Głupia Blondynka !!
Moderator: nicpon
Głupia Blondynka !!
Jezeli tam jest taki pożiom wiedzy ? to jakim cudem ten kraj jest jeszcze mocarstwem?
Re: Głupia Blondynka !!
Dlatego, że tam są tacy jak ten chłopaczek, który zna odpowiedzi na wszystkie pytania.Piotr S. pisze:
Jezeli tam jest taki pożiom wiedzy ? to jakim cudem ten kraj jest jeszcze mocarstwem?
w wielkim kraju wszystkiego jest więcej
i mądrych ludzi i możliwości dla nich i głupców też...
mądrzy ludzie są mądrze zagospodarowywani przez MIT, NASA, etc., etc.
ludzie, którym los i natura poskąpiły inteligencji oraz pracowitości do nauki - też mogą się odnaleźć i być szczęśliwi... a to jako sprzedawcy hot-dogów, a to np. jako głupiutka i ładna blondynka, która może się dobrze sprzedać na inny sposób niż intelektualny (zobaczcie - niewiele mądrzejsze od tej z teleturnieju są te "Girls from Playboy Mansion", które zrobiły karierę, zarobiły krocie i mogą być spokojne nawet o materialną przyszłość swoich dzieci...)
i mądrych ludzi i możliwości dla nich i głupców też...
mądrzy ludzie są mądrze zagospodarowywani przez MIT, NASA, etc., etc.
ludzie, którym los i natura poskąpiły inteligencji oraz pracowitości do nauki - też mogą się odnaleźć i być szczęśliwi... a to jako sprzedawcy hot-dogów, a to np. jako głupiutka i ładna blondynka, która może się dobrze sprzedać na inny sposób niż intelektualny (zobaczcie - niewiele mądrzejsze od tej z teleturnieju są te "Girls from Playboy Mansion", które zrobiły karierę, zarobiły krocie i mogą być spokojne nawet o materialną przyszłość swoich dzieci...)
-
Wcale nie dziwię się, że nie widziała o jaki kraj chodzi. Co drugi Polak zapytany o stolicę Australii poda Sydney. Bardziej dobijające jest to, że powiedziała "Myślałam, że Europa to kraj", choć z drugiej strony u nas wielu nadal uważa, że Ameryka to kraj i utożsamia ją ze Stanami Zjednoczonymi AP.
Pytanie o stany w Stanach jest dla nas dość proste bo wystarczy wymieniać amerykańskie pancerniki
, ale stolice to już poda mało kto. A wiele stanów jest większych niż Polska czy Węgry.
Żeby nie było niejasności, ostatnio pytałem gimnazjalistę (taki "czwórkowicz") o najdłuższą rzekę Ameryki Południowej. Nie wiedział. No to się zaczęło. Najdłuższe rzeki kontynentów, najwyższe szczyty, największe wyspy, największe jeziora, stolice europejskie itd... Rezultat? Załamka. W sumie może nie jest to najważniejsza wiedza na świecie, ale tak się zastanawiam czego teraz uczą na geografii skoro brakuje elementarnej wiedzy o geografii świata.
Pytanie o stany w Stanach jest dla nas dość proste bo wystarczy wymieniać amerykańskie pancerniki

Żeby nie było niejasności, ostatnio pytałem gimnazjalistę (taki "czwórkowicz") o najdłuższą rzekę Ameryki Południowej. Nie wiedział. No to się zaczęło. Najdłuższe rzeki kontynentów, najwyższe szczyty, największe wyspy, największe jeziora, stolice europejskie itd... Rezultat? Załamka. W sumie może nie jest to najważniejsza wiedza na świecie, ale tak się zastanawiam czego teraz uczą na geografii skoro brakuje elementarnej wiedzy o geografii świata.
To co dla innych jest brzegiem morza, dla marynarza jest brzegiem lądu.
Na geografii ucza I uczyli, ze "klimat jest to sredni stan pogody mierzony na wielkim obszarze przez co najmniej 30 lat". Tyle zapamietalem z podstawowki. Jeszcze "komuszej". I w sumie tylko tyle. Reszta to wiedza nabyta potem
Historia jest najlepszą nauczycielką życia, bo
Jeszcze nigdy, nikogo, niczego nie nauczyła.
Jeszcze nigdy, nikogo, niczego nie nauczyła.
Od razu stanęły mi przed oczami konturówki z podstawówki. Może i już skleroza by mi nie pozwoliła zaznaczyć wszystkich tych "drobiazgów" ale wtedy jakoś ludzie musieli się mniej lub bardziej orientować w takich zagadnieniach jak szczyty, wyspy, duże rzeki, jeziora, ba nawet zatoki, cieśniny i przylądkiMarmik pisze:[...]
Żeby nie było niejasności, ostatnio pytałem gimnazjalistę (taki "czwórkowicz") o najdłuższą rzekę Ameryki Południowej. Nie wiedział. No to się zaczęło. Najdłuższe rzeki kontynentów, najwyższe szczyty, największe wyspy, największe jeziora, stolice europejskie itd... Rezultat? Załamka. [...]

No ale cóż jak próbna matura z matematyki zawiera zadania, które rozwiązywaliśmy w podstawówce a nie liceum i cytując "ekspertów" "jest znacznie trudniejsza" to mnie w sumie nie dziwi poziom geografii - po prostu kolejny przedmiot, który będzie trzeba z dziećmi "przećwiczyć" aby prezentowały jakiś poziom

Można powiedzieć, że "amerykanizujemy" nasz system oświaty - niestety bierzemy ze wzorca tylko negatywne cechy bo co jak co ale oni nie mając wielkiego pojęcia o historii czy geografii świata dbają o kultywowanie historii USA.....
pozdrowienia
Bobby
ps. Od września mój syn idzie do szkoły - nie wiem dla kogo będzie to bardziej traumatyczne przeżycie - dla niego czy dla nas

Reforma oświaty pogorszyła, niestety, standardy nauczania. Wprowadzono w podstawówce bloki łączące kilka przedmiotów - np. biologię z geografią. Nauczyciele ze starym wykształceniem nie są do tego przygotowani.
Przykład z mojego domu dziecko, gdy było w V klasie przyszło, bo nie rozumiało treści zadania. Zadanie było typu "podziel podane na obrazku zwierzęta wg hierarchii w łańcuchu żywieniowym, wg czegoś tam jeszcze i wg zamieszkałych kontynentów".
Dziecko nie wiedziało, co to kontynent - bo przedmiot nauczała dawna pani od biologii, której do głowy nie przyszło, że ktoś może nie wiedzieć, co to kontynent.
Być może teraz jest już lepiej, ale i tak reforma pozostaje jednym z większych nieszczęść oświaty i modlić się należy, aby jak najszybciej powrócić do systemu 8+4.
Przykład z mojego domu dziecko, gdy było w V klasie przyszło, bo nie rozumiało treści zadania. Zadanie było typu "podziel podane na obrazku zwierzęta wg hierarchii w łańcuchu żywieniowym, wg czegoś tam jeszcze i wg zamieszkałych kontynentów".
Dziecko nie wiedziało, co to kontynent - bo przedmiot nauczała dawna pani od biologii, której do głowy nie przyszło, że ktoś może nie wiedzieć, co to kontynent.
Być może teraz jest już lepiej, ale i tak reforma pozostaje jednym z większych nieszczęść oświaty i modlić się należy, aby jak najszybciej powrócić do systemu 8+4.