Nowe książki i czasopisma (3)

Dokumenty, książki, artykuły prasowe, internetowe, ikonografia, filmy...

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
Glasisch
Kontakt:

Post autor: Glasisch »

Cześc,

kaj my tu som? jak to się mówi na Śląsku. Wczoraj wieczorem Miko wstawil tutaj "recenzję" niejakiego Sławomira S. vel Nala na temat "Scharnhorsta" w "Militariach XX wieku", a dzisiaj nie ma, a kto to wyciął? Cenzura? Mam nadzieję, że mego postu nie wytną? Ja tylko, jak ten górnik z kop. Bytom ino grzecznie sie pytom?

Pozdrawiam
Michał
1) Dies sind die Tage, von denen wir sagen sie gefallen uns nicht - D. Noll - Die Abenteuer des Werner Holt. 2) Wir sind dem Russen zu weit in den Rachen gefahren KL Buch, Kommandant von "T 30".
deglock

Post autor: deglock »

chyba Sławomira L a nie S... ale jeżeli była taka recenzja to ja chętnie też się zapoznam gdyż Miko zawsze pisze sensowne i mądrze.
MG
Awatar użytkownika
Glasisch
Kontakt:

deglock pisze:chyba Sławomira L a nie S... ale jeżeli była taka recenzja to ja chętnie też się zapoznam gdyż Miko zawsze pisze sensowne i mądrze.
MG
Cześc,
masz w 100% rację, Sławomir L. oczywiście, chciałem tylko sprawdzic, czy ktoś zareaguje, a to znak, że to jednak ktoś czyta. Dziękuję.
Nie, to nie napisał Miko, on tylko po "przyjacielsku" wstawił na prośbę Sławomira jego recenzję, ale o ile dobrze pamiętam, Sławomir L. jest tutaj przecież "zameldowamy", bo pamietam jego "never ending" wywody, więc się zastanawiam, po co sięgac prawą ręką do lewego ucha? Tylko się pytam...
Pozdrawiam
Michał
1) Dies sind die Tage, von denen wir sagen sie gefallen uns nicht - D. Noll - Die Abenteuer des Werner Holt. 2) Wir sind dem Russen zu weit in den Rachen gefahren KL Buch, Kommandant von "T 30".
Awatar użytkownika
dessire_62

Post autor: dessire_62 »

Wczoraj wieczorem Miko wstawil tutaj "recenzję" niejakiego Sławomira S. vel Nala na temat "Scharnhorsta" w "Militariach XX wieku", a dzisiaj nie ma, a kto to wyciął?
Wystarczy popatrzeć trochę niżej;:lol:

http://fow.aplus.pl/forum/viewtopic.php?t=6100
Awatar użytkownika
Glasisch
Kontakt:

dessire_62 pisze:
Wczoraj wieczorem Miko wstawil tutaj "recenzję" niejakiego Sławomira S. vel Nala na temat "Scharnhorsta" w "Militariach XX wieku", a dzisiaj nie ma, a kto to wyciął?
Wystarczy popatrzeć trochę niżej;:lol:

http://fow.aplus.pl/forum/viewtopic.php?t=6100
Cześc,
Merci!
Michał
Awatar użytkownika
RyszardL

Post autor: RyszardL »

Ja się tylko zastanawiam, po co pisać tyle razy o tym samym okręcie.
Może mi to ktoś wyjaśni z łaski swojej.
Pan S.L krytykuje, a sam wcale lepiej nie pisze.
UWAGA!
Od 2024 konto prowadzone przez Żonę RyszardaL (Małgorzatę).

====================

http://www.flotyllerzeczne.aq.pl/
http://www.biuletyn2008.republika.pl
"Demokracja to najgorszy z ustrojów - rządy hien nad osłami" Arystoteles
szafran

Post autor: szafran »

Od 16 stycznia co sobotę w "Rzeczpospolitej" będzie się ukazywać cykl dodatków "Bitwy i wyprawy morskie - czyli wielka księga marynarzy i okrętów wszech czasów". Będzie to typowa pozycja popularnonaukowa z dobrymi zdjęciami i mapami (mam wszystkie tego typu dodatki do RzP i nie narzekam). Więc zaawansowani maryniści raczej nie dowiedzą się z tego jak na pancernikach pozbywano się szlaki :)
Shinano

Post autor: Shinano »

RyszardL pisze:Ja się tylko zastanawiam, po co pisać tyle razy o tym samym okręcie.
Ja to bym chciał, żeby on tak skrytykował nasz (Shigure i mój) artykuł w OW. To mógłbym mu odpowiedzieć i powiedziałby, że si czepiam jego osoby.

