Ostatni okręt...
Ostatni okręt...
Witam
Czy jest ktoś w stanie napisać kiedy i jaka marynarka wojenna wycofała z służby ostatni okręt z rodzajów okrętów pancernych/fregat pancernych?
Żeby uniknąć niedomówień chodzi mi o okręty budowane pomiędzy HMS Warrior (1861) a pierwszym przed-drednotem.
Czy jest ktoś w stanie napisać kiedy i jaka marynarka wojenna wycofała z służby ostatni okręt z rodzajów okrętów pancernych/fregat pancernych?
Żeby uniknąć niedomówień chodzi mi o okręty budowane pomiędzy HMS Warrior (1861) a pierwszym przed-drednotem.
- pothkan
- Kontakt:
Myślę tutaj o okrętach (tzn. z napędem i uzbrojeniem), nie "wydmuszkach". Ale niekoniecznie w linii - starsze jednostki często "dożywały" jako np. szkolne. Trzeba by prześledzić losy wszystkich jednostek z tej klasy, łącznie z ewentualnymi "afterlife" (np. po odsprzedaniu na jakieś Haiti itd., bo i takie epizody się zdarzały). A tego byłoby sporo, trzeba by zacząć choćby od "niebieskiego Conwaysa". No, ale może ktoś już poszukiwał odpowiedzi na twoje pytanie, i się tu przyłączy? W końcu są tutaj lepsi ode mnie.
Poza tym obawiam się, że możemy się łatwo wpakować na jakieś rafy pośredniości - pomiędzy fregatami pancernymi a np. krążowniki pancernopokładowymi różnice bywały płynne, i jak wszędzie - zdarzały się swoiste hybrydy. Raczej nie było takiego przełomu, jak wcześniej Warrior czy później Dreadnought.
Poza tym obawiam się, że możemy się łatwo wpakować na jakieś rafy pośredniości - pomiędzy fregatami pancernymi a np. krążowniki pancernopokładowymi różnice bywały płynne, i jak wszędzie - zdarzały się swoiste hybrydy. Raczej nie było takiego przełomu, jak wcześniej Warrior czy później Dreadnought.
Re: Ostatni okręt...
Prusy/NiemcyMichał_86 pisze:Witam
Arminius (1864), 1901 skreślony z listy floty, 1902 złomowany
König Wilhelm (1868), skreślony z listy floty 04.01.1921 i zlomowany
Kronprinz (1867), 1901 skreślony z listy floty, 1902-1918 okręt szkolny maszynistów, 1921 złomowany.
Friedrich Carl (1867), 1895 jednostka szkolna broni torpedowej, 1902--> "Neptun", 1905 skreślony z listy flot, 1906 złomowany.
to tylko są przykłady pierwsze z brzegu dot. tej floty. W sprawie innych flot nie wypowiadam się.
1) Dies sind die Tage, von denen wir sagen sie gefallen uns nicht - D. Noll - Die Abenteuer des Werner Holt. 2) Wir sind dem Russen zu weit in den Rachen gefahren KL Buch, Kommandant von "T 30".
- pothkan
- Kontakt:
Re: Ostatni okręt...
Akurat flota niemiecka należała do nowocześniejszych, więc wszelkie modernizacje przeprowadzali jako jedni z pierwszych. "Ostatnich rodzynków" należałoby raczej szukać wśród flot średnich (np. w Ameryce Pd.) lub "second-handów".Glasisch pisze:to tylko są przykłady pierwsze z brzegu dot. tej floty. W sprawie innych flot nie wypowiadam się.