Wrak Musashi

Okręty Wojenne lat 1905-1945

Moderatorzy: crolick, Marmik

MiKo
Admin FOW

Wrak Musashi

Post autor: MiKo »

Kategoria humor

http://www.mb.com.ph/issues/2008/10/21/ ... 38571.html

i to jest najlepsze:

"The Japanese offer calls for the conversion of the warship into a tourist attraction which could be made a symbol of friendship between the Philippines and Japan."
wrr

Post autor: wrr »

Co chcesz Miko, była filipińska choroba to może być i filipińskie poczucie humoru.
Adam

Post autor: Adam »

Tysiące japońskich turystów, będą tam zostawiać miliony dolarów, więc i Filipińczycy będą ich traktować jako przyjaciół ;)
domek

Post autor: domek »

filipinczykow mam na miejscu w pracy i nie jest tak zle :P

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Maciej3

Post autor: Maciej3 »

Spoko wodza, może się udać bez problemu. Jak wiem od rodziny po muzeum nad USS Arizona to łażą w 80% japońscy turyści, kupują plastikowe modele USS Arizona do niedawna z napisem made in Japan, ostatnio China. Do tego wszyscy jak jeden mąż w koszulkach z napisem USS Arizona. I jakoś tubylcy się nie złoszczą tylko liczą pieniądze.
Ciekawe czy Filipińczycy będą równie pragmatyczni.
Speedy

Post autor: Speedy »

Hej

Ja mam tu jednak wątpliwość w kwestii technicznej. Sprawdziłem sobie na szybko że Musashi spoczywa na głębokości 1350 m. Nie przypominam sobie żeby ktokolwiek kiedykolwiek podniósł jakkolwiek wrak z takiej głębokości; a tym bardziej brać się na początek za 70000-tonowy pancernik wydaje mi się dosyć hmmm śmiałym posunięciem...

(No dobra wiem o tej próbie wyciągnięcia rosyjskiego OP przez Amerykanów bodajże w 1974, i to z większej nawet głębokości rzędu 5 km; ale ten OP miał tylko kilka tys. ton a próba i tak nie do końca się powiodła gdyż podnoszony okręt rozpadł się i wydobyto tylko jego część)
Pozdro
Speedy
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

Post autor: crolick »

Speedy pisze:(No dobra wiem o tej próbie wyciągnięcia rosyjskiego OP przez Amerykanów bodajże w 1974, i to z większej nawet głębokości rzędu 5 km; ale ten OP miał tylko kilka tys. ton a próba i tak nie do końca się powiodła gdyż podnoszony okręt rozpadł się i wydobyto tylko jego część)
To jest wersja oficjalna :wink:
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Awatar użytkownika
Seth

Post autor: Seth »

eee :o a jaka jest wersja nieoficjalna ???
bo to trochę zalatuje "Czerwonym Październikiem"
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

Post autor: crolick »

W 1993 roku ambasador USA w Rosji przekazał dzwon okrętowy podniesiony z zatopionego K-129. Problem polega na tym, że Amerykanie twierdzą, że podnieśli jedynie dziób okrętu, podczas gdy dzwon okrętowy rzekomo znajdował się w kiosku (albo był przymocowany do niego - nie mogę tego nigdzie znaleźć na planach okrętów projektu 629A).
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
nek

Post autor: nek »

Na zdjęciach Golfów dzwon wisi z prawej strony kiosku nad dziobem , a tak przy okazji K-129 był pierwszym okrętem podwodnym z kilku czerwonej floty "upolowanym" przez amerykańskie SSNy w tym wypadku przez Swordfisha
ODPOWIEDZ