identyfikacja...

Wszelkie tematy związane z PMW

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Post autor: pothkan »

Onionsowi już pogratulowałem na Shipspotting, a tobie Polsteamie dziękuję niniejszym :wink: Swoją drogą, zdjęcie leży na SS już od ponad czterech miesięcy...

Ciekawe, jaki stan wewnętrzny okrętu.
Awatar użytkownika
polsteam
Kontakt:

Post autor: polsteam »

:)

...a wykonane zostało w kwietniu 2009 podczas wycieczki zorganizowanej grupy shiploverów brytyjskich do Polski...
Dziadek

Post autor: Dziadek »

Pothkan pisze:Ciekawe, jaki stan wewnętrzny okrętu.
Nic tam ciekawego nie ma. Jak już wcześniej napisał Wicher - to poligon ppoż.
Obrazek
Awatar użytkownika
polsteam
Kontakt:

Post autor: polsteam »

podwodzie oryginalne ?... chyba nie...
jefe de la maquina

Post autor: jefe de la maquina »

To na tym okręciku ćwiczylismu walkę z pożarami. Tak jak pisałem wcześniej został oddany do użytku chyba 1971 r. Maszynownia była wybebeszona tylko w środku była duża plaska wanna, do ktorej nalewano ropę i podpalano ją. Zadaniem kursantów było wejście do okrętu wypełnionego czarnym dymem i wygaszenie źródła pożaru.
Po każdym ćwiczeniu marynarze malowali okręcik bo się strasznie okopcił.
Jefe
Awatar użytkownika
Marmik

Post autor: Marmik »

pothkan pisze:Nadal się zastanawiam, jakim cudem nikt (?) go z nas dotąd nie zauważył?
A tam nie zauważył. Toć jak widać kilku tam ćwiczyło :P .
To co dla innych jest brzegiem morza, dla marynarza jest brzegiem lądu.
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Marmik pisze:
pothkan pisze:Nadal się zastanawiam, jakim cudem nikt (?) go z nas dotąd nie zauważył?
A tam nie zauważył. Toć jak widać kilku tam ćwiczyło :P .
Ujmę to inaczej: mamy okręt (wprawdzie wydmuszka, ale to lepiej niż wrak), którego początki sięgają II WŚ. Forum istnieje od ładnych kilku lat, i ani razu nawet o nim nie wspomniano?

Wiem, że to nie perełka na miarę "Samarytanki", "Władysławowa" czy "Batorego", ale na pewno okręt ów jest warty uwagi. A o dużo mniej ważnych mowa była tutaj.

Chyba że tylko ja jestem tym ignorantem, który dopiero teraz się dowiedział o istnieniu takiej jednostki? :o
Marek T

Post autor: Marek T »

Marmik pisze: ... kilku tam ćwiczyło :P .
To czemu nie doniosło, gdzie trzeba?
Marek T

Post autor: Marek T »

pothkan pisze:... na pewno okręt ów jest warty uwagi ...
Oj, pilnuj sie, bo jak Ci lotna bojówka IPN wparuje ...
Toż ten okręt to najgorszy stalinizm, serwilizm, symbol zniewolenia i co tam jeszcze chcesz ...
Powinno się go publicznie zdemontować - jak "Nataszę". A może nawet wychłostać i odprawić egzorcyzmy?
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Marek T pisze:Oj, pilnuj sie, bo jak Ci lotna bojówka IPN wparuje ...
Toż ten okręt to najgorszy stalinizm, serwilizm, symbol zniewolenia i co tam jeszcze chcesz ...
Powinno się go publicznie zdemontować - jak "Nataszę". A może nawet wychłostać i odprawić egzorcyzmy?
Akurat palenie i oblewanie to już ów okręcik przeszedł zapewne niejedno
:)
Awatar użytkownika
Marmik

No cóż, przez poligon ppoż przewinęły się tysiące jak nie dziesiątki tysięcy polskich marynarzy. Pewnie dlatego ci co byli to raczej nie spodziewali się, że może to być jednostka kompletnie nieznana, zaś z uwagi na totalne wybebeszenie kadłuba uznali że nie jest to nic ciekawego.
Sam byłem tam trzy razy, ale właziłem tylko dwa, bo jak się już to znało to wiało nudą. Coś jak z komorą OPA, choć tam dla odmiany występował swoisty paradoks tzn. niezależnie od tego czy ćwiczyli marynarze zasadniczej służby wojskowej, podoficerowie czy oficerowie zawodowi to zakres używanego słownictwa był całkowicie identyczny :D .

Co do tego typu "wycinek" istniejących jako elementy systemów treningowych to praktycznie każda flota ma coś takiego. Wieczorem do "współczesności" wrzucę Wam zdjęcie z ośrodka w Ferrolu.
Awatar użytkownika
Wicher

Post autor: Wicher »

Trochę zdjęć z wnętrza poligonu "KUR":
http://dzh.mw.mil.pl/index.php?akcja=ar ... =04&id=190
Za dzień, za dwa, za noc, za trzy choć nie dziś...
Za noc, za dzień doczekasz się, wstanie świt...
Awatar użytkownika
Marmik

Miałem dać do współczesności, ale temat raczej nierozwojowy więc dam tu jako element porównawczy. Otóż w olbrzymim kompleksie szkoleniowym w Ferrolu jest m.in. takiego:

Obrazek

A tak można się podsmażyć w jednym z pomieszczeń treningowych. Wszystko opalane gazem z nowoczesnym systemem sterowania. Dodam, że stałem bez żadnych zabezpieczeń, a prócz gorącego podmuch nie było żadnych innych atrakcji :wink: . No może te bajeczne płomienie nade mną.
Obrazek
ODPOWIEDZ