Co to za kotły "dwustronne"?Пять котельных отделений должны были разделить так, чтобы вместо двух котлов по мере необходимости стояли рядом друг с другом четыре, а всего предполагалось иметь в наличии 8 двухсторонних нефтяных котлов и 24 односторонних угольных котла типа Шульце-Торникрофта (немецкий военно-морской тип). Таким образом, 4 котельных отделениях имелось в общей сложности 32 котла, что было значительно больше, чем на кораблях предыдущих проектов.
Kotłownie na Mackensen
-
Kotłownie na Mackensen
Witam. Nie mogę sobie poradzić ze zrozumieniem poniższego tekstu, czy znajdzie się dobra dusza która jakoś to przełoży?
O kotłach dwustronnych masz dwa wątki niżej, czyli tu
http://fow.aplus.pl/forum/viewtopic.php?t=6037
Tekstu nie podejmuję się przetłumaczyć. Sorry.
http://fow.aplus.pl/forum/viewtopic.php?t=6037
Tekstu nie podejmuję się przetłumaczyć. Sorry.
Historia jest najlepszą nauczycielką życia, bo
Jeszcze nigdy, nikogo, niczego nie nauczyła.
Jeszcze nigdy, nikogo, niczego nie nauczyła.
Re: Kotłownie na Mackensen
Słowa poszczególne znam, ale sens ogólny jakoś mi umyka. Może ktoś rosyjskojęzyczny pomoże. Na razie wyszło mi coś takiego:jogi balboa pisze:Пять котельных отделений должны были разделить так, чтобы вместо двух котлов по мере необходимости стояли рядом друг с другом четыре, а всего предполагалось иметь в наличии 8 двухсторонних нефтяных котлов и 24 односторонних угольных котла типа Шульце-Торникрофта (немецкий военно-морской тип). Таким образом, 4 котельных отделениях имелось в общей сложности 32 котла, что было значительно больше, чем на кораблях предыдущих проектов.
Pięć przedziałów kotłowych należało podzielić tak, aby zamiast dwóch kotłów w miarę potrzeby stały obok siebie cztery, a w sumie zamierzano mieć na stanie 8 dwustronnych kotłów opalanych olejem i 24 jednostronnych węglowych kotłów typu Schulz-Thornycroft. W ten sposób w 4 przedziałach kotłowych znajdowało się łącznie 32 kotły – znacznie więcej, niż na okrętach wcześniejszych projektów.
Dla porządku: neftjannyje kotły przetłumaczyłem jako opalane olejem. Mam nadzieję, że o to chodzi.
-