Cześc,
w imieniu znajomego, który uzupełnia kronike rodzinną zwracam się do Koleżeństwa z takim pytaniem. Chodzi o tender torpedowy "Admiral Hering", a konkretnie o wszelkie informacje i zdjęcie tej jednostki, która po wojnie przewoziła repatriantów i to w obie strony między Lubeką a Szczecinem i wracała z Niemcami z Czaplinka (Tempelburg). Rejsy rozpoczęły się na początku roku 1946, a ta konkretna osoba była na jego pokładzie pod koniec kwietnia.
Wdzięczny za wszelkie informacje
Michał
Torpedoklarmachschiff "Admiral Hering"
Torpedoklarmachschiff "Admiral Hering"
1) Dies sind die Tage, von denen wir sagen sie gefallen uns nicht - D. Noll - Die Abenteuer des Werner Holt. 2) Wir sind dem Russen zu weit in den Rachen gefahren KL Buch, Kommandant von "T 30".
Cześc Pothkanie,
bardzo Tobie dziękuje, że o tej porze jeszcze włączałeś skaner!
co do AvM - to coś przekręcił, bo
tego "Grönera" akuratnie mam., jak kilka innych, więc mam go niekompletnego, bo p. Breyer nie zdążył już przesłac swego czasu
Pozdrawiam
Michał
PS - ten "Hering" chyba wyszczególniony jest w Extra-Ausgabe Marine-Arsenala nr 4 o trofiejnych eks- niemieckich pod czerwoną banderą. Pisał Lemaczko, czuwał Breyer, a tłumaczył AvM. Bardzo mnie zdziwiło, że kuter torpedowy miał nagle nazwę, ale machnąłem ręką ...
bardzo Tobie dziękuje, że o tej porze jeszcze włączałeś skaner!
co do AvM - to coś przekręcił, bo
tego "Grönera" akuratnie mam., jak kilka innych, więc mam go niekompletnego, bo p. Breyer nie zdążył już przesłac swego czasu

Pozdrawiam
Michał
PS - ten "Hering" chyba wyszczególniony jest w Extra-Ausgabe Marine-Arsenala nr 4 o trofiejnych eks- niemieckich pod czerwoną banderą. Pisał Lemaczko, czuwał Breyer, a tłumaczył AvM. Bardzo mnie zdziwiło, że kuter torpedowy miał nagle nazwę, ale machnąłem ręką ...
1) Dies sind die Tage, von denen wir sagen sie gefallen uns nicht - D. Noll - Die Abenteuer des Werner Holt. 2) Wir sind dem Russen zu weit in den Rachen gefahren KL Buch, Kommandant von "T 30".
Cześc JB,
bardzo Tobie dziękuję, to się chłop ucieszy!
Pozdrawiam
Michał
PS - ksiązkę wypatrzyłem wczoraj dopiero

i pewnie ją zamówię u mojego bardzo dobrego znajomego z byłej NRD, a liczyc na nią mogę dopiero w sierpniu.
bardzo Tobie dziękuję, to się chłop ucieszy!
Pozdrawiam
Michał
PS - ksiązkę wypatrzyłem wczoraj dopiero

i pewnie ją zamówię u mojego bardzo dobrego znajomego z byłej NRD, a liczyc na nią mogę dopiero w sierpniu.