Japońsko-rosyjska wojna na morzu

Dokumenty, książki, artykuły prasowe, internetowe, ikonografia, filmy...

Moderatorzy: crolick, Marmik

Admiral Byng

Japońsko-rosyjska wojna na morzu

Post autor: Admiral Byng »

Zapowiedź wydania obszernej monografii japońsko-rosyjskiej wojny na morzu jest dobrą wiadomością. A ze względu na osobę autora (piszę to poważnie bez żadnych szyderstw) nawet wyjątkowo dobrą. Tak jak inni, będę czekał z niecierpliwością. A jak na razie, to pozwolę sobie na jedno pytanie. Zdaje mi się, że Szanowny Autor dokonywał stosownej kwerendy w Londynie. Czy udało się dotrzeć do angielskiego przekładu tomu o bitwie pod Cuszimą, należącego do 100 tomowej japońskiej tajnej (stosowniej byłoby napisać: wyjątkowo tajnej) historii wojny japońsko-rosyjskiej na morzu? Przedmiotowy tom (a może i więcej?) Japończycy udostępnili brytyjskim sojusznikom i przełożono go na angielski. Powinien być dostępny w Naval Historical Library.
Napoleon

Post autor: Napoleon »

Niestety - nie dotarłem. Byłem tylko w PRO (NA) i to zaledwie tydzień (ach, te "drobne" kwestie finansowe... :? ), z tego pierwsze 2-3 dni straciłem na rozeznaniu się "gdzie, co i jak" (organizację archiwum Brytyjczycy mają perfekcyjną, ale zorientować się w tym co gdzie jest jest dosyć trudno). Opierałem się więc głównie na materiałach WO, Cabinet Office, Foreign Office oraz oczywiście na dokumentach Admiralicji (przede wszystkich Naval Inlelligence) oraz trochę Transport Department. Natomiast wykorzystałem do niedawna "tajną" (wydano ją dopiero w latach 80.) historię Corbetta, który bazował na owej nieoficjalnej historii japońskiej. No i oczywiście na oficjalnej historii japońskiej - tu ciekawe - na jej rosyjskim tłumaczeniu, co jest o tyle istotne, że pozycja ta została opatrzona obszernymi komentarzami wydawcy. Plus jeszcze trochę innych rzeczy...
ODPOWIEDZ