Pytanie

Wszelkie tematy związane z PMW

Moderatorzy: crolick, Marmik

MiKo
Admin FOW

Pytanie

Post autor: MiKo »

Czy ktoś może zna odpowiedź (dostałem via email)

"Śledząc losy żołnierzy 8D24pp armii gen. Andersa dotarłem do Palestyny gdzie przybyli dnia 12.maja 1942 r.
Następnie z wpisu o przebiegu służby w Dziennikczku Wojskowym dowiedziałem się, że z Palestyny 2 czerwca 1942 udali sie transportem do Afryki Płd, a następnie do Anglii - 05 IX 1942 przybyli do obozu rozdzielczego w Szkocji, a następnie zaokretowani zostali na ORP Ślązak.
Proszę o pomoc w ustaleniu, jakim statkiem z Bliskiego Wschodu ( przez Afryke Południową) mogli dostać sie do Anglii?
Chodzi o okres VII/VIII. 1942 ponieważ w 1942 r podróż z Durbanu czy Cape Town do Anglii trwała zapewne ok. 30 dni.
Gdzie można znaleźć rejsy transportowców na trasie Afryka Płd.- Anglia w tym okresie?"
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Post autor: pothkan »

Sagit

Post autor: Sagit »

Może najpierw ustalić jaki konwój przybył w tym czasie do Wlk.Brytanii,
Ze Sierra Leone chodziły regularne konwoje więc poszukiwany statek mógł dołączyć do takiego konwoju.Nie znalazłem nic o bezpośrednich konwojach z Afryki Pld. ale może to moje przeoczenie.

Znalazłem że tuż przed inwazją na Afrykę w październiku przechodziły na wysokości Gibraltaru konwoje z i do Sierra Leone niestety nie mam ich numerów, wydaje się że chodziły w odstępach tygodniowych do 10 dni.

W każdym razie chyba wszystko co płynęło, płynęło w konwoju.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Baltic

Post autor: Baltic »

Mogę potwierdzić - opierając się na pamiętniku kmdr Jana Stankiewicza (kpt.ż.w.) - że, gdy ten stał ze swoim s/s Bałtyk w Durbanie, to dowiedział się , że 10 mil od Durbanu "stacjonuje 5000 przybyłego z Rosji wojska polskiego". Wiadomość dotarła do niego na przełomie czerwca i lipca 1942r. Nic więcej na ten temat nie pisze.
Awatar użytkownika
Baltic

Re: Pytanie

Post autor: Baltic »

MiKo pisze:Następnie z wpisu o przebiegu służby w Dziennikczku Wojskowym dowiedziałem się, że z Palestyny 2 czerwca 1942 udali sie transportem do Afryki Płd, a następnie do Anglii - 05 IX 1942 przybyli do obozu rozdzielczego w Szkocji, a następnie zaokretowani zostali na ORP Ślązak.
Jednym ze statków który przewiózł żołnierzy polskich z Suezu do Durbanu była MAURETANIA. Rejs ten trwał od 5-19 czerwca 1942 r. D-cą polskich żołnierzy był ppłk. Idzik, a of. informacyjnym por. mar. Julian Ginsbert. Potem nastąpiła przerwa w podróży. W tym czasie w Pietermaritzburgu zorganizowano szkołę dla podchorążych 8 DP ( dc-ą szkoły został Ginsbert).

Z Durbanu żołnierze 8 DP wypłynęli na kilku statkach (3?). Jedna kompania podchorążych zaokrętowała się na LACONIĘ i duża część z nich zgięła w tym znanym i tragicznym rejsie LACONII. Reszta podchorążych i zapewne żołnierzy 8 DP dotarła do WB (Gourock) na SOBIESKIM - rejs trwał do 24 IX 1942 roku. Zołnierze z tej dywizji płynęli też brytyjskim statkiem CIRCASSIA - w tym Ginsbert.
"Walka o wolność, gdy się raz zaczyna, krwią ojca spada dziedzictwem na syna"
G.Byron
ODPOWIEDZ