Okręty - Typy

Okręty Wojenne lat 1905-1945

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Post autor: pothkan »

Tyle że slupy bywały nie-eskortowcami. Np. Fleet Sweeping Sloops (szybkie trałowce-przerywacze zagród), Q-Ships czy Survey Sloops (okręty hydrograficzne, ale uzbrojone - takie jakby kanonierki kolonialne).
Awatar użytkownika
Halsey

Post autor: Halsey »

pothkan pisze:Bitterny - slupy, Campbell - niszczyciele eskortowe.
jareksk pisze:Sloop to typowo brytyjskie kreślenie. Moim zdaniem po prostu "eskortowiec".
ALF pisze:Zgadza się, ale słowo "eskortowiec" jest słowem bardzo pojemnym, bo oznacza zarówno małą korwetę jak i niszczyciel eskortowy (o kanonierkach nie wspominając ;) ).
No właśnie - zgoda, że "eskortowiec" załatwia sprawę, ale trochę na zasadzie wytrycha.

Co do Bitternów, a konkretnie słynnego Walkerowego Storka - zabijcie mnie, bo nie pamiętam gdzie, ale chodzi mi po głowie, że gdzieś widziałem określenie go kanonierką. Lecz armat w związku z tym wytaczał nie będę, bo może mi się coś miesza na starość. :-D
Natomiast co do Campbella (tego od U-606, amerykańskiego kutra Straży Przybrzeżnej, a nie tego brytyjskiego już czterofajkowca z Saint Nazaire) - jest określany kanonierką przez Pertka w Wielkich Dniach oraz w polskim wydaniu Hitlera wojny U-Bootów Blaira.
W starszej literaturze Walney i Hartland (te od nieudanego desantu w Oranie podczas Torcha) też są jako kanonierki.
Michał_86

Post autor: Michał_86 »

co to jest slup?
Awatar użytkownika
Glasisch
Kontakt:

Post autor: Glasisch »

Michał_86 pisze:co to jest slup?
Michale, google nie zabijają - http://pl.wikipedia.org/wiki/Slup

a tutaj dokładniej: http://pl.wikipedia.org/wiki/Slup_wojenny
1) Dies sind die Tage, von denen wir sagen sie gefallen uns nicht - D. Noll - Die Abenteuer des Werner Holt. 2) Wir sind dem Russen zu weit in den Rachen gefahren KL Buch, Kommandant von "T 30".
Awatar użytkownika
Maciej3

Post autor: Maciej3 »

Sloop. A to zalezy od fantazji nazywajacego. Np. Black Swamp (moglem pokrecic nazwe ) to byly eskortowce zbudowane tak zeby nie podpasc pod klase niszczyciel. Czyli stosunkowo duze okrety - wielkosci niszczyciela z uzbrojeniem podobnym do niszczyciela ( ale bez torped za to z silniejszym przeciw okretom podwodnym ) I od niszczyciela duzo wolniejsze.
Czasem sloopami nazywano tez mniejsze jednostki. Tu naprawde panuje balagan.
Ostatnio zmieniony 2010-09-15, 16:25 przez Maciej3, łącznie zmieniany 1 raz.
Historia jest najlepszą nauczycielką życia, bo
Jeszcze nigdy, nikogo, niczego nie nauczyła.
witte

Post autor: witte »

Zasadniczo - aby pomieszac jed=szcze bardziej- to Campbell, ten od U-606, był kutrem. wiekszym od niszczyciela ale mimo to kutrem ...US Coast Guardu.
...nie dostaje pieniędzy za bycie zdenerwowanym...
Awatar użytkownika
Halsey

A i owszem. Ale tłumacze Blaira zrobili z niego kanonierkę. Czemu? Nie wiem. Ale rad bym się dowiedział. Dlatego z tym wyjechałem.
A propos - nie miałem zwidów. Właśnie wyszperałem, gdzie HMS Stork robił za kanonierkę - w tymże samym polskim wydaniu Blaira.
Shinano

Post autor: Shinano »

jareksk pisze:Sloop to typowo brytyjskie kreślenie. Moim zdaniem po prostu "eskortowiec".
Ale bywały "eskortowce", według klasyfikacji taktycznej, należące do różnych klas: pancerniki (eskorta przed podobnymi/ mniejszymi okrętami artyleryjskimi), krążowniki, niszczyciele ( i to według im stawianych zadań były eskortowce)- jak rozumiem ten temat, dzielimy okręty na klasy, a nie według stawianych im zadań... :wink:
Duże koty zjadam na przystawkę.
Awatar użytkownika
Halsey

