Zapytanie o detale polskich monitorów rzecznych

Wszelkie tematy związane z PMW

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
ssebitro

Zapytanie o detale polskich monitorów rzecznych

Post autor: ssebitro »

Mam w ręku "Morze Statki i Okręty", nr 7-8 2008 , niestety nie mam jak wstawić zdjeć z tego pisma .
Na stronie 45, jest zdjecie podpisane "Monitor Horodyszcze w trakcie remontu w porcie rzecznym w modlinie, 1925 r." Strona 47, zdjecie podpisane "Uroczystość poświecenia monitorów OORP Kraków i Wilno w Warsztatach Wodnych Fabryki Zieleniewskiego w Krakowie, Lipiec 1926 r."

Główne wieże mają "coś" przyczepione do boków i okryte , czymś wygladajacym, na brezent ? Wie może ktoś , co to jest ???

PS. Druga fotka , podpisana na lipiec 1926, ale wszyscy są w płaszczach i wiekszość ma na rękach rękawiczki ??? Czy ta data jest prawdziwa ???

Jeszcze jedno, strona 45 , zdjęcie podpisane "Monitory zacumowane w Gdyni. Na pierwszym planie Horodyszcze". Na zdjeciu wyglada , jakby nadbudówki były w ciemniejszym kolorze niż burty ? Może to tylko złudzenie, gra światła ? Będe wdzięczny, za Wasze analizy.

Pozdrawiam
Seba
Awatar użytkownika
ssebitro

Marek T

Re: Zapytanie o detale polskich monitorów rzecznych

Post autor: Marek T »

ssebitro pisze:Mam w ręku "Morze Statki i Okręty", nr 7-8 2008 , niestety nie mam jak wstawić zdjeć z tego pisma .
Na stronie 45, jest zdjecie podpisane "Monitor Horodyszcze w trakcie remontu w porcie rzecznym w modlinie, 1925 r." Strona 47, zdjecie podpisane "Uroczystość poświecenia monitorów OORP Kraków i Wilno w Warsztatach Wodnych Fabryki Zieleniewskiego w Krakowie, Lipiec 1926 r."

Główne wieże mają "coś" przyczepione do boków i okryte , czymś wygladajacym, na brezent ? Wie może ktoś , co to jest ???

PS. Druga fotka , podpisana na lipiec 1926, ale wszyscy są w płaszczach i wiekszość ma na rękach rękawiczki ??? Czy ta data jest prawdziwa ???

Jeszcze jedno, strona 45 , zdjęcie podpisane "Monitory zacumowane w Gdyni. Na pierwszym planie Horodyszcze". Na zdjeciu wyglada , jakby nadbudówki były w ciemniejszym kolorze niż burty ? Może to tylko złudzenie, gra światła ? Będe wdzięczny, za Wasze analizy.

Pozdrawiam
Seba
Zdjęcie faktycznie jest jakieś podejrzane.
1. Przed monitorami stoi dworzec rzeczny, a przed nim dwa dość duże holowniki. Czy takie mogły się znaleźć w Krakowie?
2. Rzeka jest dość szeroka - czy tak jest w Krakowie? Mam fotkę (z gazety) z dnia przekazania monitorów przez stocznie do PMW i wszystko wygląda zupełnie inaczej.
Obrazek

To "coś" z brezentem na wieżach, to stanowisko sterowe, faktycznie osłonięte brezentem.
http://www.rzeczna2004.republika.pl/krakow.html
Stanowisko tworzyło jakby oś wieży i pozostawało nieruchome mimo obrotu wieży.
1) pytanie o wieże ...
O co dokładnie chodzi?
Fotki przedstawiają monitory dwóch typów, krakowskie i gdańskie.
2) pytanie o kolory ...
Według mnie - najprawdopodobniej szare.
Awatar użytkownika
ssebitro

Udało mi się bliżej określić o co chodzi ;

Fotka 1) Obrazek

Fotka 2) Obrazek

Mam nadziej że teraz będzie łatwiej

Pozdrawiam.

PS. proszę moderatora o usunięcie niepotrzebnych postów.

Eeee, niech sobie będą. Nie wadzą nikomu i nie zaciemniają sytuacji.
Pozdrawiam,
Marmik
Awatar użytkownika
Grzechu

Post autor: Grzechu »

Fragment pierwszego zdjęcia w dużo lepszej rozdzielczości, dodatkowo powiększony:
Obrazek
W pierwszym momencie, na podstawie fotki z NAC wziąłem to za... drewnianą ławkę ustawioną na pokładzie (może czas do okulisty?).

Jednak wydaje mi się, że jest to to samo, co na tym fragmencie innego zdjęcia:
Obrazek

Ale co to?
Strzelam, że pokrowce na flagi sygnałowe i inne, w większej ilości potrzebne do gali banderowej.
roberts

Post autor: roberts »

Kilka zdjęć z Pińska znalazłem na innym, skądinąd ciekawym forum:

http://www.skyscrapercity.com/showthrea ... 9&page=210

http://www.skyscrapercity.com/showthrea ... 9&page=211

Są też monitory.
ODPOWIEDZ