Pytanie o USS IOWA
Pytanie o USS IOWA
Witam. W programie 3DS MAX tworze scene bitwy morskiej z okretem USS IOWA z czasow II wojny swiatowej. Mam nastepujace pytania:
1. Okret ten mial na pokladzie 3 samoloty-jakie i do czego byly one uzywane? Rozpoznanie czy moze tez walka?
2. Jakich samolotow uzywali Japonczycy do walki z amerykanskimi okretami? Jaka musiala by byc ich ilosc do ataku na tak duzy okret?
Mam nadzieje, ze tu znajde odpowiedzi na te pytania.
Pozdrawiam,
Scud
1. Okret ten mial na pokladzie 3 samoloty-jakie i do czego byly one uzywane? Rozpoznanie czy moze tez walka?
2. Jakich samolotow uzywali Japonczycy do walki z amerykanskimi okretami? Jaka musiala by byc ich ilosc do ataku na tak duzy okret?
Mam nadzieje, ze tu znajde odpowiedzi na te pytania.
Pozdrawiam,
Scud
Iowa posiadał wyłącznie samoloty rozpoznawcze. Do walki toto sie nie nadawało.
Podstawowymi samolotami Japsów w pierwszym okresie wojny były:Val - nurkowce i Kate - torpedowe. Później - Judy - bombowce z możliwością bombardowania nurkowego i Grace - torpedowe. Do tego dochodzą samoloty z baz lądowych. Najważiejsze - Nell i Betty. W zasadzie odsyłam do prgramy Carriers at War. Tam znajdziesz niezłe porównanie parametrów tych samolotów.
Podstawowymi samolotami Japsów w pierwszym okresie wojny były:Val - nurkowce i Kate - torpedowe. Później - Judy - bombowce z możliwością bombardowania nurkowego i Grace - torpedowe. Do tego dochodzą samoloty z baz lądowych. Najważiejsze - Nell i Betty. W zasadzie odsyłam do prgramy Carriers at War. Tam znajdziesz niezłe porównanie parametrów tych samolotów.
Fax et tuba
Jarku - nie Grace - to były samoloty uniwersalne - torpedowo-bombowe - nigdy nie weszły na uzbrojenie lotniskowców - myślę że chodziło ci o B5N Jill - następcę Kate. CaW nie oddaje mimo wszystko pola walki... To tylko gra. Nell i Betty wykazały swoją wartość pod Kuantanem i później też, mimo że z baz lądowych.
Scud - jaka ilość tego nikt nigdy się nie dowie, bo nie było nigdy zorganizowanego ataku na te okręty... (tak jak na Yamato np.)
Scud - jaka ilość tego nikt nigdy się nie dowie, bo nie było nigdy zorganizowanego ataku na te okręty... (tak jak na Yamato np.)
Mea culpa - specem od Japsów nie jestem, a na ich samolotach znam się delikatnie mówiąc słabo. Oczywiście masz rację Jill.mcwatt pisze:Jarku - nie Grace - to były samoloty uniwersalne - torpedowo-bombowe - nigdy nie weszły na uzbrojenie lotniskowców - myślę że chodziło ci o B5N Jill - następcę Kate. CaW nie oddaje mimo wszystko pola walki... To tylko gra. Nell i Betty wykazały swoją wartość pod Kuantanem i później też, mimo że z baz lądowych.

Fax et tuba
Dzieki za wszelkie odpowiedzi, ale jeszcze pare pytan: Z tego zo wyczytalem Iowa na uzbrojeniu przeciw lotniczym miala:
1. 80 x Mk-2 Oerlikon kal. 20 mm - cz byl to poprostu zwykly ckm strzelajacy zwykla amunicja kal.20mm czy jakis taki szrapnelowaty?
2. 80 x Bofors 40 mm L/56 20 poczwórnych stanowisk - to juz byla amunicja typu szrapnel jak przypuszczam? (nie znam sie, prosze mnie poprawic)
3. 4 x Browning 12,7 mm - to juz chyba napewno CKM?
4. Oprocz 9 armat kalibru 406 mm bylo tez 20 armat kalibru 127 mm L/38 w 10 lekko opancerzonych wieżach - do walki z czym byly one uzywane? Wogole po co cos takiego skoro na stanie byly 406-stki?
Jezeli ktos bedzie chcial, to wrzuce pozniej arty z postepem pracy.
Pozdrawiam,
Scud
1. 80 x Mk-2 Oerlikon kal. 20 mm - cz byl to poprostu zwykly ckm strzelajacy zwykla amunicja kal.20mm czy jakis taki szrapnelowaty?
2. 80 x Bofors 40 mm L/56 20 poczwórnych stanowisk - to juz byla amunicja typu szrapnel jak przypuszczam? (nie znam sie, prosze mnie poprawic)
3. 4 x Browning 12,7 mm - to juz chyba napewno CKM?
4. Oprocz 9 armat kalibru 406 mm bylo tez 20 armat kalibru 127 mm L/38 w 10 lekko opancerzonych wieżach - do walki z czym byly one uzywane? Wogole po co cos takiego skoro na stanie byly 406-stki?
Jezeli ktos bedzie chcial, to wrzuce pozniej arty z postepem pracy.
Pozdrawiam,
Scud
1 to były pociski eksplodujące w momencie trafienia
2 tak
3 tak
4 uniwersalne do strzelań morskich i plot
2 tak
3 tak
4 uniwersalne do strzelań morskich i plot
Ostatnio zmieniony 2004-09-24, 21:08 przez janik41, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Dzięki tym właśnie zapalnikom, artyleria małego kalibru stała się zabójczo skuteczna. Nie pamiętam tylko, gdzie zostały wynalezione?Andrzej Kliszewski pisze:Już 40 mm miały zbliżeniowe zapalniki o ile dobrze pamiętam (oczywiście co wyczytałem a nie z autopsji)
Pozdrawiam Andrzej K.
Na pewno podczas wojny, tyle pamiętam.
Oto efekt 4 dni prac: http://3dm.fm.interia.pl/render_5.jpg
Okret nie bedzie bardzo szczegolowy, gdyz bedzie troszke oddalony od kamery, na 1 planie bedzie japonski torpedowiec lecacy w jego kierunku.
Jak by ktos mogl mi wyslac linka do zdjecia jak wygladaly cumy na tym okrecie (nie wiem czy dobrze nazywam rzeczy - to do czego sie liny przy cumowaniu wiaze) - czy byly to poprostu takie okragle "cylindry" czy tez takie z dziura w srodku.
Oraz nigdzie nie znalazlem zdjecia w ktorym miejscu lancuch kotwiczny wchodzil w poklad.
I jeszcze jedna prosba - jak w tym okrecie wygladala kotwica?
Okret nie bedzie bardzo szczegolowy, gdyz bedzie troszke oddalony od kamery, na 1 planie bedzie japonski torpedowiec lecacy w jego kierunku.
Jak by ktos mogl mi wyslac linka do zdjecia jak wygladaly cumy na tym okrecie (nie wiem czy dobrze nazywam rzeczy - to do czego sie liny przy cumowaniu wiaze) - czy byly to poprostu takie okragle "cylindry" czy tez takie z dziura w srodku.
Oraz nigdzie nie znalazlem zdjecia w ktorym miejscu lancuch kotwiczny wchodzil w poklad.
I jeszcze jedna prosba - jak w tym okrecie wygladala kotwica?