Greckie okręty wojny o niepodleglość

Okręty Wojenne do 1905 roku

Moderatorzy: crolick, Marmik

admiralcochrane

Greckie okręty wojny o niepodleglość

Post autor: admiralcochrane »

Zanim postanowiłem zamieścić poniższy post przeszukałem internet by znaleźć informacje na temat greckich okrętów wojennych wystawionych przez wyspy Psara, Spetsai i Hydra (Idra) - poza pojedynczymi okrętami jak Agamemnon należący do Bouboliny czy Leonidas lub Aris, które weszły w skład oficjalnie utworzonej marynarki Grecji nie ma żadnych danych - czy mógłbym prosić o podanie jakićhś list jednostek lub namiarów gdzie można je znaleźć?
Napoleon

Post autor: Napoleon »

Było trochę ciekawych rzeczy na ten temat w Naval Notebook nr 10 i 11 (1981) (nawiasem mówiąc autorstwa Andrzeja von Macha). Jest też książka C. Paizis-Paradellis "Hellenic Warships 1829-2001" gdzie coś można znaleźć (choć nie ma tam zbyt wiele na temat wojny o niepodległość). Coś (nawet całkiem sporo) powinno być w starych Morskich Sbornikach (komplet w bibliotece UW).
Generalnie to nie "mój" temat, więc wiele tu nie pomogę - co wiem (mam) podałem.
admiralcochrane

Post autor: admiralcochrane »

Dzieki za informacje. Mam dostep do Hellenic Warships i jest tam faktycznie mało. Jeśli idzie o Morskoj Sbornik to orientacyjnie o jakie lata może chodzić?
Napoleon

Trzeba przeglądnąć numery sprzed roku 1917 Nieoficjalnyj Otdiel. Można tam cuda znaleźć!!! (w Oficjalnym też - to w ogóle fenomenalne pismo, nie wiem dlaczego niedoceniany przez naszych historyków morskich).
Gdzieś powinienem w notatkach mieć zapisane w których numerach coś na ten temat jest, ale teraz jestem w pracy - zobaczę wieczorem.
W razie czego służę wspomnianymi wyżej NN.
Napoleon

No więc coś na temat historii działań morskich podczas greckiej wojny o niepodległość (powstania) można znaleźć w Morskim Sborniku rocznik 1862. Komplet roczników (z drobnymi "wyrwami") jest w bibliotece UW. Co jest w artykule - nie wiem, bo to "nie moja bajka" (przede wszystkim historia działań, ale i o okrętach coś tam pewno będzie) ale jak znam MS to warto tam zaglądnąć!
W razie czego służę NN (ksero).
ODPOWIEDZ