Tak na marginesie, to krytyka artykułu p. Nowaka wynika zapewne z chęci odcięcia się od jego osoby- Nala zawsze tak robił i robić będzie. :wink:
Duże koty zjadam na przystawkę.
Muminek

Post autor: Muminek »

szafran pisze:Od 16 stycznia co sobotę w "Rzeczpospolitej" będzie się ukazywać cykl dodatków "Bitwy i wyprawy morskie - czyli wielka księga marynarzy i okrętów wszech czasów". Będzie to typowa pozycja popularnonaukowa z dobrymi zdjęciami i mapami (mam wszystkie tego typu dodatki do RzP i nie narzekam). Więc zaawansowani maryniści raczej nie dowiedzą się z tego jak na pancernikach pozbywano się szlaki :)
Czy Wiadomo coś na temat liczby numerów i treści tzn. Cuszima , Kolumb , Leyte czy coś może jednak innego ;) ?
szafran

Post autor: szafran »

Na razie tylko zapowiedź. Będą jakieś szczegóły to zapodam.
Muminek

Post autor: Muminek »

Acha , dzięki
Awatar użytkownika
Sławomir Lipiecki
Kontakt:

Post autor: Sławomir Lipiecki »

RyszardL pisze:Ja się tylko zastanawiam, po co pisać tyle razy o tym samym okręcie.
Ja jednak jestem zdania, że lepiej, a jak Pan uważa inaczej, to proszę udowodnić, jednak bez przytaczania tu jakiś staroci z ery kenozoicznej tudzież sypania pomówieniami.
Pisze się zaś po to, by nie tylko "stare dziadki" wiedziały, jaki był np. "Scharnhorst" - tu ukłon w stronę zarówno Kagero jak i innych redakcji.
Fuck the system! \m/ \m/
robert rogoń

Post autor: robert rogoń »

Zapowiedź Wydawnictwa Attyka: Rafał Mariusz Kaczmarek Pancerni Korsarze Kriegsmarine

ISBN 9788389487506
Liczba stron 264
Oprawa twarda lakierowana
Format 178x250
Rok wydania 2010[/img]

Spis treści:

1. Przygotowania do korsarskich wypraw

2. Postrach południowych akwenów

3. Jedyny rejs Deutschlanda

4. Niepowodzenia na północy

5. Najskuteczniejszy pancerny korsarz

6. Dwie wyprawy Hippera

7. Operacja „Berlin”

8. Fiasko korsarskich rejsów

9. W kanale La Manche i na Dalekiej Północy

10. „Kraina cudów”

11. Niepowodzeń w Arktyce ciąg dalszy

12. Koniec pancernych korsarzy

13. Skuteczni korsarze czy „bezużyteczne pancerne skrzynie”

14. Późniejsze losy dowódców niemieckich okrętów pancernych

15. Dowódcy niemieckich okrętów pancernych podczas drugiej wojny światowej

Biogramy postaci historycznych upamiętnionych nazwami niemieckich okrętów pancernych podczas drugiej wojny światowej

Najważniejsze dane taktyczno-techniczne niemieckich okrętów pancernych z okresu drugiej wojny światowej

Bibliografia

Spis map

Spis ilustracji

Indeks osób

Zdjęcia czarno-białe: 47
Mapki czarno-białe: 8
Miejsce i nr wydania: Warszawa, wydanie I
Awatar użytkownika
Glasisch
Kontakt:

Cześc Robercie,
uzupełniam zapowiedź okladką:
Obrazek
Pozdrawiam
Michał
robert rogoń

Post autor: robert rogoń »

Artykuł na temat utraty Prince of Wales: William H. Garzke Jr, Kevin V. Denlay, Robert O. Dulin Jr, Death Battleship A Re-analysis of the Tragic Loss of HMS Prince of Wales - http://www.rina.org.uk/c2/uploads/deathof a battleship.pdf
MiKo
Admin FOW

Post autor: MiKo »

ODPOWIEDZ