W sumie też miałem ochotę tę fotkę pokolorować, tylko za dużo elementów ruchomych i tu widać, że wody zbyt rozbełtanej nie idzie skutecznie przybarwić.
Co najmniej do połowy lat siedemdziesiatych "Morze" było koloryzowane. Zdjęcie szło do drukarni czarno-białe, a do tego opis - np.: kadłub szary, nadbudówka biała, komin żółty, znak czerwono-biały, woda niebieska.
Widziałem takie czarno-białe fotki (znane mi jako kolorowe okładki) właśnie z lat 1970tych, z tego typu opisami.
A tak na serio - nie jestem ekspertem w technologii druku, więc oczywiście mogę się mylić. Ale jeżeli widzę fotkę czarno-białą z opisem kolorów, a jednocześnie znam ją z okładki w kolorze, to wnioski nasuwają się same.
Jako ze jestem nowym użytkownikiem tego forum to na dzień dobry chciałbym zaprezentować fotkę ORP Kraków(823) i ORP Grunwald(811).Niestety fotka nie jest najlepszej jakości.
Czy to jest Hel (raczej nie) albo Gdynia (może?) po kapitulacji w 1939 roku??
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Czy w tle nie stoją jakieś Vbooty przebudowane z trawlerów? Myslę, że takich nie było na początku wojny.
Poza tym, jakoś mi to nie wygląda na Gdynie. Ciekawe, co to za budynek w dalekim tle - dość charakterystyczny.