Rosyjskie drednoty

Okręty Wojenne lat 1905-1945

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
de Villars
Kontakt:

Post autor: de Villars »

Problem by to był, ale pod warunkiem że dowództwo rosyjskie działało by nieco śmielej i aktywniej niż w rzeczywistości. Bo jeśli nie, to Niemcom wystarczało by okazyjne przerzucanie na Bałtyk Hochseeflotte - a zapewne mieli by co wystawic naprzeciwko rosyjskiej Dream Fleet - co najmniej ze 4 Bayerny, 4 Mackenseny, Yorcki, a może nawet jakieś okręty z działami 42 cm (były takie projekty). Do tego starsze jednostki - w sumie też niezła armada..
Si vis pacem, para bellum
http://springsharp.blogspot.com/
Awatar użytkownika
Marek-1969

Post autor: Marek-1969 »

gdyby nie wybuch I WŚ ( który zahamował wyścig zbrojeń morskich ) to na poczatku lat 30 tych wiekszośc nowch OL miała by art. główną co najmniej 457/508 mm czyli w okolicach końca możliwośći rozwoju...
Awatar użytkownika
janik41
Kontakt:

Post autor: janik41 »

de Villars pisze:Problem by to był, ale pod warunkiem że dowództwo rosyjskie działało by nieco śmielej i aktywniej niż w rzeczywistości. Bo jeśli nie, to Niemcom wystarczało by okazyjne przerzucanie na Bałtyk Hochseeflotte - a zapewne mieli by co wystawic naprzeciwko rosyjskiej Dream Fleet - co najmniej ze 4 Bayerny, 4 Mackenseny, Yorcki, a może nawet jakieś okręty z działami 42 cm (były takie projekty). Do tego starsze jednostki - w sumie też niezła armada..
Nie całkiem, tak silny i szybki zespół stanowił by stałe zagrożenie portów niemieckich na Bałtyku, a na ostrzał ich nie bardzo Niemcy mogli sobie pozwolić, a zmusza do stałego pobytu choć jednej eskadry OL na Bałtyku.
jogi balboa

Post autor: jogi balboa »

A co najbardziej prawdopodobne Niemcy pod okazjonalna osłoną tejże eskadry i flotylli stawiaczy min nasadziliby takie pola minowe na Bałtyku że można by przejść z Polski do Szwecji suchą nogą ;) co prowokowałoby niewątpliwie Rosyjską flotę marzeń do interwencji a tym samym możliwość jej pobicia w decydującej bitwie, co z kolei gdyby zaistniało rozwiązałoby definitywnie problem rosyjskiej bałtyckiej floty liniowej.
Gwoli ścisłości, czy aby ta rosyjska flota marzeń nie zostałaby przypadkiem rozczłonkowana na Bałtyk, Morze Czarne i Flotę Północną?
Awatar użytkownika
ALF
Kontakt:

Post autor: ALF »

nasadziliby takie pola minowe na Bałtyku że można by przejść z Polski do Szwecji
Takie pole minowe szybko się "trałuje" :lol:
Pozdrawiam
Jacek Pawłowski
IKOW 1885-1945
Awatar użytkownika
Maciej3

Post autor: Maciej3 »

jogi balboa pisze:A co najbardziej prawdopodobne Niemcy pod okazjonalna osłoną tejże eskadry i flotylli stawiaczy min nasadziliby takie pola minowe na Bałtyku że można by przejść z Polski do Szwecji suchą nogą ;) co prowokowałoby niewątpliwie Rosyjską flotę marzeń do interwencji a tym samym możliwość jej pobicia w decydującej bitwie, co z kolei gdyby zaistniało rozwiązałoby definitywnie problem rosyjskiej bałtyckiej floty liniowej.
Gwoli ścisłości, czy aby ta rosyjska flota marzeń nie zostałaby przypadkiem rozczłonkowana na Bałtyk, Morze Czarne i Flotę Północną?
Nie. Te 32 okręty dotyczyły tylko floty Bałtyckiej.
Dla morza Czarnego miało powstać ( w tym samym czasie i zupełnie niezależnie ) 12 drednotów ( w tym już wliczone 3 Imperatica coś tam i 1 Imperator coś tam ). Czyli jeszcze dodatkowych 8 drednotów.

Tak przynajmniej twierdzi Siergiej Winogradow. A jak do tej pory nie mam powodu mu nie wierzyć.

Prawdopodobnie następne 4 były by tym wariantem z 9x406 i 30w. Co do reszty nie wiadomo.

Niestety nie wynotowałem sobie planów dla floty Pacyfiku i floty Północnej, a teraz nie mam dostępu do jego książki :(
Tak czy śmak chcieli mieć ogólnie dobrze ponad 40 drednotów i krążowników liniowych. Ambitnie, nie ma co. Szczególnie jak się popatrzy na parametry co późniejszych planów.

A i On wspominał jeszcze o jakiś carskich planach działa 457 mm. Miało ono mieć jeszcze większą prędkość wylotową niż skonstruowane działo 406mm i wyrzucać proporcjonalnie równie ciężki pocisk ( czyli coś koło 1550-1600 kg, dokładnie nie pamiętam ). Co prawda nie zostało zbudowane, ale ciekawe jaką by miało żywotność. No i jak by ładowali na okręt 12 szt tych dział, bo uważali, że do dobrego strzelania to pancernik tyle powinien ich mieć. Choć ostatecznie rozważali tylko 9 dział artylerii głównej, więc może by nie było tak źle. Ale pancernik z tym działem to ( według tego co wiem ) to można sobie tylko spekulować, bo nie powstały nawet wstępne koncepcje.
shadow

Post autor: shadow »

Floty wielu państw miały takie ambitne plany choćby Francuzi z tego co pamietam "planowali" coś koło 28 drednotów a nie zaczęli nawet typu Lyon. Planowali napisałem w cudzysłowiu bo były raczej takie fantazje i pobożne życzenia niż realne do zrealizowania zamierzenia. Oczywiście nie kwestionuję tego co pisał Winogradow ale jakoś trudno mi uwierzyć by mogli to urzeczywistnić.
ODPOWIEDZ