Jak wiadomo Hiei dość znacznie różnił sie od pozostałych okrętów typu Kongo (chodzi o okres II wojny światowej). Przede wszystkim rzuca sie w oczy zupełnie inna nadbudówka. Inna (?) była szerokość okrętu 31,97m (pozostałe 31,02).
Czy inna była też grubość burtowego pasa pancernego po modernizacji?
Mam Gakkena nr 65, ale jakoś nie mogę się "doczytać" o co biega. Na jednym rysunku piszą 203mm, a na innym 230mm. A może to tylko błąd drukarski?
PS
Oczywiście do Gakkena zapewne jeszcze nie dotarły "cale pancerne" stąd te 203mm zamiast 199,2mm.
Co do szerokości to chyba każdy miał inną. Po drugiej moderce
waterline: Haruna - 28,895 m, Hiei - 30,906 m, maximum: Haruna - 29,870 m, Hiei - 31,968 m
Co do pancerza burtowego to nic mi się na oczy nie rzuciło w tym temacie, ale popatrzę.
W Japanese Imperial Naval Warships Gakkena szerokości waterline podają tak:
Kongo 28,96
Hiei 29,87
Haruna 29,04
Kirishima 29,04
Ale Twoje dane sa chyba dokładniejsze - mają więcej miejsc po przecinku... Skąd one?
Różnice w szerokości waterline mogą chyba wynikać z innego zanurzenia (oczywiście poza Hiei - bo tutaj wyraźnie szerokość jest większa).
Te dane z pierwszego postu są z Gakkena 65
Hi,hi....
Żona oczywiście nie wie i się - jak mniemam - nie dowie
No chyba, że mnie zdradzicie
Ale liczę na dyskrecję a dane, w miarę potrzeb - a przede wszystkim postępów w tłumaczeniu - będę udostępniał potrzebującym bez przeszkód.
Krzysiek! W końcu do Ciebie dotrę
Robert