Maciej3 pisze:Black Swamp (moglem pokrecic nazwe )
Odrobinę - powinno być Black Swan, znaczy Czarny Łabędź. Trochę ładniej niż Czarne Bagno alias Grzęzawisko. :wink:
Awatar użytkownika
Maciej3

Racja. Bagno tez mi się wydawało mało poetyckie. Ale jak ktoś z rozbrajającą szczerością nazywa niszczyciel "Decoy", to czemu jednostce o takiej niepozornej posturze nie nadać nazwy bagiennej?
Ale dzięki za poprawkę. W komórce słabo mi się sprawdza dane, więc bazuję wyłącznie na pamięci a ta jak wiadomo jest zawodna.
Wlad

Post autor: Wlad »

Sloop. A to zalezy od fantazji nazywajacego. Np. Black Swamp (moglem pokrecic nazwe ) to byly eskortowce zbudowane tak zeby nie podpasc pod klase niszczyciel. Czyli stosunkowo duze okrety - wielkosci niszczyciela z uzbrojeniem podobnym do niszczyciela ( ale bez torped za to z silniejszym przeciw okretom podwodnym ) I od niszczyciela duzo wolniejsze.
Czasem sloopami nazywano tez mniejsze jednostki. Tu naprawde panuje balagan.
Swego czasu Brytyjczycy sloopem nazwali nawet kawałek skały wystający z wody kolo Martyniki. :o Był to słynny HMS Diamond Rock. :D choć co prawda dużo wcześniej niż ramy czasowe tego tematu.
Michał_86

Post autor: Michał_86 »

Mógłby ktoś coś napisać o krążownikach torpedowych?

EDYCJA

Spotkałem się że korwety z II połowy XIX wieku są nazywane nieopancerzonymi krążownikami a... slupy nazywano korwetami...
Awatar użytkownika
Maciej3

Michał_86 pisze:Mógłby ktoś coś napisać o krążownikach torpedowych?
Widzę, że jakoś nikt się nie pali, więc może ja.
Nie wiem czy formalnie taka klasa w ogóle powstała, ale na ja bym powiedział, że krążowniki torpedowe to krążowniki których główną bronią miały być torpedy. Chodzi o to, że główną, bo nawet całkiem silne uzbrojenie torpedowe na ciężkich krążownikach Japońskich czy na Enterprise to była jednak broń pomocnicza, no prawie równorzędna ( Japonia ).
Okręty rozważane tu i tam, ale miała je chyba tylko Japonia i to przebudowane ze starych krążowników artyleryjskich – czyli Kitikami i Oi, po przezbrojeniu miały 40 wt.

Jako ciekawostkę można dodać, że w USA i Carskiej Rosji rozważano nawet pancerniki torpedowe. Rosyjski miał mieć nawet 84 podwodne wyrzutnie torped kalibru 450 mm
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Post autor: pothkan »

Ja bym na krążowniki torpedowe spojrzał poprzez pryzmat kontrtorpedowców - które to (a za nimi niszczyciele) częściowo wywodzą się właśnie od tej klasy, a częściowo wyewoluowały z dużych torpedowców.

Obrazek

Do tego drzewka trzeba by zresztą jeszcze gdzieś dodać kanonierki torpedowe - bo i takie coś istniało.
Marek T

Post autor: Marek T »

A co powiecie o krążownikach eskortowych? Znalazłem coś takiego (bez wytłumaczenia o co chodzi) w wydanej w latach 1970tych paraencyklopedii "Okrętownictwo i żegluga" (o ile dobrze pamiętam tytuł).

A jeszcze namieszam przy eskortowcach, bo to bardzo pojemna klasa.
W ZSRR okręty tej wielkości i o zbliżonym uzbrojeniu nazywano storozhevoj korabl', co w Polsce tłumaczono jako dozorowiec. Nie można tego automatycznie zakwalifikować jako "eskortowiec", gdyż to pojęcie występowało w VMF równolegle - przy okazji przejętych w ramach Lend-Leasu okrętów typu "Tacoma", które otrzymały oznaczenie EK (eskortnyj korabl'.
Marek T

Post autor: Marek T »

pothkan pisze:... Do tego drzewka trzeba by zresztą jeszcze gdzieś dodać kanonierki torpedowe - bo i takie coś istniało.
I jeszcze tratwy torpedowe. Też istniały.
ODPOWIEDZ