Mam pytanie do znawców kodu sygnałowego: Jak wyglądał taki sygnał?
Bitwa pod Cap Haitien - 14 września 1868
- Kazimierz Zygadło
Bitwa pod Cap Haitien - 14 września 1868
W początkowej fazie wspomnianej w temacie bitwy na parowcu rebeliantów Republique (ex USS Florida) podobno wywieszono sygnał "Merde!" (znający fancuski wiedzą o co chodzi
)
"They say hard work never hurt anybody, but I figure why take the chance" - Ronald Reagan
- Kazimierz Zygadło
Był jeszcze sygnał Tegetthoffa pod Lissą (Vis) - Sieg muss bei Lissa werden, ale nie zdążono go wywiesić w całości, bo już padły pierwsze strzały.
1) Dies sind die Tage, von denen wir sagen sie gefallen uns nicht - D. Noll - Die Abenteuer des Werner Holt. 2) Wir sind dem Russen zu weit in den Rachen gefahren KL Buch, Kommandant von "T 30".
- Kazimierz Zygadło
niestety tego nie wiem, radzę się zwrócić z tym pytaniem do nm. Forum-Marinearchiv, jest tam trochę Austriaków lub bezpośrednio do dr Zvonimira Freivogela - niemiecki, chorwacki, włoski i angielski (obecnie na urlopie), chyba, że tutaj się ktoś znajdzie, ale to by się chyba już dawno zgłosił?
1) Dies sind die Tage, von denen wir sagen sie gefallen uns nicht - D. Noll - Die Abenteuer des Werner Holt. 2) Wir sind dem Russen zu weit in den Rachen gefahren KL Buch, Kommandant von "T 30".