Wracając do naszego wkładu w dążeniu do budowania doskonałych, wybitnych jednostek to mam nadzieję że nie jestem osamotniony w poczuciu dumy z naszych osiągnięć w XX-leciu międzywojennym.
Aby nie pisać tylko o polskich okrętach, chcę wspomnieć np. oduńskich traławcach typu Soloven. Wchodziły do służby od 39 do 43 roku. Bardzo zgrabne okręciki o zrównoważonej charakterystyce i b. dobrej dzielności morskiej (nasuwa się porównanie z naszymi ptaszkami). Nie pamiętam gdzie i kiedy czytałem o tym że Niemcy planowali wykorzystać projekt kadłuba do budowy Uj -otów.
OP typu Havmanden fakt że powstały pod dużym wpływem myśli niemieckiej (Germaniawerft) ale przez fakt budowania ich przez stocznie duńskie dobrze świadczy to o poziomie projektowania i budowania. (o ich wartości bojowej nic nie wiem bo sobie raczej nie powojowały ale to też zgrabne okręciki)
POW Typu Vainamoinen
Kapitalne okręciki o wcale pokaźnym potencjale bojowym - cel nr 1 dla Floty Bałtyckiej - b. dobrze rozmieszczona art plot, dobre działa art głównej (a tak na marginesie to czy przypadkiem Szwedzi nie proponowali nam baterii kal 254 na Hel ? woleliśmy cięższe Ansaldo??)
Szwedzi projektowali zbudowanie okrętów o podobnym układzie i wyglądzie (projekt Viking?)
Jugosłowiańskie N typu Beograd
Celowo nie wymieniłem tu Dubrownika i projektowanego Split-a, gdyż przy całym ich uroku co raczej wszyscy podkreślają, w boju nie byłoby już tak pięknie (mała szybkostrzelność 140 -ek Skody, spora cyrkulacja i w ogóle duży cel)
Natomiast Beogrady (trochę zapomniane i niedocenione przez schiploverów) to świetnie wyważone o dużym potencjale bojowym okręty (mimo konotacji francusko-brytyjskich nie mające odpowiedników w obydwu flotach)
Kalevy (est. OP)
mimo tego że w czasie wojny nie były (przepraszam, właściwie nie był Lembit) już młody to sam projekt jak i konstrukcja okazały się świetne. (mam tu pewien sęczek
O holenderskich okrętach można powiedzieć dużo dobrego. Dobre SM, N (fakt że to wersja bryt A-I), OP (Orła uwielbiam mimo że to jak na Bałtyk olbrzym (jak na tamte czasy

itd Proszę podpowiedzcie inne przykłady