Szwedzkie okręty epoki żagla
Szwedzkie okręty epoki żagla
Witam,
Czy posiada ktoś może informacje za jaką kwotę Szwedzi kupili w 1623 roku holenderskie statki/okręty: Kristina, Solen, Manen, Regnbagen, Pelikanen, Papegojan, Regnier, Tigern, i Enhorningen?
pozdr
Czy posiada ktoś może informacje za jaką kwotę Szwedzi kupili w 1623 roku holenderskie statki/okręty: Kristina, Solen, Manen, Regnbagen, Pelikanen, Papegojan, Regnier, Tigern, i Enhorningen?
pozdr
Powyższe dane zaczerpnąłem z Sveriges Sjokrig 1611-1637. Jest tam informacja że wyżej wymienione okręty zostały zakupione w 1623 roku w Holandii przez Moniera. Niestety nie jest podane za ile, a to mnie w tej chwili najbardziej interesuje.
W spisach u Gletego również figuruje 9 okrętów, z tym że z datą 1624. Być może 1623 to data zakupu, a 1624 to data rozpoczęcia służby we flocie szwedzkiej.
Wykaz z Gletego:
(Name; Date; End; Built at; Displacement)
Kristina; 1624 B; 1628 Wr; (Dutch); 700
Tigern; 1624 B; 1627 P Pol; (Dutch); 450
Solen; 1624 B; 1627 LAD; (Dutch); 450
Månen; 1624 B; 1651 D (?); (Dutch); 450
Regnbågen; 1624 B; 1632 LM; (Dutch); 400
Enhörningen 1624 B; 1646 S; (Dutch); 350
Pelikanen; 1624 B; 1635 Wr; (Dutch); 300
Papegojan; 1624 B; 1644 Sunk; (Dutch); 250
Storken; 1624 B; 1635 Wr; (Dutch); 250
gdzie:
B Bought
D Discarded; Deleted from list
LAD Lost in action, through self-inflicted destruction
LM Last mentioned
P Prize taken from or by the enemy
Pol Poland
S Sold
Wr Wrecked
Przy czym Storken to najprawdopodobniej Regnier (zmiana nazwy).
pozdr
W spisach u Gletego również figuruje 9 okrętów, z tym że z datą 1624. Być może 1623 to data zakupu, a 1624 to data rozpoczęcia służby we flocie szwedzkiej.
Wykaz z Gletego:
(Name; Date; End; Built at; Displacement)
Kristina; 1624 B; 1628 Wr; (Dutch); 700
Tigern; 1624 B; 1627 P Pol; (Dutch); 450
Solen; 1624 B; 1627 LAD; (Dutch); 450
Månen; 1624 B; 1651 D (?); (Dutch); 450
Regnbågen; 1624 B; 1632 LM; (Dutch); 400
Enhörningen 1624 B; 1646 S; (Dutch); 350
Pelikanen; 1624 B; 1635 Wr; (Dutch); 300
Papegojan; 1624 B; 1644 Sunk; (Dutch); 250
Storken; 1624 B; 1635 Wr; (Dutch); 250
gdzie:
B Bought
D Discarded; Deleted from list
LAD Lost in action, through self-inflicted destruction
LM Last mentioned
P Prize taken from or by the enemy
Pol Poland
S Sold
Wr Wrecked
Przy czym Storken to najprawdopodobniej Regnier (zmiana nazwy).
pozdr
Mam oryginal "Sveriges Sjokrig 1611-1637" na str. 153 jest wyraznie
ze byly zakupione chyba pod koniec 1623 i dostarczone latem 1624.
To kupienie wynika tylko ze sa dokumenty o korespondencji Gustava Adolfa z Monierem.
Ale tych listow nie ma . Moze byly tylko korespondencja.
W spisach zamieszczonych w tej ksiazce nie ma miejsca budowy tylko rok wejscia do sluzby, str 233-254.
Jest tez na str. 250 Storker ex Regnier
Nie ma niestety rejestru.
avm
PS. Mam gdzies troche materialow od s.üp.Prof Jana Glete,a le poszukam kiedys indziej.
ze byly zakupione chyba pod koniec 1623 i dostarczone latem 1624.
