Pytanie o USS IOWA

Okręty Wojenne lat 1905-1945

Moderatorzy: crolick, Marmik

Scud

Pytanie o USS IOWA

Post autor: Scud »

Witam. W programie 3DS MAX tworze scene bitwy morskiej z okretem USS IOWA z czasow II wojny swiatowej. Mam nastepujace pytania:
1. Okret ten mial na pokladzie 3 samoloty-jakie i do czego byly one uzywane? Rozpoznanie czy moze tez walka?
2. Jakich samolotow uzywali Japonczycy do walki z amerykanskimi okretami? Jaka musiala by byc ich ilosc do ataku na tak duzy okret?

Mam nadzieje, ze tu znajde odpowiedzi na te pytania.

Pozdrawiam,
Scud
Awatar użytkownika
jareksk

Post autor: jareksk »

Iowa posiadał wyłącznie samoloty rozpoznawcze. Do walki toto sie nie nadawało.
Podstawowymi samolotami Japsów w pierwszym okresie wojny były:Val - nurkowce i Kate - torpedowe. Później - Judy - bombowce z możliwością bombardowania nurkowego i Grace - torpedowe. Do tego dochodzą samoloty z baz lądowych. Najważiejsze - Nell i Betty. W zasadzie odsyłam do prgramy Carriers at War. Tam znajdziesz niezłe porównanie parametrów tych samolotów.
Fax et tuba
Awatar użytkownika
mcwatt

Post autor: mcwatt »

Jarku - nie Grace - to były samoloty uniwersalne - torpedowo-bombowe - nigdy nie weszły na uzbrojenie lotniskowców - myślę że chodziło ci o B5N Jill - następcę Kate. CaW nie oddaje mimo wszystko pola walki... To tylko gra. Nell i Betty wykazały swoją wartość pod Kuantanem i później też, mimo że z baz lądowych.
Scud - jaka ilość tego nikt nigdy się nie dowie, bo nie było nigdy zorganizowanego ataku na te okręty... (tak jak na Yamato np.)
Awatar użytkownika
mcwatt

Post autor: mcwatt »

Jeżeli chodzi o broń plot to Iowa miał do zaoferowania więcej niż inne pancerniki w tym okresie - poza tym takie okręty nie pływają samotnie - jednym słowem sporo samolotów musiało by się wziąć do roboty...
Awatar użytkownika
jareksk

Post autor: jareksk »

mcwatt pisze:Jarku - nie Grace - to były samoloty uniwersalne - torpedowo-bombowe - nigdy nie weszły na uzbrojenie lotniskowców - myślę że chodziło ci o B5N Jill - następcę Kate. CaW nie oddaje mimo wszystko pola walki... To tylko gra. Nell i Betty wykazały swoją wartość pod Kuantanem i później też, mimo że z baz lądowych.
Scud - jaka ilość tego nikt nigdy się nie dowie, bo nie było nigdy zorganizowanego ataku na te okręty... (tak jak na Yamato np.)
Mea culpa - specem od Japsów nie jestem, a na ich samolotach znam się delikatnie mówiąc słabo. Oczywiście masz rację Jill. :oops:
Fax et tuba
Scud

Dzieki za wszelkie odpowiedzi, ale jeszcze pare pytan: Z tego zo wyczytalem Iowa na uzbrojeniu przeciw lotniczym miala:
1. 80 x Mk-2 Oerlikon kal. 20 mm - cz byl to poprostu zwykly ckm strzelajacy zwykla amunicja kal.20mm czy jakis taki szrapnelowaty?
2. 80 x Bofors 40 mm L/56 20 poczwórnych stanowisk - to juz byla amunicja typu szrapnel jak przypuszczam? (nie znam sie, prosze mnie poprawic)
3. 4 x Browning 12,7 mm - to juz chyba napewno CKM?

4. Oprocz 9 armat kalibru 406 mm bylo tez 20 armat kalibru 127 mm L/38 w 10 lekko opancerzonych wieżach - do walki z czym byly one uzywane? Wogole po co cos takiego skoro na stanie byly 406-stki?

Jezeli ktos bedzie chcial, to wrzuce pozniej arty z postepem pracy.
Pozdrawiam,
Scud
Emden

Post autor: Emden »

127 - to podstawa obrony przeciw lotniczej....
Awatar użytkownika
janik41
Kontakt:

Post autor: janik41 »

1 to były pociski eksplodujące w momencie trafienia
2 tak
3 tak
4 uniwersalne do strzelań morskich i plot
Ostatnio zmieniony 2004-09-24, 21:08 przez janik41, łącznie zmieniany 1 raz.
Scud

A w takim razie jeszcze co do szrapneli-one poprostu wybuchaly na pewnej wysokosci? Ta wysokosc wybuchu mozna bylo jakos ustawiac?
(kurcze, szybcy jestescie na tym forum :-D )
Awatar użytkownika
janik41
Kontakt:

Chyba tylko w większych kalibrach . Nie jestem pewien jeśli żle to ktoś poprawi . Chodzi o ponad 40mm
Marek T

Post autor: Marek T »

Scud - oczywiście, że wrzucaj.
Andrzej Kliszewski

Post autor: Andrzej Kliszewski »

Już 40 mm miały zbliżeniowe zapalniki o ile dobrze pamiętam (oczywiście co wyczytałem a nie z autopsji :D )

Pozdrawiam Andrzej K.
Si vis pacem para bellum!
Awatar użytkownika
RyszardL

Post autor: RyszardL »

Andrzej Kliszewski pisze:Już 40 mm miały zbliżeniowe zapalniki o ile dobrze pamiętam (oczywiście co wyczytałem a nie z autopsji :D )

Pozdrawiam Andrzej K.
Dzięki tym właśnie zapalnikom, artyleria małego kalibru stała się zabójczo skuteczna. Nie pamiętam tylko, gdzie zostały wynalezione?
Na pewno podczas wojny, tyle pamiętam.
Scud

Oto efekt 4 dni prac: http://3dm.fm.interia.pl/render_5.jpg
Okret nie bedzie bardzo szczegolowy, gdyz bedzie troszke oddalony od kamery, na 1 planie bedzie japonski torpedowiec lecacy w jego kierunku.

Jak by ktos mogl mi wyslac linka do zdjecia jak wygladaly cumy na tym okrecie (nie wiem czy dobrze nazywam rzeczy - to do czego sie liny przy cumowaniu wiaze) - czy byly to poprostu takie okragle "cylindry" czy tez takie z dziura w srodku.

Oraz nigdzie nie znalazlem zdjecia w ktorym miejscu lancuch kotwiczny wchodzil w poklad.
I jeszcze jedna prosba - jak w tym okrecie wygladala kotwica? :-(
Awatar użytkownika
janik41
Kontakt:

Zobacz tutaj może znajdziesz to co cie interesuje
Awatar użytkownika
janik41
Kontakt:

ODPOWIEDZ