Nowe książki i czasopisma (3)

Dokumenty, książki, artykuły prasowe, internetowe, ikonografia, filmy...

Moderatorzy: crolick, Marmik

Adam

Post autor: Adam »

On już raczej znika, w sprzedaży był sporo przed świętami. Niestety spora cześć kolporterów "gubi" numery specjalne, zwłaszcza kiedy wychodzą razem z numerami "regularnymi". Kilka razy taką "wpadkę" zaliczył nawet Empik - "przecież jest nowy numer".
MiKo
Admin FOW

Post autor: MiKo »

Sprawy dotyczące MSiO wydzielone:
http://fow.aplus.pl/forum/viewtopic.php?t=6721
Wlad

Post autor: Wlad »

Czy ktoś prenumeratorów MSiO dostał już numer specjalny ?
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

Post autor: crolick »

Wlad pisze:Czy ktoś prenumeratorów MSiO dostał już numer specjalny ?
Nie żartuj. Prenumeratorzy są na szarym końcu listy. Ja dziś (sic!) otrzymałem numer styczniowy!
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Wlad

Post autor: Wlad »

Do tego, że pismo przychodzi z opóźnieniem zdążyłem się przyzwyczaić (choć taki Raport czy National Geographic miałem zawsze 1-2 dni po ukazaniu się nowego numeru) :( Do mnie też dzisiaj przyszedł numer styczniowy. Spec Misio ukazał się jeszcze w 2010, więc stąd moje pytanie.
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

Post autor: crolick »

Czy ktoś z PT Klikaczy miał okazję kupić książkę Jana Pinkiewicza Jachty pod banderą Jacht Klubu Marynarki Wojennej "Kotwica"? Czy warto ją zakupić?
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Awatar użytkownika
ds43

OW - Numer specjalny

Post autor: ds43 »

Okręty Wojenne - Numer specjalny 35

Maciej S. Sobański
Schnellbooty cz. I

64 strony + 2 rozkładówki z 4 planami w skali 1:100, 74 fotografie, 28 rysunków, 8 tabel, 6 plansz kolorowych.

Cena 41 zł.

W sprzedaży od 24 stycznia.

Obrazek
DS-43 - Zawzięty - 363 - poł. stęp. 27.03.1953, wod. 17.06.1953, nr stocz. 578 (BO-417), PMW - p.b. 27.05.1955, o.b. 14.12.1972.
Awatar użytkownika
Marmik

Post autor: Marmik »

Zapowiada się ciekawie. Ma to już ktoś? Jak procentowo wygląda treść do strony graficznej?

W końcu jakieś opracowanie poświęcone drobnoustrojom, a nie olbrzymom.

Wiadomo ile części będzie?
To co dla innych jest brzegiem morza, dla marynarza jest brzegiem lądu.
Adam

Brzmi smakowicie - kawał historii II wojny, pełnej zdarzeń, do których nie umywa się historia dużych okrętów artyleryjskich. Tego było potrzeba... tylko ile to będzie miało części?
Awatar użytkownika
ds43

Post autor: ds43 »

Będzie jeszcze część 2, w której o działalności bojowej na wszystkich akwenach, gdzie walczyły.
DS-43 - Zawzięty - 363 - poł. stęp. 27.03.1953, wod. 17.06.1953, nr stocz. 578 (BO-417), PMW - p.b. 27.05.1955, o.b. 14.12.1972.
shigure

Post autor: shigure »

Wielki plus- w cień idą "big guns"- maglowane we wszystkich wersjach rozwojowych i reanimowane na zasadzie "Admirala Grafa Spee" - dawno nie było to się zmieni układ zdań, namieszamy w kamuflażu i mamy nowy numer i nowa, starą rewelację :-x
Jeszcze raz gratulacje i szacunek dla Maćka Sobańskiego.
Robert

Post autor: Robert »

Super. Zawsze /no prawie zawsze/ potrafią się wstrzelić. Już czekam!!!!!!!!!!!!
Robert

Herma

Post autor: Robert »

Awatar użytkownika
Biela

Post autor: Biela »

8. FOW w ubiegłym roku obchodziła swoje 45-lecie. Z tej okazji zostały wydane dwa albumy.
Obydwu autorem jest komandor w st. spoczynku Waldemar Wierzykowski. Pierwszy z nich pod tytułem 8 Flotylla Obrony Wybrzeża im. Kazimierza Porębskiego wydana przez dowództwo Flotylli liczy 60 stron w większości kolorowych zdjęć z wszystkich jednostek Flotylli. Zdjęcia pochodzące z lat 60 i 70 dziesiątych ubiegłego wieku są to, zdjęcia czarno - białe wydrukowane w tonacji brązowej. Większość z nich nigdy nie była publikowana. Tekstu nie wiele, a informacje ogólnie znane. Z tego, co wiem album nie trafił do sprzedaży. Wadą jego jest słaba stroną edytorska leżąca po stronie wydawcy. Brak twardej okładki, powoduje, że bardziej przypomina folder a nie album jak było w zamiarze. Pewnie kłaniają się tu zamówienia za przeproszeniem publiczne z jedynym kryterium CENA. A szkoda.
Drugim jest album wydany z własnych środków przez autora pod tytułem Dowódcy w 8. Flotylli Obrony Wybrzeża. Tu zdjęcia tylko czarno-białe. Poczynając od dowódców Flotylli ( ci z krótkimi notkami biograficznymi), po przez dowódców Brygady Okrętów Desantowych, dowódców dywizjonów po dowódców okrętów i kutrów oraz dowódców batalionów i Komendy Portu. Omówione zostały wszystkie jednostki Flotylli zarówno obecne jak i rozformowane. Wadą jest brak pełnych dat przejęcia i zdania obowiązków dowódcy okrętu czy jednostki. Podany jest tylko rok. Album liczy 80 stron, niektóre zdjęcia się powtarzają z wydanym przez niego 2008r albumem 2. Brygada Okrętów Desantowych. Również strona edytorska obecnego albumu jest lepsza od tego z 2008r. i zdecydowanie lepsza od wydanego przez Flotyllę. Jest on przeznaczony dla niewielkiej grupy odbiorców interesujących się historią PMW. Stąd pewnie trudność z znalezieniem wydawcy i jego dystrybucją. Album można kupić u autora.
Porównując oba obydwa albumy trudno się nie zauważyć jak źle stworzone przepisy marnują a nie chronią „publicznego grosza”.
Awatar użytkownika
miczman

Post autor: miczman »

Przy takich publikacjach kuleje jeszcze dystrybucja. W zasadzie to nie ma jej w ogóle. A jest pewnie kilka osób, które chciałaby wejść w ich posiadanie.
Adam

Przetarg z jedynym kryterium cena nie ma znaczenia dla jakości edytorskiej - przecież w warunkach przetargu można zawrzeć rodzaj okładki, papieru itd. To jedynie kwestia sformułowania SIWZ i przygotowania przetargu. Jakoś w innych przypadkach (może nie w MW, ale w innych jednostkach budżetowych) można tak sformułować przetarg, że wygrywa konkretna firma, "wybrana" jeszcze przed ogłoszeniem przetargu.

Natomiast brak dystrybucji skazuje te, niewątpliwie ciekawe pozycje, praktycznie na niebyt. W sumie ciekawe, czy po kosztach nie mógłby zrobić tego nasze wydawnictwa wydające prasę "militarną" - niewielkim kosztem mamy znaczący przyczynek do popularyzacji historii naszej MW.
ODPOWIEDZ