To kupienie wynika tylko ze sa dokumenty o korespondencji Gustava Adolfa z Monierem.
Ale tych listow nie ma . Moze byly tylko korespondencja.
W spisach zamieszczonych w tej ksiazce nie ma miejsca budowy tylko rok wejscia do sluzby, str 233-254.
Jest tez na str. 250 Storker ex Regnier
Nie ma niestety rejestru.
avm
PS. Mam gdzies troche materialow od s.üp.Prof Jana Glete,a le poszukam kiedys indziej.
Informacje o tym zakupie są rówież na stronie 33 - tam występuje też Kristina.
Informacje o cenie tych okretów są dla mnie o tyle ciekawe, że można by je porównać z ceną jaką płacono w tym czasie za budowę nowych okretów i tą jaką zapłacono za kupinego w tym samym okresie Latającego Jelenia (Fliegende Hirsch).
pozdr
Informacje o cenie tych okretów są dla mnie o tyle ciekawe, że można by je porównać z ceną jaką płacono w tym czasie za budowę nowych okretów i tą jaką zapłacono za kupinego w tym samym okresie Latającego Jelenia (Fliegende Hirsch).
pozdr
Witam,
Czy wiadomo coś komuś o wydobyciu dział z wraku szwedzkiego okrętu Kristina, spalonego w 1628 roku na mieliźnie pod Helem (oprócz tych 19 sztuk zabranych przez Lanckorońskiego)? Ewentualnie o odkryciu jego wraku?
Oraz czy posiada ktoś może wymiary tego okrętu, spis dział w które był wyposażony, lub jakiekolwiek szczegóły wyposażenia (ponad to co jest w "Sveriges Sjokrig..."?
pozdr
Czy wiadomo coś komuś o wydobyciu dział z wraku szwedzkiego okrętu Kristina, spalonego w 1628 roku na mieliźnie pod Helem (oprócz tych 19 sztuk zabranych przez Lanckorońskiego)? Ewentualnie o odkryciu jego wraku?
Oraz czy posiada ktoś może wymiary tego okrętu, spis dział w które był wyposażony, lub jakiekolwiek szczegóły wyposażenia (ponad to co jest w "Sveriges Sjokrig..."?
pozdr
Witam,
Mam prośbę związaną z artykułem Solen jakiego nie znamy (M. Gurgul, MSiO 9/2010).
Na stronie 67 autor zamieścił zdjęcie dokumentu Arklirakningar 68:12, czyli plan uzbrojenia z 1625 roku. Na początku tego dokumentu jest wymienione uzbrojenie 8 okrętów: Solen, Manen [...] Storken (to samo autor przedstawił w tabeli), mnie jedna interesuje to co znajduje się poniżej, jednak nie mogę rozszyfrować co oznaczają zapisy dotyczące okrętów Kristina, Solen itd.
Czy któryś z kolegów zna może rozwiązanie tej zagadki?
Mam prośbę związaną z artykułem Solen jakiego nie znamy (M. Gurgul, MSiO 9/2010).
Na stronie 67 autor zamieścił zdjęcie dokumentu Arklirakningar 68:12, czyli plan uzbrojenia z 1625 roku. Na początku tego dokumentu jest wymienione uzbrojenie 8 okrętów: Solen, Manen [...] Storken (to samo autor przedstawił w tabeli), mnie jedna interesuje to co znajduje się poniżej, jednak nie mogę rozszyfrować co oznaczają zapisy dotyczące okrętów Kristina, Solen itd.
Czy któryś z kolegów zna może rozwiązanie tej zagadki?
Co to są i co znaczą trzy litery oddzielające jedną sekcją od drugiej - nie mam najmniejszego pojęcia.
Natomiast 4 linijki poniżej wyglądają dla mnie (mogę się mylić, daleko mi do pewności):
4 som Kristina
4 som Solen
4 som Enhörningen
4 som Pilekan (sic!)
czyli:
4 jak Kristina itd.Liczby by się nawet zgadzały poza "Pilikanem": 48 - 8 16 to faktycznie jak 4x 12 - 2 4.
