Bitwa pod Cap Haitien - 14 września 1868

Okręty Wojenne do 1905 roku

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
Kazimierz Zygadło

Bitwa pod Cap Haitien - 14 września 1868

Post autor: Kazimierz Zygadło »

W początkowej fazie wspomnianej w temacie bitwy na parowcu rebeliantów Republique (ex USS Florida) podobno wywieszono sygnał "Merde!" (znający fancuski wiedzą o co chodzi ;))
Mam pytanie do znawców kodu sygnałowego: Jak wyglądał taki sygnał?
"They say hard work never hurt anybody, but I figure why take the chance" - Ronald Reagan
Colonel
Kontakt:

Post autor: Colonel »

M
E
R
D
II zastępcza
???
Awatar użytkownika
Kazimierz Zygadło

Patrząc na flagi sygnałowe na HMS Victory pod Trafalgarem i japońskim pancerniku Mikasa pod Cuszimą nie jestem pewien, czy sygnał pod Cap Haitien był zwyczajnie przeliterowany, ale możliwe, że się mylę.
"They say hard work never hurt anybody, but I figure why take the chance" - Ronald Reagan
Awatar użytkownika
Glasisch
Kontakt:

Post autor: Glasisch »

Był jeszcze sygnał Tegetthoffa pod Lissą (Vis) - Sieg muss bei Lissa werden, ale nie zdążono go wywiesić w całości, bo już padły pierwsze strzały.
1) Dies sind die Tage, von denen wir sagen sie gefallen uns nicht - D. Noll - Die Abenteuer des Werner Holt. 2) Wir sind dem Russen zu weit in den Rachen gefahren KL Buch, Kommandant von "T 30".
Awatar użytkownika
Kazimierz Zygadło

Racja, calkiem zapomniałem o sygnale Tegetthoffa. Tak przy okazji, jak on wyglądał (chodzi mi o flagi i sposób ich wywieszenia)?
Awatar użytkownika
Glasisch
Kontakt:

Post autor: Glasisch »

niestety tego nie wiem, radzę się zwrócić z tym pytaniem do nm. Forum-Marinearchiv, jest tam trochę Austriaków lub bezpośrednio do dr Zvonimira Freivogela - niemiecki, chorwacki, włoski i angielski (obecnie na urlopie), chyba, że tutaj się ktoś znajdzie, ale to by się chyba już dawno zgłosił?
1) Dies sind die Tage, von denen wir sagen sie gefallen uns nicht - D. Noll - Die Abenteuer des Werner Holt. 2) Wir sind dem Russen zu weit in den Rachen gefahren KL Buch, Kommandant von "T 30".
ODPOWIEDZ