W języku polskim istnieje zasada (choć ostatnio chyba się od niej odchodzi), że liczbę mnogą skrótu można tworzyć przez jego podwojenie. I tak np. oo. - ojcowie (np. jezuici), pp. - państwo (np. Kowalscy) itd.Adam pisze:Jednak czy OORP ma uzasadnienie w jakiejś regule rządzącej naszym językiem ojczystym, czy wynika jedynie z tradycji ("bo tak się zawsze pisało"). Czy też może jest językowo niepoprawne? Pewnie musiałby się wypowiedzieć jakiś językoznawca.
Skróty okrętowe - liczba mnoga
- pothkan
- Kontakt:
To ja już wolę zamilknąć w tego typu tematach...JB pisze:A to znalazł Crolick: http://www.royalnavalmuseum.org/info_sh ... smarck.htmJB...Tovey with HMSs King George V, Repulse and Victorious, were still 300 miles away but were intent on intercepting the Bismarck...
Tym bardziej, że zanim napisałem swój pierwszy post, zapytałem o istnienie lub nie mnogości skrótu HMS byłego oficera RN...
Za dzień, za dwa, za noc, za trzy choć nie dziś...
Za noc, za dzień doczekasz się, wstanie świt...
Za noc, za dzień doczekasz się, wstanie świt...
Jak podaje Nowy Słownik Ortograficzny PWN, Warszawa, 1996:Wicher pisze:Andrzej - nie O.R.P. tylko ORP, bez kropek. Tak samo HMS.
Pytanie tylko, czy HMS i USS można uznać za skrótowce obce przyswojone.W skrótowcach rodzimych i obcych przyswojonych nie stawiamy kropki, np. PKO, UJ, USA (mimo ang. U.S.A.), PS (mimo łac. P.S), (...) W skrótowcu zawsze pomijamy przecinek lub łącznik.

A co się tyczy kwestii liczby mnogiej owych skrótowców, nie byłbym zdziwiony, gdyby i tu reguły ulegały ewolucji; w końcu języki są żywe. Gdy czytam przedwojenne, czy świeżo powojenne opracowania i dokumenty, nieraz jestem zdziwiony sposobem pisowni, ongi najzupełniej naturalnym, a dziś zupełnie już zapomnianym — ot, chociażby:
Któż tam dzisiaj jeszcze pamięa, że owo P.T. to pleno titulo, "pełnym tytułem".Apel do P.T. Publiczności! Lwowski Urząd Wojewódzki i Magistrat kr. st. miasta Lwowa rozporządzeniem z dnia 10 czerwca 1929, które P.T. publiczności poniżej podajemy (...)

Z HMSs, oraz O.O.R.P. może być najzupełniej tak samo; ongi regułę tę stosowano, obecnie wyszła z użytku.
Fear the Lord and Dreadnought