jakiś inny okręt to nie wiem (na 99% żaden ścigacz i kzop). Podobno skuteczność kamuflażu była porażająca
.
W moim mieście mieszka były dowódca jednego z tych okrętów (z omawianego okresu), ale ze względów osobistych raczej wykluczam nawiązanie kontaktu w tej czy jakiejkolwiek innej sprawie
.

W moim mieście mieszka były dowódca jednego z tych okrętów (z omawianego okresu), ale ze względów osobistych raczej wykluczam nawiązanie kontaktu w tej czy jakiejkolwiek innej sprawie

Potwierdzam istnienie takiego kamuflażu na ODS-ie który widziałem osobiście. Okręt cumował (ukrywał się) w Ś-ciu w basenie Zimowym.
Może można renegocjować umowę z autorem zdjęcia , okrętów już nie ma i klauzula tajności też już nie obowiązuje a są to już naprawdę historyczne zdjęcia . Uruchomiłem swoje kanały i może uda się zdobyć fotki innych typów okretów w tym kamuflażu .Jarek C. pisze:Mam takie zdjęcia ODSa w kamuflażu ale czarno-białe. Ze względu na "umowę" jaką zawarłem z autorem zdjęć niestety nie mogę ich opublikować. Dla mnie jest to dowód na istnienie tego kamuflażu. Osobiście go niestety nie widziałem. Jak przez mgłę pamiętam gdzie było kolorowe takie zdjęcie. Postaram się go odszukać jeśli to tego czasu ostatecznie moja piwnica nie zostanie zalana

No niekoniecznie. Klauzule potrafią siedzieć bardzo długoszaser630 pisze:...okrętów już nie ma i klauzula tajności też już nie obowiązuje...

- dessire_62
ORP Burza z ebaya
http://cgi.ebay.de/Polen-Poland-PSZ-O-R ... 3a63fba121
http://cgi.ebay.de/Polen-Poland-PSZ-O-R ... 3a63fba121
- Załączniki
-
- PSZ O.R.P BURZA.JPG (20.72 KiB) Przejrzano 9474 razy
Strasznie błyszczące jak na "keine kopie".
- dessire_62
Ok zdjęcie paskudne, dla równowagi piękne i mało znane zdjęcie z wodowania naszego pierwszego krążownika.
Wspaniale widać tak ulubiony przez niektórych naszych publicystów "taran".
Wspaniale widać tak ulubiony przez niektórych naszych publicystów "taran".

- Załączniki
-
- Entrecasteaux1893.jpg (42.55 KiB) Przejrzano 9463 razy
"Taran", jak taran, ale kształt burty widać wspaniale.
A w podpisie nie ma przypadkiem błędu ?
A w podpisie nie ma przypadkiem błędu ?
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.