Marmik niezalogowany pisze:Dość logicznie podążając zgaduję, że masz na myśli bana lub zbliżone, ostre restrykcje.
pothkan pisze:Myślę, że Grzechowi chodzi o to, aby jedna osoba nie mogła nadać banu, tylko żeby taka decyzja była skonsultowana kolegialnie. I tu się z nim zgadzam, sam o tym zresztą wspominałem (w formie, że moderatorzy mogliby wnioskować o ekskluzję danego usera).
Oczywiście.
Marmik niezalogowany pisze:Nie bardzo wyobrażam sobie, by kolegialnie podejmować decyzje o zablokowaniu wątków na czas ochłonięcia lub o krótkoterminowym zblokowaniu możliwości pisania przez kogoś kto zamiast pość na spacer zacznie publicznie klonować wątki z gorzkimi żalami. Te działania wymagają szybkiej reakcji i nie ma czasu na gromadzenie iluś tam głów. Zresztą do tej pory też tak było, a jeno zdarzało się, że ktoś tam nie chciał ochłonąć i to jest do poprawy.
pothkan pisze:Natomiast blokowanie tematów czy dawanie ostrzeżeń oczywiście powinno pozostać w gestii moda.
Oczywiście po raz drugi.
jefe de la maquina pisze:Niestety forum FOW to nie jest demokracja i nigdy nim nie będzie. Twoja propozycja nie będzie sprzyjać w rozwiązywaniu spraw trudnych. Czasami moderator bedzie musiał je rozwiązywać i wtedy będzie arbitrem, sędzią i wykonawcą wyroku. Trudno. I nie każdy do takiej roli się nadaje.
W wypadku FOW to najważniejszą postacią zawsze będzie Administrator i stąd to on musi mieć zaufanie do swojego zespołu. Warto pamiętać, że on ponosi odpowiedzialność prawną za to co się tutaj dzieje.
Jefe, niezbyt precyzyjnie się wyraziłem - przepraszam.
Nie chodzi o demokratyczne podejmowanie decyzji, lecz o to, by przed podjęciem jakichś kroków, które w opinii jednego lub wielu użytkowników mogą być postrzegane jako drastyczne, skonsultować się, wysłuchać innej opinii, spojrzeć na sprawę od innej strony.
Bo przecież nikt w pojedynkę nie ma patentu na nieomylność - każdy ma inny próg wrażliwości, różnimy się systemami ocen i wartości itp. itd.