Oznakowanie statków szpitalnych

forum to dedykowane jest wszystkim jednostkom pływającym budowanym w celach cywilnych...

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
tender

Oznakowanie statków szpitalnych

Post autor: tender »

Mam pytania dotyczące tematu jak w tytule:
1.Jaki akt prawny regulował oznakowanie statków szpitalnych w czasie II w.ś. "Wujek Gugiel" uparcie odsyła :czytaj: do Konwencji Haskiej z 1904 r. gdzie stoi napisane, że jednostki szpitalne powinny mieć białe kadłuby i oznakowanie w postaci czerwonego pasa na nich. Tymczasem "qń jaki jest każdy widzi" - statki były oznakowane zielonym pasem na kadłubie.
2. W dostępnej mi ikonografii widać wyraźnie, że jednostki szpitalne państw wojujących miały na kadłubie zielony pas, przerywany, z reguły, dwoma lub trzema symbolami Czerwonego Krzyża. Jednostki niemieckie na kadłubie miały tylko zielony pas. Czy ktoś potrafi wyjaśnić mi tą odmienność?
Marek T

Post autor: Marek T »

W Wikipedii jest odniesienie do konwencji haskiej z 1907 r.

http://en.wikipedia.org/wiki/Hague_Conv ... on_of_1907 .
W tekście głównym pisze się jedynie, że okręty/statki szpitalne muszą mieć wyraźne oznaczenie wskazujące na ich funkcję
Sprecyzowane to zostało w http://avalon.law.yale.edu/20th_century/hague10.asp , gdzie podzielono jednostki szpitalne na 3 grupy:
a. okręty szpitalne (należące do marynarki wojennej),
b i c. statki szpitalne należące do organizacji nierządowych lub osób prywatnych (rozróżnienie wewnatrz tej grupy zależy od tego, czy należą do państw neutralnych, czy walczących).
Pierwsze - okręty szpitalne marynarki wojennej - mają mieć na białym kadłubie pasy zielone. Okręty drugiej grupy (nierządowe) mają mieć pas czerwony.

Wygląda na to, że czerwony krzyż malowany na pasie jest tylko dodatkiem, podkreślającym humanitarny charakter jednostki.

Ale ciekawym jest tutaj oznakowanie amerykańskich statków szpitalnych (np MERCY - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... -AH-19.jpg )- na białym kadłubie mają tylko czerwone krzyże (po dwa na burcie). Czyli albo wystarczy jednoznacznie oznaczyć jednostkę (pas nie jest obligatoryjny?), albo Amerykanie nie stosuja się do konwencji z 1907 r.
pd

Re: Oznakowanie statków szpitalnych

Post autor: pd »

tender pisze:Mam pytania dotyczące tematu jak w tytule:
1.Jaki akt prawny regulował oznakowanie statków szpitalnych w czasie II w.ś. "Wujek Gugiel" uparcie odsyła :czytaj: do Konwencji Haskiej z 1904 r. gdzie stoi napisane, że jednostki szpitalne powinny mieć białe kadłuby i oznakowanie w postaci czerwonego pasa na nich. Tymczasem "qń jaki jest każdy widzi" - statki były oznakowane zielonym pasem na kadłubie.
2. W dostępnej mi ikonografii widać wyraźnie, że jednostki szpitalne państw wojujących miały na kadłubie zielony pas, przerywany, z reguły, dwoma lub trzema symbolami Czerwonego Krzyża. Jednostki niemieckie na kadłubie miały tylko zielony pas. Czy ktoś potrafi wyjaśnić mi tą odmienność?
Oznakowanie pasami zielonym (statki szpitalne wojenne) albo czerwonym (organizacji humanitarnych) wprowadziły artykuły dodatkowe z 1868 (dodane do oryginalnej Konwencji Genewskiej z 1864) i było nadal stosowane mimo ujednolicenia uprawnień przez Konwencję Haską z 1907. Po wojnie oznakowanie zostało zmodyfikowane przez Konwencję Genewską II z 1949, art. 43 par. 1.

[edit] W 1937 zalecono dodatkowe oznakowanie dużymi czerwonymi krzyżami na burtach i pokładzie. Mimo iż nie zostało to formalnie przyjete, niektóre strony zastosowały takie oznakowanie w praktyce w czasie wojny.
Awatar użytkownika
tender

Post autor: tender »

Dziękuję za oświecenie :)
ODPOWIEDZ