Natomiast 4 linijki poniżej wyglądają dla mnie (mogę się mylić, daleko mi do pewności):
4 som Kristina
4 som Solen
4 som Enhörningen
4 som Pilekan (sic!)
czyli:
4 jak Kristina itd.Liczby by się nawet zgadzały poza "Pilikanem": 48 - 8 16 to faktycznie jak 4x 12 - 2 4.
to jest raczej:
+ som Kristina [...]
+ som Solen [...]
+ som Enhörningen [...]
+ som Pilekan [...]
Suma dział sie zgadza, tylko co to są za działa?
Tutaj faktycznie kluczem mogą być te tajemnicze 3 litery (i ich znaczenie, bo to może być przecież skrót), ale chyba potrzebna będzie tutaj pomoc kogoś obeznanego ze starymi rękopisami.
pozdr
+ som Kristina [...]
+ som Solen [...]
+ som Enhörningen [...]
+ som Pilekan [...]
Suma dział sie zgadza, tylko co to są za działa?
Tutaj faktycznie kluczem mogą być te tajemnicze 3 litery (i ich znaczenie, bo to może być przecież skrót), ale chyba potrzebna będzie tutaj pomoc kogoś obeznanego ze starymi rękopisami.
pozdr
Ten Twój "+" wygląda DOKŁADNIE jak "4" w kolumnach liczby dział, więc obstawiam, że jednak jest to 4.to jest raczej:
+ som Kristina [...]
+ som Solen [...]
+ som Enhörningen [...]
+ som Pilekan [...]
No i zobacz: dla Solena zaplanowano 12 - 2 4. "Cztery jak Solen" dałoby 48 - 8 16 i dokładnie tyle mamy. Dla Enhörningen zaplanowano 12 - 2 2, "cztery jak Enhörningen" dałoby 48 - 8 8 i dokładnie tyle jest. Wygląda to tak, jakby planowano mieć uzbrojenie dla jeszcze 4 okrętów takich jak Kristina, 4 takich jak Solen, 4 jak Enhörningen i 4 jak Pelikanen. Razem 16. A Gurgul pisał przecież: "Eskadrę zachodnią planowano w 1625 roku powiększyć do 24 okrętów poprzez zakup bądź budowę dodatkowych 16 jednostek, jednak z jakichś powodów, zapewne finansowych, plan ten nie doczekał się realizacji".
No to chyba wszystko jasne?
Re: Szwedzkie okręty epoki żagla
Wydaje mi się, że w tym temacie będzie najtrafniej zadać pytanie dotyczące dwóch dział prezentowanych w Muzeum Morskim w Gdańsku jako śrutownice z Solena
Typ dział chyba rzadko stosowany na okrętach, choć mogły być bardzo skuteczne do zwalczania załogi przeciwnika przed podejściem do abordarzu.
Jakie były ich wagomiary, ciężar i długości?
Czy istnieją informacje o zastosowaniu ich na innych okrętach?
W jakim okresie były stosowane?

Typ dział chyba rzadko stosowany na okrętach, choć mogły być bardzo skuteczne do zwalczania załogi przeciwnika przed podejściem do abordarzu.
Jakie były ich wagomiary, ciężar i długości?
Czy istnieją informacje o zastosowaniu ich na innych okrętach?
W jakim okresie były stosowane?
Re: Szwedzkie okręty epoki żagla
Odsyłam do artykułu Waldemara Gurgula "Solen jakiego nie znamy? Ultima ratio regum" w "Okrętach" nr 7/2011, jak również do wcześniejszych trzech artykułów tegoż autora w "Morzu, Statkach i Okrętach".
Działa szrotowe nie były wcale tak rzadko spotykane, większość okrętów szwedzkich w tym okresie miała na pokładzie 2-4 sztuki. Działa szrotowe były również na uzbrojeniu niektórych polskich okrętów w Wismarze.
Na Solenie w czasie bitwy pod Oliwą znajdowały się dwa działa szrotowe nominalnie 48-funtowe.
Działa szrotowe nie były wcale tak rzadko spotykane, większość okrętów szwedzkich w tym okresie miała na pokładzie 2-4 sztuki. Działa szrotowe były również na uzbrojeniu niektórych polskich okrętów w Wismarze.
Na Solenie w czasie bitwy pod Oliwą znajdowały się dwa działa szrotowe nominalnie 48-funtowe.