Kłamstwo historyczne
Moderator: nicpon
Kłamstwo historyczne
Ciekawym jest to , że 9 maja obchodzi się zakończenie 2WS skoro na Pacyfiku walki toczono jeszcze w sierpniu a ostatnie państwo Osi kapitulacje podpisało dopiero 2 września .
- pothkan
- Kontakt:
Czepiasz się. Jesteśmy w Europie, stąd spojrzenie europocentryczne.
8/9 maja obchodzi się Dzień Zwycięstwa (dawniej gdzieniegdzie dodawano "nad faszyzmem"). W UK jest to po prostu Victory Day.
Amerykanie rozróżniają tzw. V-E Day (zwycięstwo w Europie) oraz V-J Day (w Azji, nad Japonią), ale nie obchodzą na taką skalę jak w Europie.
Dla Rosjan (a na nich dziś się skupiała uwaga) natomiast 9 maja jest wyłącznym Dniem Zwycięstwa. Krótki konflikt z Japonią w sierpniu 1945 r. nie był przecież kontynuacją wojny z III Rzeszą, bo oddzielały go trzy miesiące.
Zresztą z polskiego puntu widzenia zakończenie wojny na Pacyfiku też nie miało większego znaczenia - przecież polskie wojsko tam nie walczyło. Dla Japonii polska deklaracja wojny miała znaczenie niewiele większe, niż Kuby przeciwko III Rzeszy (albo i mniejsze, bo Kubańczycy bądź co bądź jeden u-boot zatopili).
8/9 maja obchodzi się Dzień Zwycięstwa (dawniej gdzieniegdzie dodawano "nad faszyzmem"). W UK jest to po prostu Victory Day.
Amerykanie rozróżniają tzw. V-E Day (zwycięstwo w Europie) oraz V-J Day (w Azji, nad Japonią), ale nie obchodzą na taką skalę jak w Europie.
Dla Rosjan (a na nich dziś się skupiała uwaga) natomiast 9 maja jest wyłącznym Dniem Zwycięstwa. Krótki konflikt z Japonią w sierpniu 1945 r. nie był przecież kontynuacją wojny z III Rzeszą, bo oddzielały go trzy miesiące.
Zresztą z polskiego puntu widzenia zakończenie wojny na Pacyfiku też nie miało większego znaczenia - przecież polskie wojsko tam nie walczyło. Dla Japonii polska deklaracja wojny miała znaczenie niewiele większe, niż Kuby przeciwko III Rzeszy (albo i mniejsze, bo Kubańczycy bądź co bądź jeden u-boot zatopili).
Walczylo duzo zolnierzy polskiego pochodzenia.pothkan pisze: Zresztą z polskiego puntu widzenia zakończenie wojny na Pacyfiku też nie miało większego znaczenia - przecież polskie wojsko tam nie walczyło. Dla Japonii polska deklaracja wojny miała znaczenie niewiele większe, niż Kuby przeciwko III Rzeszy (albo i mniejsze, bo Kubańczycy bądź co bądź jeden u-boot zatopili).
Mysle ze dla nich bylo to wazne.
- de Villars
- Kontakt:
To wytocz proces TVN... Ludzie to nie mają problemów..orkan115 pisze:Do szkoły chodził i wie . Tylko nie wszyscy dodają "w Europie".Nawet teraz na pasku w TV24 !
Si vis pacem, para bellum
http://springsharp.blogspot.com/
http://springsharp.blogspot.com/
Zakończenie wojny
Jak się już czepiamy to do końca
Przecież ostatnią niemiecką jednostką uzbrojoną, która się poddała była załoga stacji meteorologicznej na Spitzbergenie a zrobiła to kilka dni po Japończykach
Że nie wspomnę o tym Japończyku, który wyszedł z dżungli filipińskiej wiele lat po wojnie

Przecież ostatnią niemiecką jednostką uzbrojoną, która się poddała była załoga stacji meteorologicznej na Spitzbergenie a zrobiła to kilka dni po Japończykach

Że nie wspomnę o tym Japończyku, który wyszedł z dżungli filipińskiej wiele lat po wojnie

Jakby jeszcze dorzucić, że Anglicy obchodzą dzień pamięci w rocznicę zakończenia I wojny, to można by uznać, że celowo o II zapomnieli...
Pod względem liczby ofiar I wojna była boleśniejsza dla Anglików i dla Francuzów...
Każdy patrzy ze swojego punktu widzenia. Dla Rosjan II wojna zaczęła się 22.06.1941 r. A Chińczycy bili się od 1937 r....
Pod względem liczby ofiar I wojna była boleśniejsza dla Anglików i dla Francuzów...
Każdy patrzy ze swojego punktu widzenia. Dla Rosjan II wojna zaczęła się 22.06.1941 r. A Chińczycy bili się od 1937 r....
Muszę przyznać ,że temat miał być intrygujący .
Paktów nie podpisuja pojedyńczy żołnierze lub niezdyscyplinowane oddziały ,tylko przedstawiciele "narodu" .
Pozwoliłem sobie dzisiaj na zrobienie małego badania statystycznego .
Trzydziestu osobom zadałem pytanie :
Kiedy zakończyła sie 2WŚ / podaj miesiąc i rok /
Padłem na cyce :wynik :
Wrzessień - 10 osób
Maj - 16 osób
Nie wiem - reszta .
Wiekowo było 20 do 50 lat , im młodszy człowiek tym mniej wiedzy !
Jedna osoba zaznaczyła , że między Rosja a Japonią do dzis nie został zawarty żaden traktat /kapitulacja/,chodzi o Kuryle i Sachalin i mimo ,że nie sa prowadzone działania wojenne ,to te dwa państwa /drugowojenni przeciwnicy / formalnie są w stanie wojny .
Czy 2WŚ sie skończła ?
Paktów nie podpisuja pojedyńczy żołnierze lub niezdyscyplinowane oddziały ,tylko przedstawiciele "narodu" .
Pozwoliłem sobie dzisiaj na zrobienie małego badania statystycznego .
Trzydziestu osobom zadałem pytanie :
Kiedy zakończyła sie 2WŚ / podaj miesiąc i rok /
Padłem na cyce :wynik :
Wrzessień - 10 osób
Maj - 16 osób
Nie wiem - reszta .
Wiekowo było 20 do 50 lat , im młodszy człowiek tym mniej wiedzy !
Jedna osoba zaznaczyła , że między Rosja a Japonią do dzis nie został zawarty żaden traktat /kapitulacja/,chodzi o Kuryle i Sachalin i mimo ,że nie sa prowadzone działania wojenne ,to te dwa państwa /drugowojenni przeciwnicy / formalnie są w stanie wojny .
Czy 2WŚ sie skończła ?
Nie wiem ale chyba w I WS Londyn ani Cardiff nie ucierpialymiller pisze:Jakby jeszcze dorzucić, że Anglicy obchodzą dzień pamięci w rocznicę zakończenia I wojny, to można by uznać, że celowo o II zapomnieli...
Po I WS UK zdobyl nowe koonie, po II WS stracil.mocarstwowosc.
Przypominam tez naszego zmarlego kolege Prof: Wieczrkiewioczy , ze w przyszlosci bedzie sie mowilo o jednej wojnie (I+II) bo II byla wynikiem drugiej,