Kutry Ratownicze

Wszelkie tematy związane z PMW

Moderatorzy: crolick, Marmik

Adis

Kutry Ratownicze

Post autor: Adis »

Witam!

Mam pytanie, czy OORP Gniewko, Bolko, Semko, Zbyszko, Maćko, są nadal w służbie? Jeśli nie, to kiedy zostały spisane ze stanu naszej MW?

Pozdrawiam! :wink:
Awatar użytkownika
Wicher

Post autor: Wicher »

ORP Gniewko został wycofany 30 marca 2007 r.
OORP Bolko i Semko z tego co się orientuję nadal służą w 42 DPJP KPW Świnoujście, 8 FOW choć na stronie 8 Flotylli nie znalazłem potwierdzenia ale również nigdzie nei znalazłem komunikatu o wycofaniu ich.
OORP Zbyszko i Maćko służą na pewno w Dywizjonie Okrętów Wsparcia 3 FO w Gdyni.
http://www.3fo.mw.mil.pl/index.php?akcja=okrety_dow

Pozdrawiam!
Za dzień, za dwa, za noc, za trzy choć nie dziś...
Za noc, za dzień doczekasz się, wstanie świt...
Jarek C.

Post autor: Jarek C. »

OORP Bolko i Semko zostały już dawno wycofane. Było o tym w MSiO :D
Adis

I co z nimi? Do huty, czy może ktoś je kupił?

Pozdrawiam! :wink:
Adam

Post autor: Adam »

http://fow.aplus.pl/forum/viewtopic.php ... emko#88255
http://fow.aplus.pl/forum/viewtopic.php ... emko#75505

Swoją drogą czy komuś w Trójmieście udało się "złapać" ex. ORP Semko i określić co dziś się z nim dzieje? Tzn. czy faktycznie trafił w prywatne ręce i będzie eksploatowany, czy też jednak skończy/ył w piecu hutniczym?
Adis

Mam jeszcze kilka pytań. :wink: Jak sprawa wygląda co do ORP Wodnik? Ma 33 lata, co będzie jego następcą? Ile jeszcze posłuży i jak przebiega jego służba? Radzi sobie? :wink:

PS: Wiem że nie zgodnie z założynym przeze mnie tematem. :wink:
Rhino

Post autor: Rhino »

Z tego co wiem nieoficjalnie ORP Wodnik stoi obecnie przy nabrzeżu i pewnie szybko się nie ruszy. A to z powodu (podobno) uszkodzonego poszycia i grodzi w rejonie maszynowni, co powoduje jej zalewanie. Podchorążowie w zamian wysłani zostali głównie do (ubóstwianego przez nich ;)) Świnoujścia. I prędzej stanie się to normalką, tudzież ściągną jakiegoś Lublina do Gdyni, niż ruszą Wodnika. Tym bardziej, że po ostatnim dłuższym rejsie (wakacje `08 - Egipt) słyszałem zdania, że to była jego ostatnia tego typu wyprawa. A ile kłopotów z nim było... :roll: Może jak załatają i podreperują tu i ówdzie to zostanie w ramach platformy do pływania po Bałtyku dla pchorów i Ustki. Tyle nieoficjalnie i bez potwierdzeń.
Adam

Post autor: Adam »

Coś w tym jest skoro w tym roku w rejs szkolny musiał wypłynąć nie okręt szkolny, a hydrograficzny.
Przem

Post autor: Przem »

ORP ISKRA też w tym sezonie nie odbywa rejsów ,nie było jej na regatch TSR które rozpoczynały się w Gdyni,w tej chwili jest w stoczni MW.Chyba pierwszy raz jest tak że wszystkie okręty szkolne są niedostępne w okresie letnich praktyk podhorązych AMW i elewów PSMW.
engineer76

Re: Kutry Ratownicze

Post autor: engineer76 »

Witacjcie

Kutry sa juz zezlomowane. zostal ttlko semko R13. ja buduje model ORP Bolko i moze ktos mam jakies zdjecia z wnetrza sterowki
bede wdzieczny z apomoc
pozdr
Krzysztof
ODPOWIEDZ