Witam wszystkich szanownych użytkowników tego forum! Jestem obecnie studentem III roku historii wojskowej i piszę pracę licencjacką poświęconą wojnie japońsko-rosyjskiej w historiografii. Żałuję, że dopiero teraz odkryłem tak zacne forum poświęcone tematyce morskiej. Po samym już pobieżnym zapoznaniu się z zawartością z miłym zaskoczeniem stwierdzam, że wiele tematów obejmuje tematykę, którą bardzo lubię i cenię sobie jako temat badawczy. Dlatego też zwracam się z uprzejmą prośbą do wszystkich użytkowników. Prośba moja odnosi się do literatury tematu. Proszę wszystkich, aby w miarę możliwości podali tytuły prac poświęconych tejże wojnie na morzu, na które być może kiedyś natrafili. Proszę o podanie wszelkich artykułów (szczególnie z MSiO) czy innych pism marynistycznych, monografii, biografii itp. Mogą one dotyczyć samych okrętów, załóg, dowódców czy też samych działań wojennych. Temat nie jest mi obcy, lecz kwerenda zajmuje sporo czasu (wierzcie mi mam jeszcze do przejrzenia wiele tomów Polskiej Bibliografii Wojskowej) i każdy sposób, by zwiększyć jej zasięg jest dla mnie bardzo ważny. Pozdrawiam serdecznie i liczę na współpracę w tym temacie.
Wojna ta jest moim zdaniem lekko zapomnianą, pozostającą w cieniu innych wielkich wojen. Gdy zacząłem badać tę wojnę ponad dwa lata temu nie mogłem się nadziwić jak mało prac jest poświęconych tej wojnie w naszym ojczystym języku. Sprawa udziału Polaków w tej wojnie również jest słabo rozpoznana i takie prace jak "Udział Polaków w wojnie rosyjko-japońskiej na morzu w latach 1904-1905" są jedynie moim zdaniem kroplą w morzu. Dlatego też liczę na wszystkie wskazówki, które pomogą mi poszerzyć wiedzę i zebrać materiał do pracy.
PS. Jeśli temat umieściłem w złym dziale to przepraszam, nie zrobiłem tego umyślnie.
Wojna japońsko-rosyjka na morzu 1904-1905
- pothkan
- Kontakt:
Tu masz spisy artykułów z MSiO (do 2007) i Okrętów Wojennych (do 2003):
http://acn.waw.pl/bs/literatura/literatura.htm
Spisy nowszych numerów powinny być na stronach wydawnictw (Magnum X i OW).
http://acn.waw.pl/bs/literatura/literatura.htm
Spisy nowszych numerów powinny być na stronach wydawnictw (Magnum X i OW).
-
Wojna japońsko-rosyjska na morzu nie jest, wbrew pozorom, ani trochę zapomnianą wojną - zwłaszcza w Rosji (poprzednio ZSRR), gdzie wydano i wydaje się mnóstwo prac na jej temat. Dotyczy to nie tylko samych działań operacyjnych, ale i okrętów, które w nich partycypowały. Część z tych materiałów jest dostępna w internecie. Obawiam się, że materiały polskie nie wystarczą. Trzeba trochę poszperać w sieci i rezultaty przejdą wszelkie oczekiwania.
Witam! Oczywiście nie zaprzeczę, że materiałów szczególnie po rosyjsku i to w internecie jest mnóstwo. Jednakże chciałem zaznaczyć, że moja praca będzie swego rodzaju próbą zebrania prac, które zostały napisane w naszym języku ojczystym. Wojna na morzu 1904-1905 rzeczywiście jest czymś, co napędza wyobraźnię badaczy, jednakże działania lądowe są bynajmniej u nas mało rozpoznane. Jak ktoś wskaże mi pracę po polsku o bitwie pod Mukdenem to kłaniam się pas.
Ha, a gdyby tak naprawdę móc zbadać i przyjrzeć się armii japońskiej z tego okresu z ich materiałem źródłowym to byłoby dopiero coś! Pozdrawiam!

Ostatnio zmieniony 2009-12-15, 17:41 przez Łyzio, łącznie zmieniany 1 raz.