Możliwosci przewozowe państw Osi na M. Śródziemnym 1940-1943
Możliwosci przewozowe państw Osi na M. Śródziemnym 1940-1943
Panowie... jaki był ów potencjał sił niemiecko-włoskich na trasie do Afryki Północnej w czasie zmagań afrykańskich? czy byli wstanie powiększyć kontyngent wojsk i zapewnić im zaopatrzenie....?
- Bartłomiej Batkowski
- Kontakt:
Myślę, że problem należałoby rozpatrzyć w kilku aspektach:
1. Ilość dostępnego tonażu włoskiego, niemieckiego, sojuszników Osi oraz statków zdobycznych, w basenie Morza Śródziemnego.
2. Możliwości przeładunkowe portów włoskich i afrykańskich
3. Możliwości transportowe (kolej + samochody) w Afryce Północnej
4. Zapotrzebowanie (dobowe?, miesięczne?) na: amunicję i mat. wybuchowe, żywność, paliwa i smary, inne - dla dywizji piechoty, dywizji zmotoryzowanej, dywizji pancernej
W wyniku czego możnaby określić, który z tych elementów stanowił wąskie gardło. Jestem głęboko przekonany, że Niemcy (i/lub) Włosi robili takie analizy, rzecz w tym aby dotrzeć do tych materiałów.
1. Ilość dostępnego tonażu włoskiego, niemieckiego, sojuszników Osi oraz statków zdobycznych, w basenie Morza Śródziemnego.
2. Możliwości przeładunkowe portów włoskich i afrykańskich
3. Możliwości transportowe (kolej + samochody) w Afryce Północnej
4. Zapotrzebowanie (dobowe?, miesięczne?) na: amunicję i mat. wybuchowe, żywność, paliwa i smary, inne - dla dywizji piechoty, dywizji zmotoryzowanej, dywizji pancernej
W wyniku czego możnaby określić, który z tych elementów stanowił wąskie gardło. Jestem głęboko przekonany, że Niemcy (i/lub) Włosi robili takie analizy, rzecz w tym aby dotrzeć do tych materiałów.
Gdy w twe drzwi zapuka wróg,
Weź siekierę, piłę, strug.
Oddaj wszystko to wrogowi,
Niechaj sam se trumnę zrobi!
Bo mu się odechce na nas napadania
Od samego po nas sprzątania..
Weź siekierę, piłę, strug.
Oddaj wszystko to wrogowi,
Niechaj sam se trumnę zrobi!
Bo mu się odechce na nas napadania
Od samego po nas sprzątania..