Szukam po sieci informacji ile torped zabierały niemieckie op typu IX w zależności od wersji oraz w jakim miejscu i w jakich ilościach były one na okręcie składowane. Do tej pory większość źródeł twierdzi, że wersje IX/IXB/IXC zabierały po 22 torpedy zaś wersja IXD2 aż 24 torpedy. Problem jest jednak w ich rozmieszczeniu na okręcie. Na razie wydaje mi się że były one ulokowane tak:
IX/IXA/IXB/IXC:
- 6 w wyrzutniach torpedowych (4 dziób + 2 rufa)
- 4 w dziobowym przedziale torpedowym
- 2 w rufowym przedziale torpedowym/maszynowni
- 10 w kontenerach na górnym pokładzie (6 dziób + 4 rufa)
IXD2:
- 6 w wyrzutniach torpedowych (4 dziób + 2 rufa)
- 6 w dziobowym przedziale torpedowym
- 2 w rufowym przedziale torpedowym/maszynowni
- 10 w kontenerach na górnym pokładzie (6 dziób + 4 rufa)
Nie jestem jednak tego rozmieszczenia pewien bo możliwe są inne konfiguracje (ilość kontenerów pokładowych mogła wynosić 8 lub 12 a pojemność przedziału dziobowego w IX/IXB/IXC także 6 torped).
Ponadto czytając raporty z alianckich przesłuchać członków załóg U-bootów można tam znaleźć informacje, że wariant IXC mógł zabrać 23 torpedy a wariant IXD2 aż 27!
Inna sprawa to fakt, że często kontenery na górnym pokładzie tych U-bootów były demontowane oraz, że BdU nakazywano pod koniec wojny zabierać U-bootom mniej torped niż wynosiła ich maksymalna ładowność - ale te fakty mogę pominąć po chodzi mi tylko o ładowność teoretyczną.